V amazonskom pralese sa našlo takmer 13 km malieb z doby ľadovej
06 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Vedci v amazonskom pralese odhalili tisíce obrazov skalného umenia, ktoré zobrazujú obrovské tvory z doby ľadovej, ako sú mastodonty, informuje CNN International.


Podľa tlačovej správy vedcov z britskej univerzity v Exeteri boli obrazy pravdepodobne vyrobené pred 11 800 až 12 600 rokmi. Obrazy sú umiestnené na troch rôznych skalných útesoch, pričom v najväčšom, známom ako Cerro Azul, je umiestnených 12 panelov a tisíce jednotlivých piktogramov.






Skalné umenie, ktoré sa nachádza v Serranía La Lindosa v dnešnej Kolumbii, ukazuje, ako prví ľudskí obyvatelia tejto oblasti koexistovali s megafaunou z doby ľadovej. Na maľbách sú vyobrazené obrovské leňochody, mastodonti, ťavy, kone a trojprsté kopytníky.


„Sú to skutočne neuveriteľné obrazy, ktoré vytvorili prví ľudia žijúci v západnej Amazónii,“ uviedol Mark Robinson, archeológ z univerzity v Exeteri. "Obrazy poskytujú živý a vzrušujúci pohľad na život týchto komunít. Dnes je pre nás neuveriteľné myslieť si, že žili medzi obrovskými bylinožravcami a lovili ich, pričom boli veľké ako malé auto."


 

Záhada monolitov vyriešená? Vraj ide o ruské pokusy o teleportáciu
06 | 12 | 2020 | Diana Zaťková





Ďalšie obrázky zobrazujú ľudské postavy, geometrické tvary a lovecké scény, ako aj zvieratá ako jelene, tapíry, aligátory, netopiere, opice, korytnačky, hady a dikobrazy. Červené obrazy vyrobené pomocou pigmentov extrahovaných zo škrabaného okra tvoria jednu z najväčších zbierok skalného umenia v Južnej Amerike.


V čase, keď boli kresby urobené, sa Amazon zmenila z mozaiky saván, tropického lesa a tŕnistého vnútrozemia na tropický prales, ktorý dnes poznáme. Podľa odborníkov by umelci použili oheň na exfoliáciu skaly a na vytvorenie rovných povrchov, na ktoré sa dá maľovať. Aj keď sú obrazy vystavené poveternostnému pôsobeniu, sú chránené previsnutou horninou, čo znamená, že sa zachovali v lepšom stave ako iné skalné umenie nájdené v Amazónii.




 

Katolícki biskupi ubezpečujú: Človek očkovaním nehreší
06 | 12 | 2020 | Diana Zaťková





Niektoré obrazy boli namaľované tak vysoko na skale, že podľa tlačovej správy boli na ich vytvorenie „potrebné špeciálne rebríky“. Ľudia, ktorí ich maľovali, boli lovci a zberači. Jedli palmové ovocie a plody stromov, lovili pirane a aligátory v neďalekej rieke. Kosti a zvyšky rastlín tiež prezrádzajú, že jedli hady, žaby, pásavce a hlodavce vrátane kapybary.


Vedci projektu sa snažia zistiť, kedy sa ľudia prvýkrát usadili v amazonskej oblasti a aký vplyv mala ich prítomnosť na biodiverzitu. José Iriarte, profesor archeológie v Exeteri, uviedol, že zistenia sú počiatočnou fázou projektu, ktorý bude trvať päť rokov.



"Jedným z okamžitých cieľov je zdokumentovať všetko skalné umenie v tejto oblasti a zistiť, aké ďalšie zvieratá sú tu zobrazené," uviedol. „Tieto skalné maľby sú pozoruhodným dôkazom toho, ako ľudia kultivovali pôdu a ako lovili, hospodárili a lovili ryby,“ uviedol Iriarte v tlačovej správe. "Je pravdepodobné, že umenie bolo silnou súčasťou kultúry a spôsobom, ako sa ľudia mohli sociálne spájať. Obrázky ukazujú, ako by ľudia žili medzi obrovskými, dnes už vyhynutými, zvieratami, ktoré lovili."





 

Najväčšie riziko pre NATO prichádza zvnútra - cez Turecko (Chr. von Marrschall)
Aliancia funguje ako navigačný systém so zastaralými mapami, jeho koncepcia je ešte z roku 2010. Naliehavo sa musí prispôsobiť budúcnosti, píše v komentári pre portál tagesspiegel.de. Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová






Na Iriarteho zapôsobila realistickosť obrazov, ktoré boli vyrobené počas vzácneho časového okna, v ktorom raní ľudia žili spolu s megafaunou. „Úroveň pozorovania fauny bola neuveriteľná,“ uviedol.


Spoločenstvá v miestnej oblasti poznali skalné maľby a pomohli ich vedcom zdokumentovať. Napätie v oblasti sa uvoľnilo po 52 rokoch konfliktu v dôsledku mierovej dohody medzi Kolumbijskou vládou a partizánskou skupinou FARC z roku 2016. Vedci na mieste pracovali v rokoch 2017 a 2018.





 

Nemecké médiá reagujú na chaos v pravidlách pre slovenských pendlerov
Vstup na územie Slovenska je momentálne možný len s negatívnym testom na koronavírus. Vzhľadom na to, že slovenská vláda viackrát menila presné pravidlá, spôsobila chaos a pendleri smerujúci z Rakúska na Slovensko vlastne nevedia, čo sa od nich... Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová