Nemecké médiá reagujú na chaos v pravidlách pre slovenských pendlerov
06 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Vstup na územie Slovenska je momentálne možný len s negatívnym testom na koronavírus. Vzhľadom na to, že slovenská vláda viackrát menila presné pravidlá, spôsobila chaos a pendleri smerujúci z Rakúska na Slovensko vlastne nevedia, čo sa od nich vyžaduje, píše nemecký portál n-tv.de.


Slovenská vláda a zdravotnícke úrady sa svojimi nedávnymi zmenami v obmedzeniach, ktoré sa týkajú testov na COVID-19, postarali o riadny zmätok a chaos. Problémy spôsobilo rozporuplné zadefinovanie pravidiel a výnimiek pri prechode štátnou hranicou.


V zásade by sa mali všetci už od 16. novembra pri príchode na Slovensko vedieť preukázať negatívnym PCR testom, ktorý nie je starší ako 72 hodín. Výnimku mali doposiaľ pendleri a študenti, píše nemecký portál n-tv.de. Koncom novembra však slovenská vláda oznámila, že od 7. decembra táto výnimka už platiť nebude, súčasne ale niekoľkokrát  zmenila pravidlá, pokiaľ ide o testy.


Nemecký portál ďalej uvádza, že tisícky Slovákov sa v uplynulých rokoch presťahovali kvôli čoraz drahšej Bratislave do susedných rakúskych obcí. Denne ale odtiaľ dochádzajú do práce na Slovensko. Úrady im situáciu najprv uľahčili a oznámili im, že sa nemusia každé tri dni opätovne podrobovať testom na COVID-19, ale cez štátnu hranicu môžu prejsť aj s negatívnym rýchlym antigénovým testom.


Po tom, čo slovenská vláda teraz pristúpila k obmedzeniu, že sa v prípade slovenských pendlerov akceptujú len slovenské antigénové testy, sa spustil masový nápor pendlerov na testovacie stanice v Bratislave, ktorých je len zopár. Bez slovenského testu sa totiž od pondelka už nemali dostať zo svojho rakúskeho bydliska do práce na Slovensku.


Po masívnom tlaku takýchto chaotických scén pred testovacími stanicami pandemická komisia napokon zmenila názor a rozhodla, že predsa len bude akceptovať aj zahraničné testy. Policajti, ktorí budú kontrolovať cestujúcich na hraniciach, ale túto zmenu ešte nebudú mať  k dispozícii písomne už v pondelok ráno, ale až v priebehu dňa, priznal vedúci najvyššieho slovenského zdravotníckeho úradu, uzatvára nemecký portál n-tv.de.