Irán predstavil kuriózny námorný hybrid - viacúčelovú bojovú loď Abdollah Roudaki
27 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Iránske revolučné gardy informovali o uvedení lode „Abdollah Roudaki“ (názov v kóde NATO) do prevádzky, má sa používať ako nosič pre vrtuľníky, drony, rýchle člny, raketomety a pozemné protilietadlové raketové komplety.


Raketový vrtuľník „Abdollah Roudaki“ (L-110-1) je ďalším prekvapujúcim dôkazom rýchleho iránskeho vojenského modernizačného programu, ktorý má z Iránu urobiť svetovú mocnosť. V tomto prípade má však dosť zvláštnu podobu. Iránci sa rozhodli postaviť vrtuľníkový nosič jednoduchou prestavbou paluby a nákladných priestorov bežnej obchodnej lode. Informuje defence24.pl.

Týmto spôsobom sa získala "lietadlová loď", na ktorú po vymaľovaní môžete dať prakticky všetko, čo je vo výzbroji Iránskej revolučnej gardy. Efekt bol navyše vylepšený kruhom namaľovaným na palube - signalizujúcim možnosť pristátia vrtuľníka na tomto mieste. Zatiaľ sa však javí použitie slova „vrtuľníkový nosič“ (alebo dokonca „lietadlová loď“) pre „Abdollah Roudaki“ ako prehnané.

To však nezabránilo Iránskym revolučným gardám zorganizovať veľkolepú šou. To, čo sa nedávno predstavilo na pevnine (napríklad v septembri 2020), sa jednoducho naložilo na obchodnú loď, ktorá sa dočasne (a možno natrvalo) stala exponátom.

Irán slávi víťazstvo nad USA. Dnes vypršalo zbrojné embargo
18 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Raketové systémy prezentované na  Abdolláhovi Roudakim sú priam úžasné. Iránci nasadili na jeho palubu štandardné kolesové vozidlá s raketometmi zem-vzduch (iránsky systém Sevom Khordad s raketami Taer-2B AA) a rakety zem-zem. Bolo to v tomto prípade asi jednoduchšie, ako keby sa na palubu dostali rýchle člny. Pod pravobokovou nadstavbou sa nachádza „tunel“, cez ktorý vozidlá pravdepodobne prechádzajú na zadnú rampu na určené palebné miesto. Ich vodiči to však musia robiť osobne, za volantom nosiča, pretože na palube lode nie sú žiadne koľajnice, ktoré by posádke lode umožňovali vykonávať premiestňovanie raketometov.

Do iránskej flotily pribudla nová lietadlová loď ako odpoveď Washingtonu
22 | 11 | 2020 | Diana Zaťková