Vláda chce cez parlament okresať kompetencie Ústavného súdu SR
25 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Ústavný súd nemá čo, podľa vládnej koalície, posudzovať ústavnosť ústavných zákonov. Zmeniť to chce cez novelu Ústavy SR. Všimol si to dennikn.sk.


Ústavný súd zrejme príde o kompetenciu, ktorú si sám prisúdil. Mal by stratiť právomoc rozhodovať o protiústavnosti ústavných zákonov. O kompetenciu ho chce obrať koalícia, a to už v rámci novely ústavy, ktorá je na aktuálnej schôdzi parlamentu. Informuje portál dennikn.sk.

Novelu pripravila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a je podľa nej ďalším krokom jej reformy súdnictva. V pôvodnom návrhu novely takáto zmena nebola, neprešla teda ani riadnym pripomienkovým konaním. Priamo na rokovaní ústavnoprávneho výboru to ministerke v utorok vytkol aj predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan.

Na zraniteľnosť Ústavného súdu SR upozornil na konferencii jeho predseda Fiačan
Výzvy ústavného súdnictva, autorskoprávna ochrana a osobné údaje, ako aj verejné obstarávanie boli témami konferencie Slovenské dni práva, ktorá sa vo štvrtok (17. 10.) a piatok konala v Košiciach. V poradí 25. ročník podujatia organizovala... Čítať ďalej
18 | 10 | 2019 | TASR


"Prosím, zvážte, či je to nevyhnutné,“ apeloval Fiačan na poslancov výboru. Obrať Ústavný súd o právomoc je naozaj vážna zmena ústavy. Predseda súdu upozornil, že sa to vlastne stane bez väčšej odbornej diskusie. „Neviem, kde tento návrh vznikol, ale nie je dobrý,“ dodal pred poslancami. „Je to absolútne neprijateľné,“ povedal Fiačan.

Predseda súdu sa poslancov ústavnoprávneho výboru pýtal, čo sa stane, ak by náhodou parlamentná väčšina zrazu rozhodla o predĺžení svojho volebného obdobia na pätnásť rokov. Alebo ak by uzákonila v ústavnom zákone trest smrti. Kto to potom preskúma, pýtal sa Fiačan.

Vysvetľoval tým, prečo je dôležité, aby Ústavnému súdu právomoc preskúmavať ústavné zákony ostala.

"Ochrana ústavnosti je úlohou všetkých orgánov verejnej moci", tvrdí Fiačan
Ochrana ústavnosti nemôže byť výlučnou úlohou Ústavného súdu SR, ale je úlohou všetkých orgánov verejnej moci v rámci im zverených kompetencií. Predseda ÚS SR Ivan Fiačan to uviedol pri príležitosti nedeľňajšieho Dňa Ústavy Slovenskej... Čítať ďalej
01 | 09 | 2019 | TASR