Nad koaličnou radou sa blýska, Matovič divo bije
22 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

"Už Slovensko vstáva, putá si strháva. Hej rodina milá, hodina odbila, žije matka Sláva."


Čitateľ hádam autorovi názoru prepáči prepožičanie si začiatku (parafrázovaného) a originálneho konca textu hymny Slovenskej republiky. Je dobré si jej odkaz pripomínať nielen na slávnostných aktoch kladenia vencov. Ale hoci aj pred koaličnou radou vládnej koalície, z ktorej dvaja členovia sa správajú ako Tom a Jerry v komikse a ďalší ako keby boli pštrosi. Alebo len tak odvracajú zrak, akoby nechceli čokoľvek komentovať.

Predseda vlády sa vzdal vládnutia na Slovensku a správa sa (často aj vyjadruje) ako pohonič na kozlíku káry s nákladom testov. Plieska bičom po chrbte úbohého koňa a naložil mu testov trojnásobne, ako utiahne. Vlastne, ak to dobre rátame, štvor až päťnásobne. Ženie sa s nimi ako lupič s vrecom bankoviek z práve vyrabovanej banky.

Do začiatku nateraz posledného, ale ako sa javí, určite nie posledného víkendového testovania síce s nevôľou, ale predsa len aj pre médiá Matovič opakovane potvrdil, že ďalšie testovania po tých dvoch nútene dobrovoľných, budú už aj nenútene dobrovoľné. Ale keď mu pred pár hodinami regionálne veliteľstvá armády nahlásili stavy naozaj dobrovoľne prítomných, zjavne sa vydesil. Takto tie svoje milióny testov na zdravotníckom trhu neumiestni.

Sulík má nakúpiť 16 miliónov testov. Zapojiť chce opozíciu aj mimovládky
Minister hospodárstva Richard Sulík má zabezpečiť obstaranie 16 miliónov antigénových testov. Potvrdil to po štvrtkovom rokovaní vlády. Návrh predložil premiér Igor Matovič. Sulík chce do tendra zapojiť opozíciu, aj tretí sektor. Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Michal Filek/TASR


Mimochodom, všimli ste si takú výrazovú zaujímavosť? "Regionálne veliteľstvá". Na Slovensku sa už zdravím nezaoberajú úrady zdravia, ale veliteľstvá. Vrchné velenie nad armádou prevzal Igor Matovič a bývalá vrchná veliteľka v Pionierskom paláci môže zas lepiť lietadielká, šiť krajky či kresliť obrázky. Alebo si stavať modelové vláčiky.
Sulíkovmu plánu pre Mongolsko by som aj veril.

Mongolsko má až jedného nakazeného a nula mŕtvych na Covid - 19. Z toho musí mať predseda vlády a armády predčasné extrakcie. Tvári sa však, že ich má zo Sulíka. Sulík chce totiž dostať všetky zložky štátu do prijateľne normálneho funkčného stavu. A to by potom Matovič so svojou, na jeho stranu prebehnutou armádou, nemal čo kontrolovať, riadiť, nariaďovať a prikazovať, nakupovať a míňať. Potom by už iba raz do týždňa riadil rokovanie vlády, podával si občas na červenom koberci lakte s inými štátnikmi a písal statusy na sociálnu sieť. Mal by čas aj na pár lekcií angličtiny.

Chmelár: Premiér zase Matovičoval. Sulíka poslal do Mongolska, kde majú nula mŕtvych na Covid
19 | 11 | 2020 | Michal Filek


Sulík sa na koaličnej rade chystá predstaviť domácu úlohu od premiéra, ale ten zas na poslednú chvíľu vyhlásil, že nekázal Sulíkovi robiť slovenčinársky sloh, ale počty. V tej chvíli si my, starší, spomenieme na rajóny v kasárňach so zubnou kefkou v ruke. Alebo na Marušku a vianočné jahody. Aby sme boli úplní - predseda vlády (koľkokrát už) zas zmenil svoje vyhlásenia o dobrovoľnosti ďalších testovaní a pripomenul, že vzhľadom na malú víkendovú účasť na testoch budú tie ďalšie zas "výberové" - kto chce normálne fungovať, pôjde dobrovoľne, ale zas povinne na testy, ostatní zostanú doma zavretí aj cez Vianoce. Bez Polnočnej. A papieriky možno pre zmenu budú vojaci rozdávať ružové. Modré sa už opozerali. A v kredencoch našich domácností to bude lepšie vyzerať.

Sulík zanovito neprezradil nič - ako Fučík držal bobríka mlčania aj v poslednej diskusnej relácii pred koaličnou radou a veľkou tlačovkou na zverejnenie jeho domácej úlohy, ale... Pri moderátorskej otázke na tému zas Matovičom nariadeného nadšeného budovateľského jasajúceho masového a dobrovoľného povinného testovania sa iba pousmial a povedal - testovať sa bude regionálne tam, kde to bude opodstatnené.

Konečne! Sulík načrtol svoj pandemický plán. Neodpustil si uštipačný odkaz premiérovi
Bolo že to zvady okolo pandemického plánu, ktorý od ministerstva hospodárstva žiadal premiér. Teraz, zdá sa, sa vody môžu aspoň trochu upokojiť, pretože Sulík z neho už čosi prezradil. Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Uvidíme, na koho stranu sa tentoraz postavia na koaličnej rade vrtkaví Kollárovci a doteraz mlčiaci Remišovci. Ak na Sulíkovu, Matovičovi nezostane nič iné, ako hľadať kupca na svoje milióny testov. Ale, aj na reexporte sa dá slušne zarobiť. Mimochodom, Paška aj v hrobe musí blednúť závisťou, aký bol v rabovaní zdravotníctva amatér.

Nuž a čo my, občania? Starostovia - tí "neoľanácki" - sa verejne sťažujú, že armáda im zamedzila prístup k dátam z testovaní. Ktovie prečo? Preto, že samotné testovanie neprinieslo nič nové, iba to, že voda je mokrá? Krivky nejak okato ignorujú tvrdenia predsedu vlády o hnusobe, ktorej zlomila krk atómovka. Robia si svoje. Neklesajú, sťa by viagru pojedli.

Pandémie sa nezbavíme, na tom sa asi zhodneme, bude tu s nami, kým sama neodíde tak, ako prišla. Platí to však aj pre premiéra? Respektíve, musí to platiť aj pre neho?

Kamarátstvo sa skončilo, Matovič spravil za Sulíkom hrubú čiaru
K zmiereniu medzi Matovičom a Sulíkom, zdá sa, tak skoro nepríde. Kto má na tom najväčší podiel sa dá povedať len ťažko. No je jasné, že ich vzťahy nikdy doteraz neboli horšie. Nasvedčujú tomu aj ich statusy na sociálnej sieti. Posvietil si na to... Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.