V Británii to vrie, verejnosť aj mnohí zdravotníci sú proti rúškam aj očkovaniu
19 | 11 | 2020 I Petra Demková

Mienkotvorný britský denník Dailymail prichádza s informáciou, že už vyše 300 štátnych zdravotníckych zamestnancov sa prihlásilo k hnutiu proti rúškam a povinnej vakcinácii. Britský minister zdravotníctva je zhrozený a vláda chce zasiahnuť proti šíriteľom konšpiračných teórií.  


 V Británii sa k hnutiu proti noseniu rúšok a proti očkovaniu hlási už viac ako 300 zamestnancov štátneho zdravotníctva. Medzi členov patria praktickí lekári, zdravotné sestry, zdravotnícki asistenti a laboranti. Vakcínu spoločnosti Pfizer nazvali jedom a žiadajú, aby mohol každý občan očkovanie odmietnuť. Britský minister zdravotníctva Matt Hancock označil pôsobenie skupiny v týchto časoch za „úplne nevhodné“. Členovia NHS Workers for Choice (NHS pre voľbu) sú tiež proti testovaniu v nemocniciach.

Sheffieldská praktická lekárka Julie Coffey uviedla, že v obchodoch rúško nosiť nebude. Je presvedčená, že výrobcovia vakcín uprednostňujú rýchlosť pred bezpečnosťou. Skupina zdravotníkov tvrdí aj, že celá záležitosť s očkovaním je jedným z hlavných motívov nového svetového poriadku (teória o tajnej globálnej vláde). Niektorí zo stúpencov skupiny tvrdia aj, že Koronavírus je podvod a že jeho príznaky súvisia s rozšírením 5G. Ďalší členovia tvrdia, že vakcína Pfizer, ktorá mala prvé pozitívne výsledky z klinického skúšania, bola otravou a zmrazeným vírusom čakajúcim na uvoľnenie. V súvislosti s tým, že zdravotnícki pracovníci majú vakcínu dostať ako prví, Times zistili, že jeden člen hnutia napísal: „NHS - preč. Obyvateľstvo je pod rekonštrukciou. Vitajte v novom svetovom poriadku.“

Hnutie vzniklo v čase, keď na stránkach sociálnych médií neustále pribúdajú údajné konšpiračné teórie proti očkovaniu. V kontraste k tomu britská vláda tvrdí, že podľa prieskumu štyria z piatich Britov požadujú, aby tí, ktorí falošné správy o vakcínach šíria, boli stíhaní.

Zakázané video európskych lekárov: Niet žiadnej pandémie, väčšina testov je falošná
„Je dosť naivné očakávať, že pandémiu zastavia stredoveké metódy ako izolácia a rúška,“ tvrdí ruský lekár Alexander Mjasnikov. Uviedol portál Yandex.ru. Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Nádeje na úspech očkovania stúpli po tom, čo vedci začali vo Veľkej Británii na 6 000 ľuďoch testovať očkovaciu látku. Minister zdravotníctva Matt Hancock vyhlásil, že Británia úzko spolupracuje so spoločnosťou Pfizer na zavedení prelomovej vakcíny, už od decembra. Spoločnosti Pfizer a BioNTech vyrobili jedného z vedúcich svetových kandidátov na vakcínu proti koronavírusu a ako prví oznámili prvé výsledky svojej záverečnej štúdie. Hancock pre rozhlasovú stanicu Times Radio uviedol: „Brániť sa proti očkovaniu, keď prešlo prísnymi bezpečnostnými procesmi, je úplne nevhodné. A nikomu by som to neradil, pretože nenavrhujeme a nepovoľujeme očkovanie v tejto krajine, pokiaľ nesplnia niektoré z najprísnejších bezpečnostných požiadaviek na svete. Zaočkovanie vakcínou - či už proti chrípke alebo dúfajme proti koronavírusu - je niečo, čo chráni nielen vás, ale aj ľudí okolo vás. Je to teda skutočne dôležitý krok“.

Spoločnosti Pfizer a BioNTech minulý týždeň ukázali prvé výsledky rozsiahlej klinickej štúdie, ktorá naznačila, že vakcína chráni deväť z 10 ľudí, ktorí dávku dostanú.

Spojené kráľovstvo by mohlo dostať do Vianoc 10 miliónov dávok - dosť pre päť miliónov Britov. Odborníci očakávajú, že na jar by sa mohol život vrátiť do normálu. V relácii BBC Breakfast, Hancock uviedol, že Británia úzko spolupracuje s farmaceutickým gigantom na zavedení vakcíny od začiatku decembra. Spojené kráľovstvo je každopádne pripravené nasadiť vakcínu čo najskôr.

V tom istom čase analýzy dát z internetu ukazujú, že spoločnosti operujúce v online priestore nedokážu efektívne odstraňovať „škodlivé“ príspevky a videá, ktoré odmietajú očkovanie ako prostriedok zvládnutia boja s Covid-19. Vlády varujú pred klamlivými online príspevkami, ktoré by mohli brániť úsiliu o zavedenie vakcinácie obyvateľstva v nadchádzajúcich mesiacoch. Uvádzajú napríklad, že oznam z minulého pondelka o prelome vo vývoji vakcíny, spôsobil okamžitý nárast dezinformácií. Zapájanie sa obyvateľstva do príspevkov na Facebooku, kde sa spomína vakcína a Bill Gates, sa za 24 hodín viac ako strojnásobil. Gates je známy ako zakladateľ spoločnosti Microsoft a je v centre teórií o „sprisahaní“ ktoré obklopujú tému očkovania. Napr. video, kde sa hovorí o tom, že vakcína Pfizer nie je bezpečná a jej podávanie bude povinné, bolo v Británii zdieľané tisíce ráz a malo desaťtisíce videní.

Rusko bude vyrábať lyofilizované vakcíny proti Covid-19, aby vyriešilo problém so zachovaním chladu pri distribúcii
Rusko plánuje pozmeniť výrobu svojej prvej vakcíny proti Covid-19 na lyofilizovanú formu, pretože krajina hľadá riešenie na jej prepravu po celej krajine i do zahraničia, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Marek Molnár