Šokujúce slová mladého primára: Toto sa bude Matovičovi čítať ťažko
19 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Pohľad na naše zdravotníctvo počas pandémie koronavírusu napísal na verejnú sieť primár z považskobystrickej nemocnice. Jeho slová sa však premiérovi Matovičovi zrejme ľahko čítať nebudú. Napísal portál 1.pluska.sk.


S pandémiou u nás bojujeme takpovediac na ostro od marca, pričom najviac sú z toho všetkého vyčerpaní zdravotníci, ktorí sa musia starať o tisícky ľudí. Nečudo, že aj oni by si už radi vydýchli. Mladý primár z považskobystrickej nemocnice Milan Kunovský napísal k celej situácii v zdravotníctve svoj pohľad na sociálnu sieť. Hlavnou témou bol nárast pozitívne testovaných zdravotníkov, a to, ako zdôraznil primár, aj na jeho vlastnom oddelení, informuje o tom portál 1.pluska.sk.
Minister sa neúspešne pokúša oklamať sám seba

Primár Milan Kunovský. Zdroj: FB / Milan Kunovský


Primár Milan Kunovský svojim statusom rozhodne zaujal, pretože verejnosť ho veľmi rýchlo zdieľala. Tému začal dosť neobvykle, opisom jeho spokojného a šťastného vzťahu so štvorročným synčekom. Dieťa spí a otec pozoruje svojho usmievajúceho sa chlapčeka. Zrazu sa však idylka končí a nastupuje realita: Piatok trinásteho, 22:45. Ticho môjho šťastia ruší tón prichádzajúcej správy: “Pán primár, na oddelení máme z dnešného testovania 13 pozitívne testovaných z personálu.” Ticho. Ležím a pozerám na syna...Bodaj by som bol dieťa. Po líci sa mi kĺže slza. Kým padne na vankúš, prepínam sa z módu otca na lekára a manažéra. Čo teraz? Väčšina personálu na mojom oddelení má Covid-19. Som zúfalý. Staničná jedného z mojich oddelení ma povzbudzuje. “Pán primár, čo nás nezabije, to nás posilní a posunie ďalej.” Má pravdu. Ale dokedy?“ píše vo svojom statuse Kunovský.

Spomenie pri tom aj slová ministra Krajčího o tom, že situácia sa vďaka opatreniam a testovaniu zlepšuje. „Teším sa neúprimne s ním a smejem sa z toho, ako sa neúspešne pokúša oklamať aj sám seba. Citujem: „Už aj naše nemocnice cítia priaznivý efekt opatrení a testovania.” Možno má pravdu, a ja len žijem v tom horšom, fiktívnom Matrixe....“ pokračuje vo svojom zamyslení sa primár ma vzápätí poznamená, že premiér si uvedomuje klesajúcu podporu verejnosti, aj to, že 17. november sa chystajú osláviť komunisti a fašisti protestom. „Uvedomujete si tu symbolickú iróniu?“ pýta sa Kunovský, podľa ktorého je nevyhnutné potešiť tých, ktorí môžu verejnú mienku ovplyvniť.

Strach, hnev, samovraždy... Krízové linky nestíhajú, lebo TOTO nás ničí viac ako koronavírus
COVID-19 je síce smrtonosný vírus, jeho druhotné účinky na ľudskej psychike sú ale nemenej nebezpečné ako samotný vírus, pretože postihujú nielen tých, čo naň ochorejú, ale aj tých okolo. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Odmeny sú ako Yeti, ani tie zdravotníci ešte nevideli

Od pondelka, teda deň pred plánovanými protestnými zhromaždeniami, sa opäť otvoria aj brány kostolov, reštaurácií, fitnescentier či plavární, divadiel a kín. „Konečne. Naša ekonomika potrebuje stimuly. Toto rozhodnutie už bolo priam nevyhnutné. Tlieskam pastierskému lobingu. Potešia sa aj ateisti. Môžu ísť do divadla alebo do kina. Šiesti si môžu ísť zaplávať...“ Pripomenúť nezabudne pri tom už známu vec, že situácia v mnohých nemocniciach je naozaj veľmi zlá. „A vy, pán premiér a minister zdravotníctva, ak sa snažíte tvrdiť opak, buď úmyselne zavádzate alebo nemáte správne informácie. Ak ešte dokážeme ako-tak fungovať, tak len vďaka tomu, že časť zdravotníkov naďalej naivne považuje svoju prácu za poslanie. A to aj napriek tým polenám, ktoré nám denne hádžete pod nohy. O odmenách písať nebudem. V našich podmienkach majú podobu Yetiho, všetci o nich hovoria, ale ani po mesiacoch ich nikto nevidel. Jasnú podobu má len návrh vyšších pokút pre poskytovateľov a prísnejšie kontroly, ktoré zabezpečia viac trestov pre lekárov. Nepovažujem to za náhodu. Minister za zdravotníkmi v týchto zlých časoch nestojí, naopak, znechucuje nás čoraz viac,“ smeruje primár drsné slová smerom k vláde.

Zdravotníci čoskoro dostanú mimoriadne finančné odmeny
Mimoriadne finančné ohodnotenie v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu bude zdravotníkom čoskoro vyplatené v praxi. Na otázku TASR tak reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Podľa jej slov sa aktuálne spravodlivo... Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | TASR

Personálu v nemocniciach bolo aj predtým málo

Zdravotníckeho personálu je v našich nemocniciach zúfalo málo. Zdroj: FB / Milan Kunovský


Kunovský tiež konštatuje, že bez ohľadu na to, či tu nejaký COVID je, alebo nie je, personálu bolo v nemocniciach vždy málo. Tam, kde mali robiť desiati, robili šiesti. Teraz zostali dvaja. „Už máme toho dosť. Všetci. Najhoršia situácia je v malých, regionálnych nemocniciach. Tam, kde síce netransplantujeme srdcia a nemáme profesorské tituly zo sociálnej práce a ošetrovateľstva, ale zachytíme a vyliečime 90 percent našich pacientov. Len malú časť prekladáme do univerzitných či fakultných nemocníc k odborníkom, ktorí na nás často pozerajú z nadhľadu, ktorý si nezaslúžia. Profesne ani ľudsky,“ sklamane píše mladý považskobystrický primár, ktorý v závere svojej úvahy pokračuje v načatej línii vzťahu otca - lekára a malého synčeka. Ich radosť však kalí COVID -19.

„Sobota 14.11., 02:32. Hnev a zúfalstvo mi nedovolia spať. Rozmýšľam, ako zabezpečím chod svojho oddelenia. Chýba mi väčšina personálu. Pacienti pribúdajú. Situácia je vraj stabilizovaná a zlepšuje sa. Stojím pri posteli a pozerám na syna. Spí. Občas sa usmeje. Dodáva mi silu. Napriek tomu všetkému zlu musíme svojim deťom dávať dôvody na to, aby sa v spánku usmievali. Nezaslúžia si trpieť kvôli nezodpovednosti a nekompetentnosti tých, ktorí nám, dospelým, berú spánok...!“ končí svoj smutný status mladý primár.



EÚ považuje za najväčšie riziko koronavírusu, klamstvá okolo neho
Už dávno to nie sú len „hlúpe rozprávky, ktorým nemôže nikto veriť“. Dezinformácie šírené cez internet sa regulárne zaradili medzi hlavné hrozby západného, ​​demokratického sveta, informuje portál Novinky.cz. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Timotej Dudka

Pellegrini sa v kritike opatrení zachoval ako farizej

Milan Kulkovský si však zobral „na paškál“ aj expremiéra. „Na “zlepšujúcu” sa situáciu zareagovala aj opozícia. Veľký sympaťák, traktorista a charizmatický zástanca ľudu, Peter Pellegrini, dnes farizejsky vyzval Matoviča, aby výrazne zmäkčil nariadenia: “Žiadam preto premiéra Matoviča, aby sa prestal hrať na sultána a neurčoval, čo bude otvorené a čo zatvorené, ale umožnil ľuďom slobodne žiť a dýchať.” To navrhuje v čase, keď denný prírastok prekračuje 2000 prípadov a zomierajú desiatky ľudí. Len pripomeniem obdobie, keď bol ešte premiérom. 5. marca bol potvrdený prvý prípad ochorenia Covid-19 na Slovensku, 9. marca sme mali 7 pozitívnych. 12. marca krízový štáb rozhodol o zatvorení všetkých letísk, škôl a škôlok, o zatvorení lyžiarskych stredísk, wellness centier, zábavných parkov, aquaparkov, barov, diskoték, kultúrnych zariadení, navrátilci zo zahraničia mali povinnú karanténu,“ osviežuje pamäť Petrovi Pellegrinimu.

Vtedajší premiér Pellegrini sa podľa mladého primára vtedy vyjadril: „Radšej viac prehnaných opatrení dnes, ako potom plakať nad rozliatym mliekom“ . Pýtam sa. Pán Pellegrini, čo sa odvtedy zmenilo? Iste, je toho veľa. Máme dramaticky viac nakazených, nemocnice kolabujú, ale hlavne, Vy už nemáte žiadnu zodpovednosť. Je mi Vás ľúto. A pri tom, tak peknú jamku v lícach máte, keď sa škodoradostne usmievate. Ste horší ako tí fašistickí navrátilci z melónovej brigády, ktorí obklopujú svojho fúzkatého šéfa, znalca symbolov, prírodného liečiteľa a fanúšika egyptskej kultúry, Mariana. Oni sú aspoň čitateľní a za svoju podpriemernú inteligenciu a stredoveké názory sa nehanbia,“ naložil Kunovský aj Pellegrinimu, ktorý sa teraz tvári akoby zjedol všetku múdrosť sveta a ako by ton dokázal hravo vyriešiť.

Tretiu vlnu koronavírusu ovplyvní počasie, modlime sa, aby opatrenia fungovali, tvrdí odborník
Český evolučný biológ Jaroslav Flegr tvrdí, že tretiu vlnu pandémie koronavírusu ovplyvní počasie. Počas tzv. chrípkovej sezóny sa podľa neho bude respiračné ochorenie COVID-19 šíriť oveľa viac, píše portál Šíp. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Timotej Dudka

Problémom je množstvo pozitívnych zdravotníkov

Ilustračné foto. Zdroj: FB / Milan Kunovský


Kunovský si myslí, že sa s uvedeným uvoľňovaním pravidiel mohlo ešte počkať. „Je očividné, že išlo o snahu „kúpiť si” priazeň veľkej skupiny obyvateľstva pred avizovanými protestnými zhromaždeniami. Kiná a divadlá k tomu len z nevyhnutnosti pridali. Otvorenie plavárni a fitnesscentier pre 6 ľudí sa neoplatí ani komentovať. Možno sa aktuálne počet asymptomatických pozitívnych pacientov znižuje, no v nemocniciach naďalej stúpa počet hospitalizovaných a medzi nimi tých, ktorí vyžadujú ventiláciu,“ pridáva primár svoj názor na otvorenie niektorých prevádzok.

Podľa neho je veľkým problémom, ktorý tiež ohrozuje starostlivosť o necovidových pacientov, je množstvo pozitívnych zdravotníkov. Viaceré nemocnice, vrátane tej v Považskej Bystrici, preto spájajú oddelenia. Znižuje sa tak počet akútnych necovidových lôžok. Kunovský hovorí, že miestami varia z vody, no robia maximum pre to, aby sa o pacientov dokázali postarať.

A čo si myslí primár o (ne)existencii odborníkov, s ktorými sa premiér radí o dôležitých otázkach, ale doteraz ich nikomu nepredstavil? „Určite existujú, no pravdepodobne chcú zostať v úzadí. Keby išlo o mňa, za svojimi názormi si stojím a podpíšem sa pod ne. Problém je možno inde. Sú premiérom názory odborníkov rešpektované? Možno by bolo lepšie, keby boj s COVID-19 viedol hlavný hygienik a premiér s vládou mu len zabezpečovali materiálne, finančné a personálne krytie!“ dodáva v závere portál 1.pluska.sk

O pacientov sa budú starať aj nakazení zdravotníci
Koronavírus vážne zasiahol aj do slovenského zdravotníctva. Úbytok lekárov a sestier spôsobil, že o pacientov v nemocniciach sa budú musieť starať i takí, ktorí sú pozitívny na COVID-19. S informáciou prišli Topky.sk. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.