Rusko bude vyrábať lyofilizované vakcíny proti Covid-19, aby vyriešilo problém so zachovaním chladu pri distribúcii
19 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Rusko plánuje pozmeniť výrobu svojej prvej vakcíny proti Covid-19 na lyofilizovanú formu, pretože krajina hľadá riešenie na jej prepravu po celej krajine i do zahraničia, informuje portál RT.


Problém skladovania a prepravy protivírovej vakcíny netrápi len tím autorov ruského Sputnika V.  Rovnaké ťažkosti musia zvládnuť aj dvaja západní výrobcovia vakcín. Najmä vakcínu navrhnutú americkým farmaceutickým gigantom Pfizer je potrebné skladovať pri teplote mínus 70 stupňov Celzia.

Šéf ruského Fondu priamych investícií (RDIF) Kirill Dmitrijev pre agentúru Reuters uviedol, že pri produkcii vakcíny proti Covid-19 sa zamerajú na výrobu jej lyofilizovanej formy.  „Očakávame, že zhruba od februára prejdeme hlavne na produkciu lyofilizovanej formy. Veľká časť dávok, ak nie väčšina, bude konkrétne v tejto forme,“ dodal Dmitrijev. Lyofilizácia sa používa na predĺženie trvanlivosti liekov. Ak je vakcína lyofilizovaná, môže sa skladovať pri teplotách podobných teplote bežnej chladničky.

EÚ podpísala piatu dohodu o dodávke vakcín proti ochoreniu COVID-19
Európska únia v utorok podpísala zmluvu s nemeckou farmaceutickou spoločnosťou CureVac, ktorá počíta s počiatočným nákupom 225 miliónov dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v mene všetkých členských štátov EÚ a s možnosťou požiadať o dodanie... Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | tasr


Minulý týždeň zástupca predsedu Bezpečnostnej rady RF Dmitrij Medvedev uviedol, že skladovacie zariadenie pre Sputnik V už bolo dokončené v moskovskom regióne, bude však potrebné vybudovať viac skladov v iných častiach krajiny. „Kapacita (v moskovskom regióne) umožňuje súčasné skladovanie až 3,5 milióna dávok vakcíny, čo nie je samo o sebe zlé. Je však potrebné vybudovať rovnakú infraštruktúru v ostatných regiónoch. Je to zložitá, dôležitá a nákladná úloha,“ uviedol Medvedev.

11. augusta tohto roku ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že krajina zaregistrovala prvú vakcínu proti Covid-19 na svete, ktorá bola vyvinutá moskovským Výskumným ústavom pre epidemiológiu a mikrobiológiu Gamaleya. O tri mesiace neskôr, 11. novembra, RDIF vyhlásil, že Sputnik V je na 92 percent účinný pri ochrane ľudí pred koronavírusom. Vakcína je v súčasnosti v tretej fáze testovania , na ktorej sa má zúčastniť 40 tisíc dobrovoľníkov.

Kremeľ: Uvítame každý pokus amerického prezidenta o na nadviazanie vzťahov s Ruskom
Moskva je pripravená spolupracovať s akýmkoľvek americkým prezidentom, uviedol pre portál RT hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zopakoval, že Rusko nikdy nezasahovalo do vnútorných záležitostí USA, ale nedovolí, aby sa Spojené štáty miešali do ich... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Marek Molnár