V Bielorusku polícia dobila demonštranta na smrť
16 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Podľa miestneho orgánu pre ľudské práva Viasna bolo v nedeľu v Bielorusku zadržaných najmenej 1 000 ľudí počas masových demonštrácií proti dlhoročnému vodcovi Alexandrovi Lukašenkovi.  Tie vyvolali výsledky augustových volieb, ktoré demonštranti označili za zmanipulované, informuje portál CNN.




Je to najväčší počet zadržaní nahlásených za jediný deň od začiatku protestov. Podľa Viasnej sa predpokladá, že celkový počet osôb zadržaných od augusta je viac ako 25 000. V nedeľu to bolo štrnásty týždeň po sebe, čo demonštranti vyšli do ulíc a požadovali rezignáciu Lukašenka, ktorý vládne krajine 26 rokov.


Masové zatýkanie nasledovalo po smrti Romana Bondarenka, 31-ročného protivládneho demonštranta, ktorý podľa členov jeho rodiny zomrel vo štvrtok v nemocnici v Minsku po tom, čo ho bezpečnostné sily tvrdo zbili.

Demonštranti skandovali a niesli nápisy s nápisom „Idem von“, ktoré boli poslednými známymi Bondarenkovými slovami pred smrťou. Bol zbitý na minskom „Námestí zmeny“, ktoré bolo v nedeľu poslednou zastávkou pre všetkých minských demonštrantov.


EÚ potrebuje prísnejšie opatrenia na hraniciach a rýchlejšie akcie proti teroristickému obsahu na internete, tvrdia ministri
Po sérii teroristických útokov v Európe je potrebné zaviesť prísnejšie opatrenia na hraniciach a treba zaujať dôraznejší prístup k teroristickému obsahu na internete, uviedli ministri EÚ, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Bondarenko bol maliar, ktorý žil v Minsku a slúžil na vojenčine. Jeho sestra Volga Kucharenka vo štvrtok na videu uviedla, že Bondarenko bol zbitý na ústrednom policajnom oddelení alebo na ceste k tomuto oddeleniu. Uviedla, že v stredu v noci bol po ťažkých zraneniach prevezený z minského ústredného policajného oddelenia do nemocnice.


Podľa nej zomrel nasledujúci deň okolo 20:00 miestneho času. „Dnes večer som zistila, že môj brat zomrel v nemocnici po tom, čo bol celý deň na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ uviedla vo štvrtok Kucharenka na videu, zatiaľ čo len ťažko zadržiavala slzy. "Roman bitku nevyprovokoval, to viem určite, viem to od očitých svedkov. Všetko zlé sa stalo neskôr ... Natočila som toto video, aby ľudia vedeli, čo sa deje. Môj brat bol pokojný a pozitívny chlap, vždy sa vyhýbal konfliktom."


Významní investori sa presúvajú od dolára ku zlatu a bitcoinu, upozorňujú ekonómovia
Legendárni investori a analytici varujú pred hroziacim zánikom dolára a hľadajú zaisťovacie stratégie, pričom Bitcoin sa zdá byť dokonalým spôsobom ochrany týchto aktív, tvrdia ekonómovia v najnovšej epizóde Keiserových správ od portálu... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Marek Molnár



Počas nedeľných protestov v Minsku policajti na rozohnanie davu použili slzný plyn a vodné delá. Video ukazuje, ako policajti násilne bijú demonštrantov v supermarkete. Ďalšie videá ukazujú, ako policajti zadržiavajú ľudí a odvážajú ich v policajných vozidlách.


Podľa Viasnej došlo k zadržaniu aj v mestách Navahrudak, Babruisk, Vitsebsk, Homel a Svetlahorsk.

V celej krajine bolo zadržaných najmenej 23 novinárov, uviedla v nedeľu Bieloruská asociácia novinárov.

"Polícia zadržala novinárov, ktorí sa venovali protestom v Minsku, Vitebsku, Hrodne a Pinsku. Vieme o 23 zadržaných," uvádza sa vo vyhlásení Bieloruskej asociácie novinárov.


Bývalá prezidentská kandidátka Svetlana Tikhanovskaja, ktorá dnes žije mimo Bieloruska, označila Bondarenka za hrdinu protestov, ktorého zabili „spolupáchatelia režimu“, a vyzvala Bielorusov, aby pokračovali v mierových protestoch. „Bol nevinnou obeťou nehumánneho systému, ktorý považuje životy ľudí za cenu energie,“ uviedla Tikhanovskaja v Telegrame. „Všetci chápeme, že každý mierumilovný človek mohol skončiť na jeho mieste. Rovnako ako milióny Bielorusov, aj ja sympatizujem s Romanovou rodinou. Túto vraždu neodpustíme. Meno Romana si do histórie nového Bieloruska napíšeme ako meno hrdinu."



V horiacom dome zomreli štyri detičky. DÔVOD požiaru vás ROZZÚRI!
Jedno príslovie hovorí, že nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch, ale to, čo sa prihodilo štyrom detičkám je hotová tragédia. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.




Riaditeľka Amnesty International pre východnú Európu a strednú Áziu Marie Struthersová v reakcii na Bandarenkovu smrť uviedla, že bieloruské orgány „musia okamžite začať rýchle, dôkladné, nestranné a nezávislé vyšetrovanie“.


„Existuje len málo pochybností, že ho príslušníci bezpečnostných zložiek zbili, rovnako ako stovky ďalších pokojných demonštrantov, ktorí boli napadnutí len kvôli zvýšeniu hlasu,“ uviedla Struthersová. "Namiesto toho, aby ho vzali do nemocnice, policajti ho zatkli a vzali do väzby. Je čas ukončiť túto hrôzovládu a demaskovať všetkých zodpovedných za spáchanie týchto zločinov.“



Lietajúci obor AN - 124 havaroval na pristávacej dráhe v Novosibirsku
Najväčšie cargo lietadlo sveta An-124 na letisku Novosibirsk Tolmachevo dostalo šmyk a zbehlo pri pristávaní z dráhy. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Ivan Brožík



Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vo štvrtok vyzval bieloruské úrady, aby prepustili politických väzňov, ktorých zadržiavajú „za uplatňovanie ich ľudských práv a základných slobôd mierovou účasťou na protestoch, výzvou na slobodné a spravodlivé voľby a zasadzovaním sa o celonárodný dialóg ukončiť prebiehajúcu krízu."


„Títo politickí väzni boli vystavení tvrdým a život ohrozujúcim podmienkam zadržania vrátane dôveryhodných správ o mučení,“ uviedol Pompeo. „Patria medzi tisíce jednotlivcov, ktorí boli od začiatku násilného zásahu vystavení nespravodlivým väzbám. USA stoja za tými, ktorí zostávajú zadržiavaní, tými, ktorí boli zabití, a tými, ktorí naďalej pokojne presadzujú svoje právo zvoliť si svojho vodcu v slobodných a spravodlivých voľbách,“ uviedol.


V Bratislave sa opäť protestovalo proti bezpráviu - médiá opäť mlčia (VIDEO)
Dnes prišli ľudia v stovkách pred Úrad vlády so zapálenou sviečkou a spievali našu krásnu hymnu. Pretože im záleží na Slovensku a nechcú, aby im už viac vláda ubližovala. Naše mamy a otcovia, naši susedia, naši kamaráti, píše vo svojom statuse... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Gabriel Matta