Lockdown zabíja. Hrôzostrašné zvýšenie úmrtí na domáce násilie
16 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
V Anglicku, ktoré sa do druhého lockdownu dostalo len o niečo viac ako pred týždňom, nové šokujúce štatistické údaje odhalili, že počet volaní na tiesňové telefonické linky pre domáce zneužívanie prudko stúpa. Pri prvom lockdowne došlo k takmer 50 podozreniam na domáce zabitie, informuje portál RT.




Charitatívne útočisko vyvolalo poplach nad pribúdajúcimi správami o domácom násilí a uvádza, že je „veľmi znepokojené“ nárastom dopytu po linke dôvery pre domáce zneužívanie, ktorú prevádzkuje. Refuge uviedlo, že páchatelia domáceho násilia sa preukázateľne vyznajú v zneužívaní a zastrašovaní pomocou koronavírusových obmedzení. Dodalo, že násilníci čoraz častejšie používali na útoky na svoje obete inteligentné zámky dverí, webové kamery a sociálne médiá alebo zdieľanie pomstychtivej pornografie.

Vyplýva to z toho, že podľa čerstvých údajov z projektu Counting Dead Women bolo identifikovaných 35 vrážd a ďalších 12 prípadov, u ktorých existuje silné podozrenie, že súviseli s domácim zneužívaním vo Veľkej Británii počas prvej blokády. Zistilo sa, že počet zabití bol v úvodnom období prvého lockdownu nápadne vysoký, potom sa postupne znižoval na úrovne podobné tým, ktoré boli zaznamenané v predchádzajúcich rokoch.

Veľký prehľad opatrení, na čo sa musíte pripraviť a čo by ste mali vedieť
Obmedzenia odborníkov na spomalenie šírenia koronavírusu zrejme zabrali, a tak vláda rozhodla, že svojím občanom predsa len čo-to povolí. Viete čo to bude a čo vás tam čaká? Nie? Potom si pozrite tento veľký prehľad. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Linka dôvery pre domáce zneužívanie zaznamenala prudký nárast hovorov, pretože minulý týždeň boli v Anglicku sprísnené obmedzenia. Napriek náhlemu nárastu čísla ešte nedosiahli úrovne, aké boli zaznamenané počas prvého blokovania, keď sa uskutočnilo viac ako 40 000 hovorov iba za tri mesiace.

"Skúsenosti, ktorým čelili ženy počas prvého súboru obmedzení, by mali slúžiť ako budíček, keď pokračujeme v ďalšej fáze blokovania v reakcii na Covid-19," uviedla pre Observer hovorkyňa útočiska Lisa King. "Vieme, že dopyt po našich službách na začiatku tohto roka výrazne vzrástol - a náznaky ukazujú, že sa to bude opakovať."

V Bratislave sa opäť protestovalo proti bezpráviu - médiá opäť mlčia (VIDEO)
Dnes prišli ľudia v stovkách pred Úrad vlády so zapálenou sviečkou a spievali našu krásnu hymnu. Pretože im záleží na Slovensku a nechcú, aby im už viac vláda ubližovala. Naše mamy a otcovia, naši susedia, naši kamaráti, píše vo svojom statuse... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Gabriel Matta