EÚ potrebuje prísnejšie opatrenia na hraniciach a rýchlejšie akcie proti teroristickému obsahu na internete, tvrdia ministri
15 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Po sérii teroristických útokov v Európe je potrebné zaviesť prísnejšie opatrenia na hraniciach a treba zaujať dôraznejší prístup k teroristickému obsahu na internete, uviedli ministri EÚ, informuje portál RT.


Ministri vnútra bloku 27 krajín vydali spoločné protiteroristické vyhlásenie po piatkovom stretnutí, pri príležitosti piateho výročia francúzskych teroristických útokov z roku 2015, pri ktorých zahynulo 130 ľudí.

Opatrenia na boj proti teroristickému obsahu a nenávistným prejavom na internete sa dohodnú do konca roka, aby umožnili vydávanie príkazov na odstránenie materiálu „do hodiny alebo menej od nahlásenia“, uviedli ministri.

Vo vyhlásení sa uvádza, že zabitie francúzskeho učiteľa Samuela Patyho, ktorého používanie karikatúr proroka Mohameda na hodinách slobody prejavu vyvolalo protireakciu na internete, poukazuje na dôležitosť boja proti „nezákonnému obsahu, teroristickej propagande, nenávistným prejavom a dezinformáciám“.

Čína sa chystá uzavrieť najväčšiu dohodu o voľnom obchode na svete
Pätnásť ázijsko-tichomorských krajín vrátane Číny a Japonska plánuje tento víkend podpísať najväčšiu dohodu o voľnom obchode na svete. Dohoda o voľnom obchode zníži clá, posilní dodávateľské reťazce so spoločnými pravidlami pôvodu a kodifikuje nové... Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Ministri tiež poznamenali, že pracujú na zlepšení monitorovania odsúdených teroristov, ako je napríklad viedenský útočník Kujtim Fejzullai, ktorý zabil štyroch ľudí. Vlani bol odsúdený za pokus o členstvo v Islamskom štáte (IS, predtým ISIS) v Sýrii, pričom bol predčasne prepustený z väzenia.

„Chceme posilniť a ďalej rozvíjať možnosti bezpečnostných opatrení v schengenskom priestore, ako aj nástroje cezhraničnej spolupráce v oblasti presadzovania práva,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Ministri tiež požadovali viac finančných prostriedkov pre agentúru Europol na presadzovanie práva s cieľom poskytnúť jej silnejší spravodajský mandát.

Zuckerberg prezradil zamestnancom, že je „jasné“, že Biden vyhral sporné americké voľby
Generálny riaditeľ spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg údajne vyhlásil za víťaza amerických prezidentských volieb demokrata Joea Bidena, čím dal najavo, že Trump nevyhrá ani vďaka súdnym sporom, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Samit ministrov vnútra sa konal po nedávnych teroristických útokoch v Paríži, Drážďanoch, Conflans-Saint-Honorine, Nice a vo Viedni. „Ide o útoky na naše spoločné európske hodnoty a na naše základné práva,“ uviedla na piatkovej tlačovej konferencii európska komisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová.

Tento týždeň francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová vyslovili požiadavku na reformu Schengenu - zóna voľného pohybu 26 európskych krajín.

Ruská ekonomika vykazuje silné známky zotavenia z pandémie
Ruská ekonomika sa v treťom štvrťroku zmenšila o 3,6 percenta, pričom ide o viac ako dvojnásobné zlepšenie oproti osempercentnému poklesu v predchádzajúcom štvrťroku, keď vláda vypla ekonomiku, aby sa pokúsila potlačiť prepuknutie epidémie... Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Marek Molnár