„Nezvyčajná a mimoriadna hrozba“: Trump vykázal čínske „vojenské spoločnosti“ z amerického trhu s cennými papiermi
15 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump vydal výkonný príkaz zakazujúci „komunistickým čínskym vojenským spoločnostiam“ akýkoľvek druh obchodovania s americkými cennými papiermi, pričom uviedol, že Peking ich využíval na financovanie svojej armády, informuje portál RT.


Čínska ľudová republika „čoraz viac využíva kapitál Spojených štátov na získavanie zdrojov a umožnenie rozvoja a modernizácie svojich vojenských, spravodajských a iných bezpečnostných aparátov“, čo umožňuje Pekingu „priamo ohroziť vlasť Spojených štátov a americké sily v zámorí“, uviedol Trump v rozkaze vydanom vo štvrtok.

Obvinil tiež Čínu z „vývoja a nasadenia zbraní hromadného ničenia, pokročilých konvenčných zbraní a škodlivých kybernetických zásahov proti USA a ich obyvateľom“.



Vyhlásiac to za „neobvyklú a mimoriadnu hrozbu pre národnú bezpečnosť, zahraničnú politiku a ekonomiku Spojených štátov“, Trump nariadil úplný zákaz „akýchkoľvek transakcií s verejne obchodovanými cennými papiermi alebo akýmikoľvek cennými papiermi, ktoré sú derivátmi alebo sú určené na zabezpečenie investičnej expozície voči takýmto cenným papierom“, počnúc 11. januárom 2021.

Presná definícia zasiahnutej spoločnosti, ktorá sa kvalifikuje ako „komunistická čínska vojenská spoločnosť“, je delegovaná na Pentagón a americké ministerstvo financií na základe množstva sankčných zákonov.

Vzhľadom na to, že Trump tvrdil, že Čína je „presvedčivou“ civilnou spoločnosťou na podporu svojich vojenských a spravodajských aktivít, je pravdepodobné, že sankcie sa nebudú obmedzovať iba na subjekty výslovne viazané na Ľudovú oslobodzovaciu armádu.

Obchod medzi Ruskom a Čínou nebol ovplyvnený pandémiou, podľa odhadov dosiahne hodnotu až 110 miliárd dolárov
Objem obchodu medzi Ruskom a Čínou by sa mohol vyrovnať minuloročnej úrovni 110 miliárd dolárov, ak sa bude aj naďalej vyvíjať súčasným tempom, uviedol ruský veľvyslanec v Číne Andrey Denisov, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Štvrtkové oznámenie prichádza dva dni po tom, čo ministerstvo zahraničia oznámilo nové americké sankcie voči úradníkom z Hongkongu za údajné „narušenie autonómie regiónu“.

Minister zahraničia Mike Pompeo, generálny prokurátor Bill Barr a riaditeľ FBI Chris Wray vystúpili za posledných niekoľko mesiacov s prejavmi o politickej, ekonomickej a spravodajskej hrozbe „komunistickej Číny“ pre USA.

Čaká nás chudoba? Ekonomika sa možno nikdy nevráti na predpandemickú úroveň, varuje Svetová banka
Obnova globálnej ekonomiky z krízy Covid-19 bude podľa vedúceho ekonóma Svetovej banky Patricka Kirbyho veľmi pomalá, pričom varoval, že tempo rastu sa nemusí nikdy vrátiť na predpandemickú úroveň, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Marek Molnár