Čaká nás chudoba? Ekonomika sa možno nikdy nevráti na predpandemickú úroveň, varuje Svetová banka
11 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Obnova globálnej ekonomiky z krízy Covid-19 bude podľa vedúceho ekonóma Svetovej banky Patricka Kirbyho veľmi pomalá, pričom varoval, že tempo rastu sa nemusí nikdy vrátiť na predpandemickú úroveň, informuje portál RT.


"Veríme, že pár rokov zostaneme pod úrovňou z roku 2019 a takmer nikdy nedosiahneme tempo rastu, ktoré bolo predtým," uviedol Kirby počas moskovského fóra, ktoré sa konalo tento týždeň.

Podľa ekonóma by sa situácia pozorovaná v mnohých krajinách sveta dala porovnať s „najtvrdšími“ dôsledkami finančnej krízy v rokoch 2008 - 2009. A to aj napriek pozitívnym výsledkom v treťom štvrťroku, dodal Kirby.

Zároveň uviedol, že keď sa druhá vlna pandémie Covid-19 začne šíriť do mnohých krajín a globálne oživenie je pomerne pomalé, centrálne banky budú nútené udržiavať kľúčové sadzby na nízkej úrovni.

Päť profesií blízkej budúcnosti
Úspech čaká hlavne špecialistov na IT, robotiku, online vzdelávanie, analýzy veľkých dát a marketing na internete i v rámci sociálnych médií. Uviedol portál Yandex.ru. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Svetová banka už predtým varovala, že v roku 2020 sa má po prvý raz za viac ako 20 rokov zvýšiť extrémna globálna chudoba v dôsledku „mimoriadnej“ krízy, ktorá je spojená s Covid-19

Je pravdepodobné, že extrémna chudoba, ktorá je definovaná ako živobytie s menej ako 1,90 dolára na deň, tento rok postihne medzi 9,1 a 9,4 percenta svetovej populácie. To by predstavovalo regresiu k miere 9,2 percenta v roku 2017. Ak by pandémia nepoškodila svet, mala by sa miera chudoby v roku 2020 znížiť na 7,9 percenta.

Grécko stavia oceľový plot proti migrantom. Budú na ňom kamery a sirény
Hoci pandémia koronavírusu násilne nájazdy migrantov na gréckej hranice upokojila, stále sa ich z Turecka smerom do Európy snaží preniknúť stovky. Vláda preto začala konať a čoskoro by mala začať rozsiahla výstavba masívneho plotu, cez ktorý... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Timotej Dudka