Obchod medzi Ruskom a Čínou nebol ovplyvnený pandémiou, podľa odhadov dosiahne hodnotu až 110 miliárd dolárov
11 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Objem obchodu medzi Ruskom a Čínou by sa mohol vyrovnať minuloročnej úrovni 110 miliárd dolárov, ak sa bude aj naďalej vyvíjať súčasným tempom, uviedol ruský veľvyslanec v Číne Andrey Denisov, informuje portál RT.


Ruský diplomat, ktorý navštívil Šanghaj ako čestný hosť tretej čínskej medzinárodnej konferencie Import Expo, pre agentúru TASS uviedol, že pandémia Covid-19 nepoškodila obchod medzi národmi.

„Za prvých deväť mesiacov sme podľa čínskych štatistík prakticky na úrovni minulého roka. Pokles obchodného obratu je asi dve percentá,“ uviedol s tým, že súčasný objem obchodu predstavuje takmer 80 miliárd dolárov a do konca roka sa očakáva dosiahnutie 110 miliárd dolárov.

"Je samozrejme škoda, že sme nedokázali zvýšiť obchod, ale na druhej strane je povzbudzujúce, že neklesol," dodal Denisov.

EÚ sa snaží blokovať vakcínu SputnikV z Ruska. Maďarsko ju nakúpi aj tak
Maďarsko oznámilo, že nakúpi ruskú vakcínu proti koronavírusom Sputnik V na výskumné a licenčné účely, čo by mohlo viesť k vytvoreniu napätia s orgánmi EÚ, ktoré trvajú na tom, aby sa používali iba receptúry vyrobené v tomto bloku, informuje portál... Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Obchod medzi oboma krajinami rastie a v roku 2019 Moskva a Peking uviedli, že odstránili všetky bariéry, ktoré by mohli brániť v ich rýchlo sa rozvíjajúcej spolupráci. Strany tiež oznámili ambiciózny cieľ zdvojnásobiť objem obchodu na 200 miliárd dolárov do roku 2024.

Čínsky veľvyslanec v Moskve Zhang Hanhui uviedol, že Peking považuje Moskvu za dôveryhodného partnera a čoraz viac otvára svoje trhy ruským výrobkom. Diplomat dodal, že zatiaľ čo Peking bol zapletený do stupňujúcej sa obchodnej vojny s Washingtonom a znižoval dovoz z USA, najmä pokiaľ ide o poľnohospodárske výrobky, potreboval nových dodávateľov a Rusko považoval za dobrú náhradu.

„Vyberieme si nového dodávateľa, pričom Rusko je najspoľahlivejšie,“ uviedol Zhang.

Moskva tvrdí, že otrava Navaľného je „amatérsky zinscenovaný trik“
Údajná otrava ruského aktivistu Alexeja Navaľného je sprisahaním, ktoré má ospravedlniť sankcie proti Rusku, tvrdí ministerstvo zahraničia, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Marek Molnár