Ako budú vyzerať USA prezidenta Bidena pre zvyšok sveta? (Timothy Garton Ash)
11 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Timothyho Garton Asha (The Guardian)




Čo môže svet očakávať od USA prezidenta Joe Bidena? Moja odpoveď - USA budú vedúcou krajinou v post-hegemonickej sieti demokracií.


Áno, USA už nie je hegemónom. Je to celkom kontrast so začiatkom tohto storočia, keď sa zdalo, že „hypermocnosť“ USA má pod palcom celý svet. Toto zmenšovanie vplyvu má dve príčiny - pokles USA a nárast iných krajín. Aj keby Biden vyhral na celej čiare a demokrati ovládli Senát, moc USA vo svete by sa výrazne znížila.


Prezident Donald Trump narobil nevýslovné škody na poli medzinárodnej reputácie. Jeho katastrofické výsledky v riadení spoločnosti počas Covidu potvrdili spoločnosť s hlbokými štrukturálnymi problémami, od zdravotnej starostlivosti, rasy a infraštruktúry po mediálne poháňanú hyperpolarizáciu a nefunkčný politický systém.


V nedávnom prieskume eupinions viac ako polovica respondentov v celej Európskej únii považovala demokraciu v USA za „neúčinnú“. A to bolo predtým, ako Trump označil za „podvod“ proces jednoduchého spočítania všetkých hlasov odovzdaných vo voľbách. Keď USA v týchto dňoch prednášajú ostatným krajinám o demokracii, najpravdepodobnejšia odpoveď bude: „Uzdravte sa!“. Aj v porovnaní s pochmúrnym obdobím Vietnamu a Watergate to musí byť pre americkú mäkkú silu historické minimum.


Rupert Murdoch reštrukturalizuje Fox News na súpera Donalda Trumpa
Americká televízna stanica Fox News, mnohokrát zodpovedná za šírenie fake news, sa reštrukturalizuje do podoby súpera Donalda Trumpa, informuje portál Blisty. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Timotej Dudka

Európa má veľa vlastných problémov, ale oproti historickému úpadku USA za posledných 20 rokov vyzerá náš európsky príbeh ako triumfálny pokrok. To isté možno povedať o Austrálii, Novom Zélande alebo Kanade. Ešte dramatickejší bol vzostup Číny, ktorý uľahčili roky amerického strategického rozptýlenia.


Aj za predpokladu, že všetky právne výzvy týkajúce sa jeho zvolenia budú pri inaugurácii 46. prezidenta budúci rok v januári vyriešené, bude čeliť trpko rozdelenej krajine, takmer určite rozdelenej vláde a taktiež rozdelenej demokratickej strany. Vďaka Trumpovej nehanebným postojom nemusia milióny Trumpových voličov akceptovať ani len základnú legitimitu Bidenovho prezidentského úradu. Jeho schopnosť presadiť zúfalo potrebné štrukturálne reformy bude sťažená, ak nie obmedzená, ak si republikáni ponechajú kontrolu nad Senátom.


Podvod! Sprisahanie! Rusko! Tí môžu za naše zlyhania (Andrew Dickens)
06 | 11 | 2020 | Diana Zaťková

Našťastie pre nás ostatných, oblasťou, v ktorej bude mať najviac manévrovacej slobody, je zahraničná politika. Biden má obrovské osobné zahraničnopolitické skúsenosti ako bývalý viceprezident a predtým ako predseda senátneho výboru pre zahraničné vzťahy.


Má skúsený zahraničnopolitický tím. Členovia tohto tímu identifikujú svoje najväčšie strategické výzvy ako „3 C“: Covid (vrátane globálnych hospodárskych následkov), zmena podnebia (climate change) a Čína. To je program, do ktorého sa môžu šťastne zapojiť spojenci v Európe a Ázii. Dôležitým prvým krokom bude opätovné pripojenie sa k parížskej klimatickej dohode, ktorú USA v stredu formálne opustili.


NATO zostáva pre bezpečnosť Európy pred agresívnym Ruskom nevyhnutné. Kľúčom k získaniu späť rozčarovaných Európanov bude však ponúknutie novej kvality partnerstva Európskej únii. Ešte predtým, ako sa stane prezidentom, by Biden rád ocenil spôsob, akým EÚ udržiavala vlajku liberálneho internacionalizmu, zatiaľ čo USA za vlády Trumpa boli v šoku.


Biden vyhral v Pensylvánii, čo z neho pravdepodobne robí víťaza prezidentských volieb v USA
Agentúra AP (Associated Press) vyhlásila Joea Bidena za víťaza prezidentských volieb po tom, čo zvíťazil v Pensylvánii. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič

Jeho prvá prezidentská návšteva starého kontinentu by mala zahŕňať inštitúcie EÚ v Bruseli. Dvojstranný odkaz na prejav prezidenta Georga HW Busha z roku 1989 v Nemecku, ktorý by mohol byť „ partnerom vo vedení “, by mohol byť užitočný, ale v súčasnosti ho možno aplikovať na celú EÚ. V tomto rovnocennom partnerstve nebudú USA vždy stáť na čele tabuľky. To mám na mysli pod pojmom „post-hegemonický“.


Európania by mali urobiť viac pre svoju vlastnú bezpečnosť, ale Biden by bol nerozumný, keby začal s kladením starej témy „Vynalož 2% svojho HDP na obranu“. Nemecký strategický mysliteľ Wolfgang Ischinger navrhol dobrý spôsob, ako túto záležitosť preformulovať - uvažujte o nej skôr ako 3% v prípade 3D - to znamená obrana, diplomacia a rozvoj (defence, diplomacy, development).


Samozvaná „geopolitická“ EÚ musí prevziať väčšiu záťaž pre svoje širšie susedstvo, čo znamená na juh - cez Stredozemné more na Blízky východ a severnú Afriku a na východ - vo vzťahoch s Bieloruskom, Ukrajinou a agresívnym, ale tiež  oslabým Rusko Vladimira Putina.


Americká tichomorská flotila spolu s Japonskom začali manévre Keen Sword 21
Americké indicko-tichomorské veliteľské zložky a podriadené flotily spolu s jednotkami Japonských síl sebaobrany začali cvičenie na vojenských zariadeniach v celom kontinentálnom Japonsku, v prefektúre Okinawa a v okolitých teritoriálnych... Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Ivan Brožík

Nový dôraz na EÚ spôsobí, že ultra brexitéri, ktorí dominujú vo vláde Borisa Johnsona v Británii, sa budú cítiť mierne tlmení. Johnsonova vláda má však jeden dobrý nápad, a to rozšíriť stretnutie G7, ktoré sa bude konať budúci rok, na hlavné demokracie v Ázii.


Toto znie perfektne s ústredným leitmotívom tímu Biden - spolupráca s inými demokraciami. USA už majú formát Quad, ktorý ho spája s Austráliou, Japonskom a Indiou. Pokiaľ ide o rokovania s Čínou, budú rovnako dôležité ako rokovania s EÚ a Britániou.


Ak bude Bidenova administratíva múdra, bude to skôr chápať ako "sieť" demokracií, než ako pevné spojenectvo alebo spoločenstvo demokracií. Sieť môžete udržať flexibilnú, meniť koalície od prípadu k problému a dotvárať zložité hraničné prípady. Napríklad India Narendra Modiho nie je v súčasnosti ničím iným ako vzorom liberálnej demokracie, ktorá je napriek tomu nevyhnutná pre riešenie otázky „3 C“.


Trump nechal údajne Bidena podvádzať, aby ho usvedčil z volebného podvodu, tvrdí ruský ekonóm Chazin
Možno to potrvá dlhšie, ale za právoplatného víťaza bude podľa uznávaného ruského odborníka napokon vyhlásený Trump. Uviedol portál Regnum.ru. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič

V každej otázke by USA aj Európa mali začať identifikáciou príslušných demokracií. Musia tiež pracovať s neliberálnymi a antidemokratickými režimami vrátane Číny. Čína je najväčšou geopolitickou výzvou našej doby. Je sama o sebe jedným z „3 C“, ale má zásadný význam aj pre riešenie ďalších dvoch: zmena podnebia a Covid. Je to impozantnejší ideologický a strategický konkurent, ako bol Sovietsky zväz, minimálne od 70. rokov, ale jej spolupráca je nevyhnutná aj v ďalších oblastiach.


Pri uskutočňovaní stratégie hospodárskej súťaže a spolupráce majú USA jedinečné silné stránky. Aj keď „najväčšia armáda, akú svet kedy videl“ skončila vojnou proti technologicky menejcenným protivníkom v Iraku, USA sú jedinou vojenskou silou, ktorá môže zabrániť tomu, aby Čína Si Ťin-pchinga prevzala  demokraciu na Taiwane.


CNN: Trump stále nemá v úmysle priznať prehru
Úradujúci prezident Spojených štátov Donald Trump nemá v úmysle priznať svoju porážku v prezidentských voľbách, informovala v piatok americká televízna stanica CNN s odvolaním sa na nemenované zdroje z prostredia Trumpovho volebného... Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | tasr

USA stále vedú vo svete v oblasti technológií, čo je uhlie a oceľ našej doby. Pozeráme francúzske seriály na Netflixe, kupujeme nemecké knihy na Amazone, kontaktujeme afrických priateľov na Facebooku, sledujeme britskú politiku na Twitteri a hľadáme kritiku USA na Google. Pri vývoji umelej inteligencie je Európa ďaleko  za Čínou a USA.


Napriek tomu nemôžu USA sami začať čeliť Číne, ktorá je už viacrozmernou superveľmocou. Túto sieť partnerov v Európe a Ázii potrebuje tak, ako ju potrebujú oni. Nechajme teda svetové demokracie pripravené chytiť natiahnutú ruku dobrého človeka v Bielom dome. Aká zmena to bude.


Timothy Garton Ash je redaktorom Guardianu


"Russiagate" sa rozpadá ale americké médiá nie sú ochotné zastaviť novú studenú vojnu (Katya Kazbeková)
Komentár Katye Kazbekovej (RT) Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Diana Zaťková