Veľký deň pre vedu a ľudstvo - vakcína spoločnosti Pfizer má 90% účinnosť
10 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Vakcína vyvíjaná spoločnosťou Pfizer je z 90% účinná proti Covid-19, uviedla farmaceutická spoločnosť pre portál RT. 





Toto zistenie bolo výsledkom prvej nezávislej analýzy akejkoľvek vakcíny Covid-19 v štúdiách fázy 3, konečnej fáze pred komerčným povolením. Štúdia zistila, že 94 účastníkov, ktorí dostali dvojdávkovú vakcínu, bolo chránených proti tejto chorobe 28 dní po ich prvom očkovaní, informuje portál RT.

Americká firma vyvinula postup spolu s nemeckou spoločnosťou BioNTech. Miera účinnosti je výrazne nad 50-percentnou účinnosťou požadovanou americkým úradom pre kontrolu potravín a liečiv pre vakcínu proti koronavírusu.




"Dnešok je skvelým dňom pre vedu a ľudstvo. Prvý súbor výsledkov nášho pokusu s vakcínou na Covid-19 fázy 3 poskytuje prvotné dôkazy o schopnosti našej vakcíny zabrániť Covidu-19,“ uviedol Dr. Albert Bourla, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer.


Vakcína proti Covid-19 bude povinná v najľudnatejšom brazílskom štáte Sao Paulo, uviedol guvernér
Hlava najľudnatejšieho brazílskeho štátu sľúbila, že pre jeho obyvateľov bude očkovanie proti Covid-19 povinné, avšak s vyhlásením nesúhlasil prezident krajiny, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Marek Molnár

 „Dosahujeme tento rozhodujúci míľnik v našom programe vývoja vakcín v čase, keď to svet najviac potrebuje, keď miera infekcie nastavuje nové rekordy, nemocnice majú preplnené kapacity a ekonomiky sa snažia znovuotvoriť,“ dodal Bourla.


Spoločnosť uviedla, že v najbližších týždňoch bude zdieľať ďalšie údaje o účinnosti a bezpečnosti. Uviedla, že v budúcom roku očakáva produkciu až 1,3 miliárd dávok vakcíny. V Spojených štátoch spoločnosť Pfizer očakáva, že požiada o rozsiahle povolenie na núdzové použitie vakcíny pre ľudí vo veku od 16 do 85 rokov. Aby to zabezpečila, bude potrebné zhromaždiť dva mesiace bezpečnostných údajov asi u polovice zo zhruba 44 000 účastníkov štúdie.


Spoločnosť neposkytla presné podrobnosti o tom, koľko z tých, ktorí ochoreli, dostalo vakcínu. Pfizer a BioNTech uzavreli s vládou USA kontrakt v hodnote 1,95 miliárd dolárov na dodanie 100 miliónov dávok vakcíny začiatkom tohto roka. Spoločnosti tiež dosiahli dohody o dodávkach s Európskou úniou, Veľkou Britániou, Kanadou a Japonskom.


Samotná vakcína proti Covid-19 nezastaví šírenie vírusu
Problémy týkajúce sa výroby, účinnosti a dôvery verejnosti znamenajú, že na istý čas budú možno potrebné obmedzenia slobôd Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Mário Martinka