Vakcína proti Covid-19 bude povinná v najľudnatejšom brazílskom štáte Sao Paulo, uviedol guvernér
17 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Hlava najľudnatejšieho brazílskeho štátu sľúbila, že pre jeho obyvateľov bude očkovanie proti Covid-19 povinné, avšak s vyhlásením nesúhlasil prezident krajiny, informuje portál RT.


Guvernér Sao Paula Joao Doria novinárom povedal, že imunizácia sa začne po povolení vakcíny Národnou agentúrou pre dohľad nad zdravím (ANVISA).

„V Sao Paule to bude povinné, s výnimkou tých, ktorí majú lekársky záznam a osvedčenie o tom, že sa nemôžu zaočkovať,“ uviedol Doria s vysvetlením, že štát prijme potrebné opatrenia pre dané opatrenie.

Miestne médiá informovali, že vláda v Sao Paulu dúfa, že regulačný orgán schváli čínsku vakcínu CoronaVac včas, aby sa v decembri mohlo začať s očkovaním zdravotníckeho personálu. Testy sa majú dokončiť tento víkend, výsledky budú pripravené v pondelok.

Korona sa zmenila, už nie je nebezpečná. Musíme zmeniť aj náš prístup, šíri sa Nemeckom
Nemecká televízia ARD odvysielala reportáž o Korone v Nemecku. V rozsiahlejšej reportáži sa venovali súčasnej situácii ale aj presným dátam zozbieraným od marca do dnes. Závery sú jasné: Korona už nie je nebezpečnou chorobou, naučme sa s ňou žiť.... Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Petra Demková


Prezident Jair Bolsonaro, ktorý zrejme reagoval na Doriove komentáre, na sociálnych sieťach napísal, že ministerstvo zdravotníctva bude očkovanie poskytovať „bez toho, aby bolo povinné“. Citoval dva zákony, podľa ktorých je úlohou federálnej vlády určiť, či sa má vykonať povinné očkovanie.

Bolsonaro, ktorý sa v júli zotavil z Covid-19, predtým uviedol, že „nikto nemôže nikoho nútiť, aby dostal vakcínu“. Kritici ho obviňujú, že bagatelizoval rozsah pandémie. Doria varoval prezidenta pred „politizovaním“ vakcíny.

Podľa univerzity Johna Hopkinsa mala Brazília od začiatku prepuknutia nákazy viac ako 5,2 milióna infekcií Covid-19. Viac ako 153 200 ľudí zomrelo v Brazílii, čo je po USA druhý najvyšší počet obetí na túto chorobu.

Bill Gates tvrdí, že život sa vráti do normálu až po zavedení druhej generácie vakcín proti Covid-19
Technologický magnát Bill Gates uviedol, že život sa môže vrátiť do normálnych koľají, až keď bude druhá generácia vakcín proti Covid-19 široko dostupná a vírus bude odstránený po celom svete, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Marek Molnár