Estónsky minister rezignoval. Najprv však označil Bidena za skorumpovaného a voľby v USA za sfalšované
10 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Estónsky minister vnútra rezignoval na svoju funkciu vo vláde po tom, čo označil Joea a Huntera Bidena za „skorumpované postavy“ a výsledky volieb v USA za „sfalšované“, informuje portál Breitbart.


Mart Helme, spoluzakladateľ Estónskej konzervatívnej ľudovej strany (EKRE), opustil koaličnú vládu pobaltskej členskej krajiny NATO a EÚ v dôsledku kontroverzií okolo komentárov, ktoré uviedol na rozhlasovej stanici TRE.

Estónčan povedal, že Biden je predstaviteľom „hlbočiny, ktorú reprezentujú skorumpovaní namrzenci, ktorých je možné vydierať. Joe Biden a Hunter Biden sú skorumpované postavy,“ dodal predstaviteľ vlády.

Povedal, že verí, že Donald Trump „nakoniec zvíťazí“, a to aj napriek  predpokladaným výsledkom - nie však bez možnosti občianskeho konfliktu. "Stane sa to v dôsledku nesmierneho boja, možno dokonca krviprelievania, ale spravodlivosť nakoniec zvíťazí," predpovedal.

Hunter Biden si „zarobil veľmi pekné peniaze“ na Ukrajine, ale Moskva si nie je vedomá „ničoho nezákonného“, uviedol Putin
Podnikanie, ktoré syn Joe Bidena „spravil alebo mohol spraviť“ na Ukrajine, nemá nič spoločné s Moskvou, uviedol prezident Vladimir Putin s tým, že hoci Hunter tam zarobil „pekné peniaze“, Rusko v tom nevidí „nič trestné“, informuje portál... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Syn Marta Helmeho, Martin Helme, ktorý tiež pôsobí v estónskej vláde ako minister financií a predsedá EKRE, sa zhodol na tom, že súčasné americké voľby nie sú legitímne, pričom povedal: „Podľa môjho názoru niet pochýb o tom, že tieto voľby boli zmanipulované.“

"Myslím si, že všetci normálni ľudia by sa mali proti tomu vysloviť. Nemá zmysel hovoriť o akomkoľvek druhu demokracie alebo zásadách právneho štátu, ak môžu byť voľby tak hrubo, tak očividne a masívne zmanipulované,“ dodal a naznačil, že „ak výsledok prejde, ak bude Trump zbavený moci, potom v Amerike nebude platiť ústava“.

Vyjadrenia politikov EKRE sa nestretli s pochopením estónskeho premiéra Jüri Ratasa, ktorého stredná strana je oveľa ľavicovejšia a nezdieľa svoju antipatiu voči Európskej únii a masovej migrácii.

Najvyšší vodca Iránu sa vysmieva prezidentským voľbám v USA, pričom ich označil za „vtipnú šou“
Najvyšší vodca Iránu Ali Chameneí označil americké prezidentské voľby za „vtipnú šou“ uprostred obvinení z podvodu s voličmi, pričom americký minister zahraničia Mike Pompeo na to odpovedal, že iránske voľby sú „žart“, informuje portál... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Ratas poprosil v anglickej správe zdieľanej na Facebooku svojich kontroverzných koaličných partnerov, aby si neznepriatelili Bidena - „veľmi priaznivého štátnika“, zablahoželal demokratovi, chváliac „spravodlivé, slobodné a transparentné voľby“. Napomenul svojich kolegov, že „ bez dôkazov je neprijateľné vznášať veľké obvinenia.“

Starší Helme sa v pondelok rozhodol rezignovať po tom, čo sa „pozrel na ohováranie a klamstvá vyvolané estónskymi médiami“ o svojich komentároch. "Som unavený. Včera som neurobil nič, čo by ohrozilo bezpečnosť Estónska. Nepovedal som nič, čo by ešte nepovedali americké médiá, americké slobodné médiá,” dodal 71-ročný politik.

Zdá sa, že mladší Helme zostáva prinajmenšom v tejto chvíli na svojom poste a tvrdí, že iba povedal, čo „hovoria celé americké médiá“. „Estónska tlač nehovorí estónskym občanom, čo hovoria všetky americké médiá - bol to volebný podvod, a ja som to povedal,“ trval na svojom.

Putin nezagratuluje Bidenovi, kým nebudú výsledky oficiálne
09 | 11 | 2020 | Diana Zaťková