S faktami a dátami by politici nemali manipulovať, ani len z neznalosti
09 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Naozaj sme hnusobe zlomili krk? Neukazujú dátumy, grafy a dáta v nich niečo úplne iné?


Na portáli databezpatosu.sk autor prehľadu verejnosti dostupných údajov Ivan Bošňák zverejnil zaujímavý súhrn faktov, ktorý je v zásadnom rozpore s vyhláseniami viacerých politikov a najmä oslavnými tlačovkovými "ódami" na lámanie krku "hnusobe".


V prvom rade autor tvrdí, že "nie sme v spore s premiérom (ani nechceme byť),  k téme COVID-19 sa vyjadrujem aj preto, že v rodine mám v štyroch krajinách už vyše desiatku infikovaných hnusobou, jednu hospitalizáciu s akútnymi respiračnými problémami a denne robím nákupy švagrovej rodine v karanténe."


tak ako mnohí z nás v týchto dňoch ani on "o hnusobiných zlomených väzoch nechce ani čítať, ani počuť. Už vôbec nie na tlačovke v piatkovom “opojení pred akciou”. Možno na Tri krále, zatiaľ sa vlníme." Dôsledne už od prvej vlny sleduje dostupné dáta a vývoj pandémie osobne študoval v talianskych provinciách.


Testovanie sprevádza chaos a neinformovanosť
Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 sprevádza chaos a neinformovanosť. Všetko zostalo na pleciach samosprávy, ktorá to musela riešiť na poslednú chvíľu. Povedal to starosta Drietomy v okrese Trenčín Jaroslav Mego. Nechápe, ako testovanie... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Ivan Bošňák ďalej v článku na citovanom portáli píše: "S kamošmi tlačíme 3D štíty, doma ich s deťmi skladáme, nakupujem s bráchom za vlastné prachy gély, ffp2 / ffp3 respirátory a videl som veci, ktoré sem nemôžem napísať. Dosť ma iritujú vyhlásenia quasi víťazov spoza mláky v mega drahých pretekoch. Ak sa v domácich správach pridá vyhláseniami na základe mizernej interpretácie “v čase poposúvaných” grafov naša generalita, tak sa ozvem. V nemocniciach máme na toaletách plesne namiesto papiera a lekári majú podmienky ako vo vojnovej zóne po výbuchu atómovej bomby. Toľko k zbraniam. Poďme však na grafy."

Graf Ivan Bošňák databezpatosu.sk

Ilustrácia, kedy prišlo k “špičke” počtu denných zistených pozitívnych prípadov COVID-19 na Slovensku

"Posúvanie kriviek vývoja na Slovensku o 41 dní naspäť (v prezentácii MZ zo 14. októbra) alebo o 18 dní naspäť (detto 5. novembra) je manipulatívna technika. Ak má ukázať a dokázať, že nejdeme českou cestou, tak to už vieme 3 týždne. Ja som si to dovolil oznámiť titulkom Zišli sme z českej cesty a opatrenia začínajú zaberať v rozhovore pre Trend 22. októbra 2020, keď som si do štúdia doniesol dáta a grafy za prvú polovicu októbra. Nebola to frajerina, ale pochvala vláde za prijatie I. a II. vlny opatrení a obmedzenie sociálnych kontaktov. Lebo to vždy bolo, je a bude kľúčové." Píše autor Ivan Bošňák.

A pokračuje: "Atómové bomby a jadrový kufrík nechajme zavretý, na vírus v tejto fáze šírenia stačia pravdepodobne tri opatrenia: Zákaz hromadných akcií a podujatí (zvlášť v interiéroch), kKvalitné a početné včasné trasovanie a testovanie s následnou izoláciou infikovaných a ich blízkych kontaktov a odstup a rúška vo všetkých interných priestoroch + vysoká hygiena."

Testovanie na COVID-19 prinieslo neuveriteľné príhody. Neuveríte, čo vymysleli dve ženy
Policajti, armáda, ale aj zdravotníci zažili pri odberoch vzoriek počas celoplošného testovania rozličné humorné, ale aj trestnoprávne situácie. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Zlomená prvá krivka, nie krk hnusoby

"Graf prírastkov pozitívnych ľudí (na základe PCR testov) je uvedený vyššie. Ide o 7-dňový priemer, čo posúva dáta o 3 dni “na neskôr”. Výsledky testov, publikované 2 dni po fyzickom teste posúvajú dáta o ďalšie 2 dni. Spolu je to 5 dní, ale pozerajme na tie dáta ako na “dnešné”. V Českej republike mali špičku presne 27. října (októbra) a na Slovensku to bolo 3. novembra. Je to o týždeň neskôr, a to v Čechách o plošnom testovaní len diskutujú. Predikovali sme VOSR – to je dnes (ale ja 28. októbra, však). Trafili sme. Čo s tým?" Pýta sa autor.

"Netvrdíme (lebo na to nie je dôkaz), že na Slovensku plošné testovanie nelámalo krky, ale pri jeho neexistencii v Čechách musíme pátrať po dôvodoch “oploštenia” českej krivky." Podľa Ivana Bošňáka to "veľmi pravdepodobne bude kombinácia viacerých a zásadných faktorov."
Behaviorálna imunita.

"Kecy o neexistujúcej hnusobe sa ľahšie viedli v auguste ako v októbri, ale keď vo vysoko postihnutých českých okresoch vracali hospitalizovaných rodinám s oznámením o úmrtí, tak sa mnohí spamätali a začali sa izolovať."
Izolácia.

"Napriek hádajúcemu sa premiérovi s postupne troma ministrami aj v Čechách zaviedli opatrenia a pribrzdili “sešlosti”, výlety, provoz a setkání lebo mali 100 tisíc aktívnych prípadov, a tí ľudia doma zostali. Mali otestovaných 1 a pol milióna ľudí (dnes už 2 a pol milióna) a test je reálna skúsenosť a kontakt s hnusobou."

Čekan: Plošné testovanie na slovenský spôsob je premrhaný potenciál, Briti idú na to inak
Známy slovenský biochemik Pavol Čekan kritizuje spôsob, akým sa plošné testovanie u nás zrealizovalo. Vláda nepostupovala vedecky, uviedol pre portál Nový Čas. V čom sme urobili chybu? Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Problémy v nemocniciach.

"Ľudia zareagovali na reálne problémy s infikovaným zdravotníckym personálom a vysoké počty testov s výsledkom s vysokou pozitivitou. To sú ľudia z reálnych rodín, každý niekoho pozná a osobné varovania určite zabrali."

Autor článku na citovanom portáli pripomína, že "nie je možné kvalifikovane oddeliť jednotlivé spomenuté a aj ďalšie faktory, a už vôbec nie “oploštenie” pripísať jednému faktoru. Česi ale idú z kopca dole už druhý týždeň a držme im palce. Nohu majú z plynu dole a zaberajú brzdy, len letia vysokou rýchlosťou a majú “naložené”. Ukázať na nich treba ako na ÚSPECH (môže sa to zdať divné, ale nie je). Naši predstavitelia prezentovali Česko skôr ako príklad zlyhania – “strašnú českú cestu”. Čo by dali za “české oploštenie pred 2 týždňami” Belgičania, Francúzi, Španieli, Švajčiari, Biti, Taliani a Nemci!"
Politická interpretácia dát

Graf Ivan Bošňák - databezpatosu.sk


"Kľúčová úloha v boji s pandémiou nie je boj s rýchlosťou šírenia, ale so zrýchľovaním šírenia. Na Slovensku sme sa z 250 na 500 prípadov, a následne na 1 000, potom na 2 000 dostali od 25. septembra za 8, 12 a 14 dní. Potom z 2000 na 2500 za 10 dní." pripomína autor.

"Relatívne prírastky voči základu klesali a zdvojnásobenie trvalo dlhšie. Graf ilustruje ako sa pri povodni váš rybník napĺňa síce rýchlo, ale od 28. septembra je stúpanie hladiny stále pomalšie. V Čechách až od 10. októbra, a to v dvoch vlnách. Z českej cesty sme zišli koncom septembra. To bola méta číslo 1. Mission completed. Druhou métou bolo prerazenie osi-y v jej nulovom bode. Tu môžeme poskakovať (viď dáta zo soboty 7. novembra), ale trend vyzerá byť dobrý. Sme na dobrej ceste." optimisticky konštatuje Ivan Bošňák.

Matovič nevylučuje tvrdý lockdown alebo ďalšie testovanie, rozhodne (vraj) celospoločenská diskusia
Podľa premiéra Igora Matoviča je v hre buď ďalšie plošné testovanie alebo tvrdý lockdown, za predpokladu, že by sa ľudia začali správať „drasticky nezodpovedne“, hoci to nepredpokladá. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné... Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Nesmieme zamieňať dôsledok s príčinou!

článok z citovaného portálu pokračuje: "Je jasné, že vírus nečíta správy, nepočúva tlačovky, nevadí mu deficit regionálnych dát. Všimne si zmenu až pri obmedzení sociálnych kontaktov a pri nedostatku potenciálnych obetí v okolí nosiča, infikovaného a/alebo infekčného jedinca. Zaručene je inkubačná doba od večernej tlačovky do zníženia R0 meraná v dňoch. Žiadne hneď."
Ak násilne ohneme a poposúvame dáta, tak je jasné, že:

V sobotu po zavedení II. sady opatrení dostala hnusoba po krížoch.
Deň pred a dva dni po I. vlne plošného testovania dvakrát po zadku.
Deň po II. vlne celoplošného testovania jej zlomíme väzy.
Na Mikuláša bude medián 500 (do mesiaca) ak “naberieme odvahu”.
Samozrejme, tak to nie je. A nebude. A ani nebolo. Bolo to inak.

Graf 3 Ivan Bošňák - databezpatosu.sk

Ilustrácia jednotlivých opatrení v čase voči poklesu krivky tempa rastu / poklesu nových prípadov

"Prečo nemáme s premiérom spor?" Pýta sa Ivan Bošňák a vysvetľuje: "Lebo rozumieme jeho radosti z dosiahnutých výsledkov. Lebo je to ON, kto oznamoval kľúčové udalosti v boji s pandémiou od zavretia krajiny v I. vlne, neskôr víťazstva v I. vlne, cez dobré správy nevestám, a našťastie aj tých 5 zásahov do čierneho – viď graf. 5 krát aplauz, palec hore a klobúk dolu. Žiadna atómová bomba. Trpezlivosť.

"My vidíme v grafe, že musíme zadržať dych, v postihnutých okresoch zatiahnuť v jazde dole kopcom aj ručnú brzdu, zodrať gumy a všetkým povedať, že sociálne kontakty obmedzíme a obmedzíte na minimum. Nádych, výdych, sme v kľúčovom bode, kde boli Česi pred mesiacom. Vonku sa ochladilo, a to nie je dobre." Záhadne pripomína autor.

Aktualita: Konzílium odborníkov neodporúča druhé kolo, navrhuje však cielené testovanie
Premiér Igor Matovič v nedeľu avizoval, že k návrhu o druhé kolo celoplošného testovanie na COVID-19 zasadnú odborníci. Stalo sa a tí predsedovi vlády celoplošné druhé kolo neodporučili! Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Na záver článku nájde ešte čitateľ hypotézu:

"Myslíme si, že skôr bližšie realite oproti grafu nižšie bude scenár:
1) Nižší počet novohospitalizovaných.
2) Nižší počet hospitalizácií ku koncu mesiaca (2 500, a nie 3 000).
3) Vyšší počet úmrtí.

Jednotná metodika, jasné pravidlá a čisté dáta vedú k dobrým rozhodnutiam. Ďakujeme za pochopenie."

Slovenské testovanie si všíma aj Európa. Inšpirujú sa nami, alebo budeme na smiech?
Naše celoplošné testovanie vďaka premiérovi Matovičovi sledujú aj v Európskej únii. Všímajú si však aj antigénové testy či rozkol medzi vládou a prezidentkou. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.