Aktualita: Konzílium odborníkov neodporúča druhé kolo, navrhuje však cielené testovanie
02 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Premiér Igor Matovič v nedeľu avizoval, že k návrhu o druhé kolo celoplošného testovanie na COVID-19 zasadnú odborníci. Stalo sa a tí predsedovi vlády celoplošné druhé kolo neodporučili!


Konzílium odborníkov ako alternatívu odporúča cielené testovanie v ohniskách a testovanie rizikových skupín obyvateľstva v zmysle možného šírenia nákazy. Znamená to, že druhé kolo celoplošného testovania na Slovensku neodporúčajú, ale testovať by sa malo antigénovými testami iba v okresoch, kde sa pri prvom kole potvrdila najvyššia pozitivita, teda 1,5 % a vyššie, informuje o tom portál hn.online.sk. Podľa premiéra by druhé kolo nemuselo byť v 20 až 30 % okresov.
Odborníci odporúčajú cielené testovanie

Cielené testovanie by malo byť podľa odborníkov najmä u pacientov pri prijímaní do nemocníc, zdravotníckych pracovníkov, zariadenia sociálnych služieb a centrá pre deti a rodinu, ale tiež ľudí bez domova, ozbrojené sily a ozbrojené zbory, osoby vo výkone trestu a odňatia slobody, osoby v resocializačných zariadeniach, členov policajného zboru, zamestnancov inštitúcií ministerstva vnútra či žiadateľov o azyl, rovnako tak osoby s medzinárodnou ochranou a iné skupiny migrujúcich osôb.

Odborníci odporúčajú aj testovanie úzkych kontaktov pozitívnych z prvého kola testovania. Navrhujú testovať i ľudí prichádzajúcich na Slovensko zo zahraničia, pričom odporúčajú znížiť počet hraničných priechodov. Rovnako odporúčajú testovať zamestnancov strategických podnikov, kľúčových pre chod nášho hospodárstva, akými sú energetika, potravinárstvo, poľnohospodárstvo, štátna a verejná správa. Ďalej učiteľov a žiakov škôl v najviac postihnutých okresoch, ako aj zamestnancov veľkých firiem.

Minister obrany pripustil možnosť, že v regiónoch s nízkym zamorením obyvateľstva sa nebude opakovať celoplošné testovanie
Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) pripustil možnosť, že v regiónoch s nízkym zamorením obyvateľstva sa nebude opakovať celoplošné testovanie. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | SITA

Posilniť treba aj úrady verejného zdravotníctva

„Na zabezpečenie nami navrhovaných opatrení odporúčame vytvoriť mobilné odberové tímy pre potrebu testovania v objektoch/prevádzkach, ak povaha prevádzky nedovoľuje testovať v stabilných MoM,“ píše sa v stanovisku konzília. Odborníci tiež okrem iného odporúčajú posilniť RÚVZ a tým vyhľadávanie kontaktov pozitívnych osôb. Za účinný prostriedok zachytenia rizikových osôb považujú samodohľadávanie kontaktov. Odporúčajú tiež vyzývať pozitívne osoby, aby samy informovali svoje úzke kontakty, že majú zostať 10 dní v karanténe, sledovať svoj zdravotný stav a v prípade príznakov kontaktovať svojho praktického lekára, píše v závere portál hnonline.sk.

Slovenské testovanie si všíma aj Európa. Inšpirujú sa nami, alebo budeme na smiech?
Naše celoplošné testovanie vďaka premiérovi Matovičovi sledujú aj v Európskej únii. Všímajú si však aj antigénové testy či rozkol medzi vládou a prezidentkou. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.