Naď prezradil, že do Vianoc sa neplánuje ešte otvárať všetko
08 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zdá sa, že ani dve kolá, ba možno aj ďalšie, celoplošného testovania Slovákov nezabránia tomu, aby viaceré, teraz zatvorené, prevádzky zostali zatvorené až do Vianoc.


Neradostnú správu prezradil minister obrany Jaroslav Naď v relácii TV Markíza Na telo, kde diskutoval s Richardom Rašim. Minister je presvedčený, že práve celoplošné testovanie je spolu s ďalšími prijatými opatreniami tou správnou cestou, ako bojovať s pandémiou nového koronavírusu. „Nijakou inou cestou nedokážeme zachytiť viac pozitívnych ľudí. Ak neurobíme žiadne opatrenia, tak sa to bude šíriť aj do iných štátov,” skonštatoval podľa tvnoviny.sk minister v relácii Na telo.
Pochybnosti o dostatočnej bezpečnosti ľudí

Naď zároveň prezradil, že jeho ministerstvo už dnes komunikuje s troma štátmi, ktoré majú záujem napodobniť tento slovenský experiment. O ktoré krajiny ide však zatiaľ nepovedal. Naopak, poslanec Hlasu-SD a exminister zdravotníctva Richard Raši v relácii hovoril, že voči celoplošnému testovaniu majú v strane tri základné námietky a podľa neho vláda použila testy, ktoré nie sú určené na takýto typ testovania. Rovnako majú v strane pochybnosti, či bola zabezpečená dostatočná bezpečnosť ľudí, ktorí išli na testovanie, ako aj tých, ktorí testovanie robili.

Na margo slov niekdajšieho premiéra Petra Pellegriniho, ktorý v marci hovoril o podobnom projekte, Raši tvrdí, že vtedy nemal na mysli celoplošné testovanie. Vtedajší predseda Smeru-SD Pellegrini pritom hovoril toto: „Akonáhle sa začne šíriť vírus nekontrolovateľne – z človeka na človeka, bez toho, aby mohol byť v Taliansku, mal nejakých príbuzných alebo sa stretol s chorým – vtedy budeme musieť pristúpiť aj k plošnému testovaniu.”

Matovič nevylučuje tvrdý lockdown alebo ďalšie testovanie, rozhodne (vraj) celospoločenská diskusia
Podľa premiéra Igora Matoviča je v hre buď ďalšie plošné testovanie alebo tvrdý lockdown, za predpokladu, že by sa ľudia začali správať „drasticky nezodpovedne“, hoci to nepredpokladá. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné... Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Pozitívni mali byť pretestovaní PCR testami

Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď sa vyjadril aj k tomu, prečo cez tento víkend prebieha testovanie vo všetkých okresoch, kde bola pred týždňom pozitivita vyššia ako 0,7 percenta. Niektoré samosprávy, podľa neho, totiž žiadali, aby toto číslo bolo ešte nižšie. Matematik Richard Kollár podľa Naďa navrhoval 0,8 až 1 percento. „Mali sme k tomu debatu na vláde aj na ústrednom krízovom štábe a ani jeden človek nebol proti tomu, aby to bolo 0,7 percenta,” uviedol Naď, ktorý na druhej strane pripustil, že na niektorých odberových miestach mohlo prísť k odchýlke v prípade, že sa testy nevyhodnocovali pri teplote aspoň 15 stupňov Celzia.

Richard Raši, podľa vlastných slov, preto trvá na tom, že pozitívni ľudia mali byť vzápätí pretestovaní aj PCR testami, aby sa vylúčil akýkoľvek omyl. „Nie samotné testovanie alebo obmedzenie mobility prináša lepšie čísla,” dodal poslanec Hlasu-SD. Premiér Igor Matovič, ale aj minister obrany, aj napriek sporom s opozíciou o výsledky súčasného celoplošného testovania, nielen už pripustili, že do konca roka sa tento projekt ešte zopakuje. Podľa Naďa je ale nepravdepodobné, že sa zatvorené reštaurácie, kaviarne či fitnesscentrá otvoria ešte pred Vianocami.

Vynaložili sme sto miliónov eur na pretestovanie obyvateľov naozaj efektívne?
Celoplošné testovanie na COVID-19 má za sebou prvý deň, po ktorom hlásia jednotlivé regióny, že otestovali niečo viac ako 60 % ľudí. Koľko to bude za celý víkend? Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Žiadny zo zadržaných nebol Pelleho priateľ

Prirodzene, reč v diskusnej relácii prišla aj na štvrtkovú policajnú akciu Očistec. Obaja politici sa v nej nezhodli, pretože Raši, ako niekdajší dlhoročný politik Smeru-SD, dnes odmieta spájanie predstaviteľov Hlasu-SD s touto, pri ktorej boli zadržaní poprední bývalí členovia vedenia polície, vrátane exprezidenta zboru Tibora Gašpara. „Peter Pellegrini, ako poverený minister vnútra oznámil, že pán Gašpar odchádza. Keď Peter Pellegrini nastúpil ako premiér, polícia mala rozviazané ruky,” bránil svojho predsedu strany Raši.

Raši zároveň vyhlásil, že nikto zo zadržaných nebol Pellegriniho nominant ani priateľ. „O ničom takom som nepočul. Ani nikto zo strany Hlas-SD nemal túto vedomosť,” uviedol na margo informácií, pre ktoré mali byť títo ľudia zadržaní. Minister obrany mu ale oponoval, že politici Smeru-SD a Hlasu-SD sú preto tak zaskočení, lebo nečakali, že po 12-tich rokoch ich vlády sa budú diať takéto veci. Podľa Jaroslava Naďa je to dôkaz, že polícia už má teraz naozaj rozviazané ruky, píše v závere portál tvnoviny.sk.

Naď Rašimu rovno do tváre: "Starý aj nový Smer má strach!"
Slovenskom v súčasnosti okrem koronavírusu hýbe aj štvrtková policajná akcia Očistec. Je zjavné, že v Smere-SD sú minimálne v neistote. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.