Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb: Ľudia bez príznakov test nepotrebujú
06 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb už neodporúča testovanie pre všetkých, ktorí boli vystavení koronavírusu, pričom tvrdí, že ľudia, ktorí nemajú príznaky, „test nevyhnutne nepotrebujú“, informuje portál CNBC.


Agentúra v pondelok revidovala svoje pokyny pre testovanie na asymptomatických jedincov a radí ľuďom, ktorí sú náchylní na vírus, aby sa podrobili testovaniu, ak boli v dosahu 2 metrov od infikovaného jedinca najmenej 15 minút.

Agentúra predtým odporučila testovanie každému, kto sa „nedávno predpokladane vystavil“ vírusu, aj keď nemal príznaky. Predchádzajúce pokyny CDC uvádzali „potenciál asymptomatického a predsymptomatického prenosu“ ako dôvod, prečo by mali byť ľudia „bez príznakov, ktorí boli vystavení vírusu rýchlo identifikovaní a otestovaní“.

Početné štúdie preukázali, že ľudia, ktorí nemajú príznaky, môžu stále prenášať a šíriť vírus - a to aj v predpríznakovom štádiu, niekoľko dní pred objavením sa príznakov alebo v prípade, že sú bez príznakov a nikdy sa u nich príznaky nevyvinú.

„Test nevyhnutne nepotrebujete, pokiaľ nie ste zraniteľným jedincom alebo ak vám ho poskytovateľ zdravotnej starostlivosti neodporúča alebo naopak, ak vám ho odporúčajú štátni alebo miestni úradníci verejného zdravotníctva,“ uviedla CDC o ľuďoch bez príznakov, ktorí boli v blízkom kontakte s infikovanou osobou najmenej 15 minút. “Negatívny test neznamená, že sa u vás nevyvinie infekcia z blízkeho kontaktu alebo sa infekcia nestane neskôr,” dodáva agentúra.

Covidová imunita sa vyskytuje u dospelých šesť mesiacov po prvej infekcii, naznačuje štúdia
Štúdia naznačuje, že bunková imunita (T-bunky) proti vírusu, ktorý spôsobuje Covid-19, bude pravdepodobne prítomná u väčšiny dospelých šesť mesiacov po primárnej infekcii, pričom hladiny sú podstatne vyššie u pacientov so symptómami, informuje... Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Agentúra, ktorá informovala CNBC, tiež pridala nový štýl označujúci asymptomatických jednotlivcov ako „zdravých ľudí“, štýl, ktorý sa často používa v príspevkoch na sociálnych sieťach a protestuje proti použitiu masiek na ochranu tváre.

„V oblastiach, kde je obmedzený počet nových prípadov, môžu štátni alebo miestni úradníci verejného zdravotníctva požiadať o testovanie malého počtu asymptomatických zdravých ľudí, najmä z ľahšie zraniteľnej populácie,“ uvádza sa v novom usmernení.

Aktualizované pokyny CDC stále uznávajú, že ľudia môžu vírus prenášať a šíriť, aj keď nemajú príznaky a cítia sa zdraví. V scenároch plánovania pandémie CDC agentúra tvrdí, že jej „súčasný najlepší odhad“ je, že až 50% šírenia vírusu sa vyskytuje skôr, ako sa u pacientov začnú prejavovať príznaky.

Ruskí vedci objavili spôsob, ako diagnostikovať rakovinu len z jednej kvapky krvi
Vedci z dvoch univerzít v Samare objavili metódu diagnostiky rakoviny pomocou spektroskopickej techniky, ktorá vykonáva biopsiu z jednej kvapky krvi v priebehu niekoľkých minút, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Počas konferenčného hovoru s novinármi, ktorý sa konal v stredu neskôr, obhajoval námestník ministra zdravotníctva admirál Brett Giroir, ktorý vedie testovacie úsilie Trumpovej administratívy, zmenu politiky tým, že umožnil testovania miestnym zdravotníckym úradníkom a lekárom. Poprel tiež obvinenia z toho, že sa sklonil pred politickým tlakom Trumpovej administratívy.

“Poviem vám, hneď vopred, že nové usmernenia sú akciou CDC,” uviedol a dodal, že členovia pracovnej skupiny pre Covid-19 v Bielom dome, vrátane Dr. Anthonyho Fauciho a riaditeľa CDC Dr. Roberta Redfielda, diskutovali a súhlasili s novými usmerneniami.

Fauci neskôr povedal hlavnému lekárskemu korešpondentovi CNN Dr. Sanjayovi Guptovi, že „bol v celkovej anestézii na operačnom sále a nebol súčasťou diskusie a ani diskusie týkajúcej sa nových odporúčaní na testovanie“.

Vedci objavili nové genetické ochorenie, ktoré zabilo až 40% pacientov
Nový stav, ktorý je spôsobený genetickými mutáciami, preukázal obzvlášť vysokú úmrtnosť, pričom pacientom nepomohli žiadne v súčasnosti dostupné spôsoby liečby, uviedli vedci, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Giroir tiež uviedol, že negatívny test môže poskytnúť „falošný pocit bezpečia“, pretože počul o zdanlivo zdravých ľuďoch, ktorí boli aj tak nakazení touto chorobu.

“Negatívny test na druhý deň neznamená, že si negatívny, tak aká je jeho hodnota? Neznamená to, že na štvrtý deň môžeš ísť navštíviť babičku, alebo šiesty deň ísť von bez masky,” pokračoval Giroir.

Dr. Michael Mina, profesor epidemiológie na Harvarde, uviedol, že je dôležité testovať ľudí, ktorí nemajú príznaky Covid-19, aby pomohli usmerniť cielenú reakciu USA.

“Je absolútne nevyhnutné, aby sme naďalej vedeli, kto šíri vírus, a to do značnej miery kvôli asymptomatickým jedincom, alebo aspoň pre veľkú časť šírenia, ktorá je bez príznakov. Nové vedenie je tak prinajmenšom frustrujúce,” uviedol.

Mutácia koronavírusu môže byť nákazlivejšia, varuje štúdia
Vedci z Texaskej univerzity v Austine analyzovali viac ako 5 000 pacientov s Covid-19, aby pochopili, ako mutoval vírus SARS-CoV-2, informuje Mirror. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Iní epidemiológovia a bývalí zdravotnícki pracovníci tiež kritizovali zmenu v usmerňovaní kvôli úlohe, ktorú majú pri šírení vírusu podozriví asymptomatickí ľudia.

“To nedáva zmysel. Ľudia bez príznakov tvoria až 50% prenosu," napísala na Twitteri doktorka Leana Wen, profesorka verejného zdravia na Univerzite Georga Washingtona a bývalá komisárka pre zdravie v Baltimore. “Potrebujeme VIAC testovaní, nie menej,” ďalej poznamenala.

Dr. Tom Frieden, bývalý riaditeľ CDC za prezidenta Baracka Obamu, na Twitteri uviedol, že zmena je „pravdepodobne neobhájiteľná“ a „bola pravdepodobne uložená na internetovej stránke CDC“.

Will Humble, výkonný riaditeľ Arizonskej asociácie pre verejné zdravie a bývalý riaditeľ arizonského ministerstva zdravotných služieb, označil túto zmenu za „bizarnú“.

„Testovanie občanov je kľúčovou súčasťou sledovania ich kontaktov. 50% prenosu sa uskutoční skôr, ako sa objavia príznaky a vy urobíte toto politické rozhodnutie?,“ uviedol na Twitteri.

Hillary Clintonová tvrdí, že by zvládla pandémiu lepšie, ale Trump a ruské médiá jej „ukradli“ voľby
Kandidátka na prezidentku z roku 2016 Hillary Clintonová tvrdí, že Trump jej „v podstate ukradol voľby“ štyri roky po jej strate, pričom toto vyhlásenie na sociálnych sieťach vyvolalo množstvo posmeškov, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Guvernér New Yorku Andrew Cuomo tiež označil zmenu vedenia za „politickú propagandu“, ktorá má podporiť znovuzvolenie prezidenta Donalda Trumpa.

Aktualizované usmernenie tiež odstránilo riadok o dôležitosti testovania a dozoru pre národný plán reakcie USA.

V usmernení sa predtým uvádzalo: „Testovanie je základnou súčasťou plánu dohľadu Spojených štátov amerických nad SARS-CoV-2 , ktorý na sledovanie vývoja a dopadu rozšírenia SARS-CoV-2 v USA využíva viaceré systémy dohľadu a epidemiologické siete.“

Máte koronavírus? Znížte riziko nákazy ostatných členov domácnosti
Každý piaty s ochorením COVID-19 v Česku sa nakazil v rodine, vyplýva z dát Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky. V rebríčku miest s najvyššou mierou rizika nákazy sa pred domácnosti dostali už len prípady infekcie chytenej na... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Timotej Dudka