Bývate v zelených okresoch? Na TOTO si dajte pozor, polícia to bude po víkende kontrolovať
06 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Čiastočné obmedzenie zákazu vychádzania platí aj v zelených okresoch, čo sa nezmení ani po nasledujúcom víkende. Na čo si ale musíte dať pozor? Informuje portál 1.pluska.sk.


Situácia s COVID-19 v najhoršie ohrozených, teda červených okresoch, je stále vážna, a preto tam platia prísnejšie epidemiologické obmedzenia ako v tých takzvane zelených. Ani tu ale nie je situácia úplne jednoduchá. Tí, ktorí si už mysleli, že certifikát z prvého kola môžu roztrhať sú na veľkom omyle, pretože ho budú potrebovať aj na budúci týždeň, informuje o tom aj portál 1.pluska.sk.
Noste certifikát alebo výsledok PCR

Certifikát z prvého celoplošného testovania je aj po víkende potrebné nosiť so sebou v okresoch, kde sa druhé kolo neuskutoční. Alternatívou je negatívny iba výsledok PCR testu na nový koronavírus. Ak ich nemáte, daná výnimka zo zákazu vychádzania vám neplatí. Vyplýva to z uznesenia vlády o opatreniach vyhlásených v rámci núdzového stavu.

Tí obyvatelia tzv. zelených okresov, kde bolo po prvom kole menej ako 0,7 % ľudí pozitívne testovaných, by mali mať certifikát vydaný od 29. októbra do 1. novembra, ale preukázať sa môžu aj výsledkom PCR testu. Pýtať si ho od vás pri náhodnej kontrole môže polícia, a to aj na ulici. „Vďaka“ vyhláške hlavného hygienika Jána Mikasa potvrdenie o negatívnom teste od vás môže vyžadovať aj váš zamestnávateľ, ba skontrolovať vám ho môžu v banke, na pošte, na úradoch, všetkých obchodoch, ktoré nepredávajú potraviny, drogériu či lieky. Za porušenie zákazu vychádzania hrozí pokuta do výška 1659 eur.

Strata certifikátu znamená stratu slobody. Riešením je len opakovaný test
Negatívny výsledok testu na COVID-19 doložený certifikátom umožňuje voľný pohyb na verejnosti. Ak však doklad potvrdzujúci „bezinfekčnosť“ stratíte a nechcete zostať v izolácii, zostáva len možnosť opakovaného testovania, informuje portál Denníka... Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Pozor na prechod do červeného okresu!

V prípade návštevy červeného okresu treba mať po víkende certifikát z druhého kola testovania s dátumom od 6. do 8. novembra. Ak teda obyvateľ zeleného okresu plánuje navštíviť budúci týždeň červený región, mal by sa dať cez víkend počas druhého kola testovania, teda 7. a 8. 11. otestovať aj v červenom okrese. Ministerstvo obrany tiež avizovalo, že v závislosti od požiadaviek samospráv by mohli odberné miesta vzniknúť aj v okresoch, ktoré hraničia s červenými.

V súvislosti s testovaním ministerstvo obrany tiež dôrazne vyzvalo obyvateľov, aby si na certifikáty dávali pozor. V prípade ich straty alebo znehodnotenia im nebudú môcť byť vystavené nové. Ako doplnila polícia, potrebné je nosiť originál dokumentu, nie jeho fotografiu v mobile či kópiu certifikátu, dodáva v závere portál 1.pluska.sk.

Povinné preukazovanie certifikátu na COVID-19, nie je podľa ombudsmanky protiústavné
Preukazovanie sa certifikátom po celoplošnom testovaní na koronavírus rozpútal vášne po celom Slovensku. Jasno v tom má aj verejná ochrankyňa práv. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.