Strata certifikátu znamená stratu slobody. Riešením je len opakovaný test
05 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Negatívny výsledok testu na COVID-19 doložený certifikátom umožňuje voľný pohyb na verejnosti. Ak však doklad potvrdzujúci „bezinfekčnosť“ stratíte a nechcete zostať v izolácii, zostáva len možnosť opakovaného testovania, informuje portál Denníka N.


Kto sa chce vyhnúť zákazu vychádzania, potrebuje negatívny výsledok testu na COVID-19. Požadovaným dokladom disponujú ľudia, ktorí sa zúčastnili plošného testovania, alebo absolvovali PCR test s výsledkom po 29. októbri. Neustále prenášanie potvrdenia však môže viesť aj ku jeho strate. Aké sú v takejto situácii možnosti?

Podľa informácií ministerstva obrany prišli o štátny certifikát už desiatky ľudí. Ešte pred niekoľkými dňami sa v prípade jeho straty mali občania obrátiť na rezort obrany, dnes však už táto možnosť neplatí, píše Denník N.

Zákaz vychádzania potrvá do 14. novembra, platia výnimky
Zákaz vychádzania potrvá do 14. novembra. Neplatí v čase od 1.00 h do 5.00 h. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | TASR


Podľa usmernenia ministerstva sa ľudia môžu rozhodnúť, že zostanú v karanténe alebo absolvujú PCR test, ktorý si ale musia zaplatiť. Na stránke somzodpovedny.sk sa uvádza, že údaje zo strateného certifikátu nie je možné verifikovať. „Platí pre vás zákaz vychádzania rovnako ako v prípade, keby ste sa testovania nezúčastnili. Zákaz vychádzania môžete ukončiť v prípade, že absolvujete RT-PCR test,“ píše sa na webe.

Denník N uvádza prípad programátora zo Žiliny, ktorý certifikát z plošného testovania stratil. „Keď som odišiel z firmy, dal som si ho do vrecka a išiel si zobrať obed, cestou naspäť som sa chcel zastaviť v obchode, kde odo mňa chceli certifikát, no už som ho nevedel nájsť,“ popisuje svoju skúsenosť.

Obrátil sa preto na korona.gov.sk aj somzodpovedny.sk. Podľa inštrukcií, ktoré tam boli ešte v pondelok zobrazené, odoslal svoj email so žiadosťou o opätovné vystavenie certifikátu. Dostal však zápornú odpoveď. Rezort obrany mu odpísal, že údaje z odberných miest boli presunuté na regionálne úrady zdravotníctva na ďalšie využitie a „keďže ide o desaťtisíce hárkov, ich kontrola a opätovné vydanie certifikátu v rámci celoplošného testovania nie sú aktuálne možné“.

Druhé kolo testov: Pri vstupe do červeného okresu musíte mať certifikát alebo potvrdenie o teste
Vybrané okresy čaká počas nasledujúceho víkendu druhé kolo testovanie na COVID-19. Premiér varuje, že odberné miesta tam budú čeliť náporu. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Minister obrany Jaroslav Naď podľa Denníka N uviedol, že v prípade straty certifikátu nemá informáciu o inej možnosti, ako len znovu absolvovať antigénový alebo PCR test. Dôvodom rozporuplných informácií na oficiálnej stránke ministerstva bolo podľa neho zlyhanie jednotlivca. Zopakoval, že pri stratenom certifikáte existujú len dve možnosti, „buď sa prihlásiť na PCR test, alebo ísť na ďalšie kolo tam, kde prebehne, a dostane tam nový certifikát“.

Pokiaľ by ste si chceli certifikát „poistiť“ pre prípad straty tým, že si ho prefotíte, nebude to stačiť. Polícia uzná len originál dokladu, ktorý je zabezpečený ochrannými prvkami. Jeho kópia ani fotografia v mobile nebude akceptovaná. Vláda v stredu schválila, že zákaz vychádzania potrvá do 14. novembra a dovtedy je potrebné mať k dispozícii aj potvrdenie o negatívnom výsledku testu na ochorene COVID-19. Pokiaľ sa chcete vyhnúť obmedzeniu pohybu.

AKTUÁLNE: Matovič musí ísť do karantény
Domácu karanténu musí absolvovať aj predseda vlády. Stretol sa totiž s nakazeným na COVID-19. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.