Dobrá správa: Obchodníci sa môžu tešiť, dotáciu na nájomné si môžu žiadať aj za september
04 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vážny vplyv na mnohé obchody, pre zákaz vychádzania, mal aj začiatok druhej vlny koronavírusu, pretože ľudia do väčšiny prevádzok vstúpiť nesmeli, nájmy ale obchodníci platiť museli. Ministerstvo má však pre nich aspoň čiastočne dobrú správu.


Podnikateľov, ktorí majú v prenájme svoje obchody zrejme potešila správa z ministerstva hospodárstva o tom, že rozšírilo obdobie, za aké je možné získať dotáciu na nájomné v rámci prvej vlny pandémie nového koronavírusu, informuje o tom portál cas.sk.
Dotácia aj za septembrové obmedzenie

Žiadosť môžu podať aj za nájomcov, ktorých sa dotkli septembrové opatrenia Úradu verejného zdravotníctva, informoval rezort hospodárstva. Príspevok na nájomné za september tak môžu po novom získať tí, ktorých sa týkalo zrušenie hromadných podujatí nad 1000 ľudí, resp. hromadných podujatí nad 500 ľudí v interiéri, ale aj za obmedzenia pre kúpaliská, aquaparky, diskotéky, tanečné zábavy a akcie v reštauráciách či baroch. Ministerstvo však upozornilo aj na to, že žiadosti na kompenzácie nájomného v prvej vlne pandémie je možné podávať iba do konca novembra.

Rezort hospodárstva zároveň pracuje na tom, aby systém dotácií na nájomné mohol pokračovať i po skončení aktuálnej výzvy. „Cieľom je, aby mohli o pomoc žiadať aj podnikatelia zasiahnutí druhou vlnou pandémie,“ uviedla hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková. Presné podmienky a obdobie, za aké je možné požiadať o dotáciu, ministerstvo, ktoré doteraz vyplatilo dotácie na nájomné vo výške viac ako 25 miliónov eur a pomohlo tak spolu takmer 12.500 žiadateľom, zverejnilo na stránke najmy.mhsr.sk, uvádza v závere portál cas.sk.

Rezort hospodárstva finišuje na príprave aplikácie potrebnej na pomoc pri platení nájmov
Prvý deň po spustení aplikácie budú môcť štát o pomoc pri platení nájmov žiadať podnikatelia z Prešovského kraja. Čítať ďalej
06 | 06 | 2020 | SITA