Ako sa ignoruje súvislosť medzi rasizmom a Covidom (Ciaran Thapar)
03 | 11 | 2020 I Diana Zaťková




Komentár Ciarana Thapara (The Guardian)










Dobrovoľníci radi poukazujú na to, že Covid-19 nediskriminuje. Ani dážď v skutočnosti nediskriminuje tých, na ktorých spadne. Ale schopnosť človeka zostať v suchu pred lejakom závisí od dostupnosti dáždnika.


Podobne aj náš prístup k bezpečnosti pri pandémii závisí od záchrannej siete štátu. Dáždniky je možné zdieľať alebo zadržiavať. Tí bez nich môžu byť vypočutí - alebo ignorovaní.


Som pracovník s mládežou a do roku 2020 som mentoroval mladých ľudí z krajín čiernej Afriky, Karibiku a južnej Ázie, ktorí väčšinou žijú v sociálnych štvrtiach s vysokou hustotou obyvateľstva. Ich rodičia najčastejšie pracovali v prvej línii počas celého štátneho lockdownu - opatrovatelia, vodiči autobusov, recepční NHS, upratovačky.


V rámci knihy, ktorú píšem, som urobil rozhovor aj s mnohými členmi komunity, vrátane farárov, rapperov a manažérov mládežníckych klubov, ktorí patria do rovnakých demografických skupín.


Pri tom som zistil melancholickú harmóniu medzi týmito hlasmi - vedomie, že hoci vírus ovplyvňuje každého, všade ovplyvňuje neúmerne konkrétnych ľudí. Všeobecne sa uvádza, že rasa je metrika, ktorá môže osvetliť tento rozdiel.


Rakúská vláda za straty z lockdownu odškodní reštaurácie aj hotely
Počet prípadov nového koronavírusu výrazne rastie aj v Rakúsku, vláda po druhýkrát zavádza lockdown. Dôvodom sú obavy z vyčerpania nemocničných kapacít. Za straty, ktoré to spôsobí, dostanú firmy kompenzácie. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Napríklad v lete bolo 36% kriticky chorých pacientov s Covid-19 z etnickej menšiny napriek tomu, že predstavovali iba 13% bežnej populácie. Túto neproporcionalitu možno jemne odvodiť z anekdot, ktoré som počul: starí rodičia zomreli, strýkom boli odoprené operácie, priateľom bola stanovená nesprávna diagnóza. Môj dojem, že rasa je dôležitá pre jasnosť tohto obrazu, sa samozrejme nejakým spôsobom vysvetľuje relatívnym multikulturalizmom hlavného mesta, kde žijem. Ale aj tak.


Jednotka rasových rozdielov (RDU) pod vedením ministra pre rovnosť Kemi Badenocha nedávno zverejnila svoju prvú štvrťročnú správu zameranú na opakovane dokázaný vysoký vplyv Covid-19 na etnické menšiny vo Veľkej Británii. Urobila 13 odporúčaných opatrení vrátane povinného zaznamenávania etnického pôvodu ako súčasti procesu certifikácie smrti, monitorovania toho, ako politiky ovplyvňujú ľudí z etnických menšín a nadviazania kultúrne citlivej komunikácie o vírusoch s príslušnými komunitami. Všetky prijal predseda vlády. Na prvý pohľad sa to zdá pozitívne. Diabol je však v detailoch.


EÚ považuje za najväčšie riziko koronavírusu, klamstvá okolo neho
Už dávno to nie sú len „hlúpe rozprávky, ktorým nemôže nikto veriť“. Dezinformácie šírené cez internet sa regulárne zaradili medzi hlavné hrozby západného, ​​demokratického sveta, informuje portál Novinky.cz. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Správa vysvetľuje neprimeranosť, ktorej čelia čierne a ázijské skupiny - najmä africkí, bangladéšski a pakistanskí muži - zameraním na faktory, ako sú povolania ľudí, kde žijú a existujúce zdravotné podmienky. Inými slovami, uznáva, že nebieli ľudia zomierajú vyššou rýchlosťou a obmedzuje to na skutočnosť, že majú tendenciu žiť za zvláštnych okolností ako sú preplnené domácnosti, alebo pracovať na miestach, ktoré sú viac vystavené verejnosti.

Počas prezentácie správy Dr. Raghib Ali, nedávno vymenovaný vládny poradca, navrhol, že etnická príslušnosť by sa už v tomto rozhovore nemala používať ako ústredný bod. „Problém zamerania na etnickú príslušnosť ako na rizikový faktor spočíva v tom, že chýba veľmi veľké množstvo neetnických menšinových skupín, teda v podstate bielych, ktorí tiež žijú v zanedbaných oblastiach a preplnených štvrtiach a majú vysoko rizikové povolania,“ uviedol . Etnický rozdiel sa berie ako záskok pre ďalšie nerovnosti, ale nie ako potenciálny zdroj nerovnosti sám o sebe.


https://www.hlavnydennik.sk/2020/11/02/brazilcania-protestuju-proti-cinskej-vakcine-a-povinnemu-zaockovaniu/

Vráťme sa na začiatok júna. V mestách po celom svete horeli pochodne protirasistického protestu, keď úrad Public Health England (PHE) vydal svoju prvú správu o neprimeranom dopade Covid-19 na čierne, ázijské a menšinové etnické skupiny (BAME). V priebehu niekoľkých dní unikla ďalšia správa, ktorá odhalila vynechané odporúčania získané z rozhovorov so 4 000 jednotlivcami a organizáciami  zastupujúcimi širokú škálu problémov, ktorým čelia komunity etnických menšín, aby zachytili ich skúsenosti z NHS. Po verejnom pohoršení Dr. Kailash Chand, čestný viceprezident Britskej lekárskej asociácie, uverejnil na Twitteri, že odporúčania boli pridané k pôvodnej správe.


Uviedli celý rad faktorov neprimeraného účinku vírusu, no najmä skúsenosti s rasizmom. To znamená, že pracovníci BAME menej často vyhľadávali starostlivosť alebo menej často vyžadovali lepšie osobné ochranné prostriedky. Ďalej tu bol historický nedostatok dôvery medzi pacientmi a NHS v dôsledku predchádzajúcich kultúrne necitlivých interakcií. Slovo „rasizmus“ sa v 69-stranovom dokumente vyskytlo 24-krát.


Máte koronavírus? Znížte riziko nákazy ostatných členov domácnosti
Každý piaty s ochorením COVID-19 v Česku sa nakazil v rodine, vyplýva z dát Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky. V rebríčku miest s najvyššou mierou rizika nákazy sa pred domácnosti dostali už len prípady infekcie chytenej na... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Timotej Dudka

V nedávnej správe RDU však slovo nie je vidieť nikde. Pripustenie existencie akejkoľvek formy rasizmu, štrukturálneho alebo iného, ​​sa javí ako príliš veľa, čo by sme od tejto vlády vyžadovali. Ali na brífingu Science Media Center povedal: „Druhá správa Public Health England uviedla, že rasizmus môže prispieť k niektorým z týchto rozdielov. Ale nepredložili pre to nijaký objektívny dôkaz - vychádzali skutočne z názorov 4 000 zainteresovaných strán ... Určite neexistujú dôkazy ... že s černochmi a juhoázijčanmi sa po príchode do nemocnice zaobchádzalo inak. Nemyslím si, že štrukturálny rasizmus je rozumným vysvetlením. Tí, ktorí to predložia, musia predložiť dôkazy.“


Vyzerá to, že sa používa farebná slepota na vysvetlenie oprávnených tvrdení o predsudkoch. Na rozdiel od názoru Aliho, samotná takáto komplexná zbierka svedectiev by sa mala brať ako dôkaz - prinajmenšom natoľko, aby bolo potrebné ďalšie vyšetrovanie zo strany vlády.


RDU nemusí byť podnietený konať vďaka vzájomne prepojeným účtom tisícov ľudí. Ale vzhľadom na smerovanie, ktorým sa uberá Británia už niekoľko rokov - v mnohých ohľadoch progresívne, ale v iných regresívne - je skutočne také ťažké predstaviť si, ako tu hrá rolu rasizmus?


Pandémia koronavírusu má vytvoriť digitálneho človeka, tvrdí ruská vedkyňa
Podľa Iriny Muchinovej boli prípravou na covid falošné epidémie SARS v roku 2003 a prasacia chrípka H1N1 v roku 2009. Uviedol portál Zen.yandex.ru. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič

Neoliberálny dôraz na individualizmus a kvantifikáciu života sa stal natoľko zakoreneným, že sú zabudnuté spoločné skúsenosti historicky utláčaných menšinových skupín. Skutočnosť, že toľko ľudí, s ktorými PHE konzultovala, označila rasizmus za problém však nemusí znamenať, že je vymazaný z vládnej agendy. V literatúre existuje množstvo správ týkajúcich sa súvislostí medzi diskrimináciou a nerovnosťami v oblasti zdravia - ale nehľadali sa žiadne údaje, ktoré by to dokázali.


Našťastie nie je všetko stratené. V ďalšej správe nazvanej „Predchádzateľná kríza“  Doreen Lawrence uviedla, že ľudia patriaci k etnickým menšinám boli „preexponovaní, nedostatočne chránení, stigmatizovaní a prehliadaní“.


Ako sa blížime k zime, tí bez dáždnikov - ktorí patria k všetkým rasám a vyznaniam - budú stále mokrejší. A musia bojovať viac ako kedykoľvek predtým.


Ciaran Thapar je zakladateľom mládežníckej charity RoadWorks 


Slovenské testovanie si všíma aj Európa. Inšpirujú sa nami, alebo budeme na smiech?
Naše celoplošné testovanie vďaka premiérovi Matovičovi sledujú aj v Európskej únii. Všímajú si však aj antigénové testy či rozkol medzi vládou a prezidentkou. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.