Ste negatívni? Toto môžete robiť od 2. novembra
02 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Včera sa skončilo prvé kolo celoplošného testovania na koronavírus, po ktorom sa ľudia dozvedia, či sú pozitívni alebo negatívni. Čo to ale znamená pre tých, ktorí testom prešli ako pozitívni? Poučenie poskytol webový portál 1.pluska.sk.


Premiér Igor Matovič cez víkend niekoľkokrát opakoval, že jeho vláda nebude zvažovať zrušenie zákazu vychádzania pre tých, ktorí majú negatívny výsledok testu. O prehodnotenie žiadala aj prezidentka Zuzana Čaputová, pretože na testy sa nedostanú všetci ľudia, ktorí by chceli, informuje webový portál 1.pluska.sk.
Negatívnym sa uľaví od 2. novembra

Všetci občania netrpezlivo očakávali, akým výsledkom ich test dopadne. Ten, kto z testovania odišiel s negatívnym výsledkom, tak podľa premiéra dostane odmenu v podobe väčšej slobody. Zákaz vychádzania pre neho v podstate prestane platiť a podľa Igora Matoviča bude môcť chodiť do práce, na nákupy do všetkých obchodov, do kaderníctva, či na manikúru. Bude sa môcť bez hrozby sankcie voľne pohybovať po meste, sadnúť na terasu reštaurácie, ale aj pohybovať sa voľne mimo svojho okresu.

Ale pozor! Od pondelka stále zostávajú v platnosti opatrenia, ktoré vydal hlavný hygienik ešte v polovici októbra, teda že zatvorené ostávajú fitnescentrá aj plavárne, v reštauráciách, baroch či kaviarňach nemôžu obsluhovať ľudí vnútri, jedlo a nápoje im môžu vydať iba na terase alebo im ich zabalia domov.

Celoplošné testovanie sa spustilo, premiér aj minister obrany sa tešia. „Zatiaľ je to dobré!“
Deň „D“ nastal a na Slovensku sa dnes ráno spustilo celoplošné testovanie. Hlavní protagonisti zatiaľ neskrývajú spokojnosť. Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Isté opatrenia zostávajú v platnosti stále

Stále platí zákaz hromadných podujatí, obmedzenia počtu ľudí v obchodoch 15 m2 na jedného zákazníka, vyhradené nákupné hodiny od 9 do 11 h pre seniorov od pondelka do piatka, či zákaz stretávania sa viac ako 6 ľudí. Istou priepustkou na slobodu je certifikát s negatívnym výsledkom, ktorý by mal ale človek nosiť stále pri sebe, pretože policajti ho môžu hocikedy skontrolovať. Ak niekto rozmýšľa, že si ho odfotí do mobilu, tak je to veľmi zlá myšlienka, lebo muži zákona uznajú len originál certifikátu. Policajti uznajú tiež negatívny PCR test z obdobia od 29. októbra, ak sa dal občan otestovať na vlastné náklady. Za porušenie hrozí pokuta do 1659 eur.

Certifikát z celoplošného testovania môžu pýtať aj v obchodoch, v ktorých sa občan chystá nakupovať. Úrad verejného zdravotníctva vydal pred víkendom vyhlášku, ktorá im to umožňuje. Obchodníci majú právo zakázať vstup do svojich priestorov zákazníkom bez testu či preukázania výnimky. Negatívny test si podľa úradu vlády môže od pondelka pýtať aj zamestnávateľ.

Celoplošné testovanie? Smer-SD a Hlas-SD ho spochybňujú a zneisťujú svojich voličov
Víkendové celoplošné testovanie proti koronavírusu stále rozdeľuje nielen ľudí, ale aj odborníkov a v neposlednom rade politikov. A práve opozičný Smer-SD i jeho dvojča Hlas-SD mu nie sú vôbec naklonení. Pozrel sa na to portál... Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Dodržiavať stále protipedimické opatrenia

Naďalej ale musia dodržiavať hygienické aj protiepidemické opatrenia všetci, ktorí majú negatívny výsledok testu. „Pravidelne si umývajte ruky, noste rúška v interiéri aj exteriéri,“ upozorňuje ministerstvo zdravotníctva. Ak sa občan cez víkend nezúčastní na testovaní, od pondelka 2. novembra pre neho pokračuje zákaz vychádzania, s výnimkami. Môže ísť do najbližšieho obchodu na nákup potravín, do lekárne, do drogérie, či ísť kúpiť krmivo a ďalšie potreby pre domáce zviera, ale aj venčiť psa do 100 metrov od obydlia. Tiež môže ísť natankovať.

Bez testu človek môže ísť aj k lekárovi, ak má neodkladné vyšetrenie alebo preventívnu prehliadku. Taktiež sa môže ísť postarať o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný. Dokonca môže ísť na pohreb, zúčastniť sa sobášu či krstu. Dôležitou zmenou je, že od pondelka už bez negatívneho testu nemôže ísť do zamestnania, ale so zamestnávateľom si môže dohodnúť prácu z domu, ak je to možné, alebo si môže vziať dovolenku.

Na testovaní sa nemuseli zúčastniť napríklad deti do desať rokov, autisti, ale aj onkologickí pacienti alebo pacienti, ktorým to neumožňuje zdravotný stav. V ich prípade bude potrebné potvrdenie od lekára. Pre nich pravidlá nové platia do 9. novembra do 1:00 h, informuje v závere portál 1.pluska.sk.

Celoslovenské testovanie na COVID-19: Vieme, kto naň ísť nemusí
Deň „D“, teda začiatok celoplošného testovania Slovákov sa nezadržateľne blíži. Niektorí však naň ísť nemusia. Pozrite sa, koho sa to netýka. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.