Šírenie hoaxov o COVID-19  sa nevypláca: Peter svoje hrdinské slová zrejme už trpko oľutoval
02 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Veľa ľudí si myslí, že šírenie hoaxov na internete nebude mať dôsledky. Peter si to po návšteve polície už určite nemyslí.


Na facebooku ľudia radi a v hojnom pošte zdieľajú výmysly o koronavíruse, ktoré si práve vymysleli, alebo ich len niekde počuli. Nerátajú však s tým, že polícia si dá námahu a správu, ktorú šíria, začne preverovať. A nie raz šíriteľa navštívi u neho doma! Najnovším príkladom je Peter, o ktorom informuje portál cas.sk.
A polícia k šíriteľovi kľudne prišla

Zdroj: FB / Hoaxy a podvody - Policia SR


Peter na sociálnej sieti zverejnil status o tom, že keď niekomu zomrie blízky, zaplatia mu za to, aby do správy mohli napísať, že zomrel na Covid-19. Polícia pred časom upozornila, že ak sa niečo také naozaj deje, a človek sa o tom dozvie, nemá o tom vypisovať na facebook ale rovno im zavolať.

Ako sa však ukázalo, to čo Peter zverejnil na facebook a potom zdieľalo či komentovalo niekoľko stoviek jemu podobných ľudí, si už pred políciou nedokázal obhájiť. V statuse sám nepriamo pozval políciu k sebe do domu, keďže v ňom napísal: „Kľudne môže prísť aj NAKA, či klamem, alebo dávam sem nejakú krivú výpoveď.“

Určite ale nerátal s tým, čo sa udialo krátko po jeho „skvelom“ internetovom výkone. „Vďaka zásahu trvanskej polície sa nám podarilo zistiť nasledovné: Autor uviedol, že išlo o sprostredkované, neoverené informácie, ktoré mu poskytla iná osoba. Polícia išla aj za touto osobou, ktorá uviedla, že aj ona to počula sprostredkovane a nevie k nim nič viac povedať,“ napísala polícia na stránke Hoaxy a podvody - Polícia SR, ktorá jeden krásny deň zaklopala na dvere Petrovho bytu.

Muž, ktorý zomrel po "COVID párty": Myslel si, že pandémia je hoax
Možno poznáte matky, ktoré organizujú spoločné hranie pri kiahňach, aby sa ich deti nakazili. Niečo podobné sa údajne začalo diať i v Spojených štátoch amerických, ale s tragickejšími dôsledkami. Účastníkmi sú mladí ľudia, ktorí neveria na... Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Natália Sollárová

Hoax ako uspokojenie vlastného ega?

„Hlavným zmyslom života väčšiny konšpirátorov je šíriť informácie, ktoré počuli sprostredkovane, čo im stačí, aby k nim uviedli: „JE TO OVERENÉ!!!“. Keď im však na dvere zabúcha polícia, aby si ich tvrdenia overila, tak sklopia oči a internetová odvaha sa odrazu pominie,“ uvádza ďalej na svojej sociálnej sieti polícia. „Možno sa teraz sami seba pýtate, prečo to tí konšpirátori robia? Odpoveď je jednoduchá: ak človek žije nudný, nenaplnený život, nemá žiadne záujmy, možno má rodinné problémy, nemá kamarátov, chodí iba do práce a domov, tak mu príde vhod, keď narazí na podobnú skupinu užívateľov sociálnych sietí - vzájomne sa začnú hecovať a zistia, že k uspokojeniu vlastného ega stačí tak málo: napísať pár slov, dostať tisíce lajkov a zdieľaní. Potom sa nečudujme, že takéto osoby trávia na internete niekoľko hodín denne. Takéto správanie môže rýchlo prerásť do nekontrolovateľnej závislosti od podporných komentárov a lajkov od virtuálnych priateľov. Taká osoba potom bude ochotná zdieľať aj najväčšie klamstvo, ktorému nemusí vnútorne veriť, ale chcenie a túžba po uznaní zvíťazí,“ ukončila svoj status podľa portálu cas.sk významne polícia.

Poplach v prezidentskom paláci. Na internete sa objavilo šokujúce video so Zuzanou Čaputovou!
Počítačoví hackeri sa v súčasnosti zrejme už nezastavia pred ničím. Naposledy sa o tom mohli presvedčiť aj našom prezidentskom paláci. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.