Španielsko ovládli protesty - barikády v Madride, strety v Barcelone, rabovanie v Logrone
01 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

V Španielsku prepuklo násilie. Demonštranti protestujúci proti sprísňovaniu obmedzení lockdownu narazili na políciu vo viacerých mestách vrátane Madridu a Barcelony, informuje portál RT.


Demonštranti zapaľovali kontajnery na odpadky, postavili provizórne barikády na Gran Via a v sobotu večer údajne rozbili niekoľko výkladov na obchodoch v centre Madridu. Keď sa zjavili policajti, aby urobili poriadok s rozvášneným zhromaždením, boli posiaty kameňmi a svetlicami. Údajne začali strieľať slepé guľky, čo prinútilo demonštrantov rozísť sa do blízkych ulíc.

Medzitým boli v Barcelone policajti zasypaní kameňmi a inými projektilmi, pretože sa druhú noc po sebe snažili rozptýliť protiblokovací protest menšieho rozsahu. Regionálna vláda Katalánska tento týždeň schválila nový balík opatrení vrátane obvodného ohraničenia každej obce, ktorý cez víkendy obmedzuje počet obyvateľov v ich vlastnom okrese.

Ak sa EÚ nespamätá, Turecko bude siahať po Viedeň, varuje arménsky premiér
Predseda vlády Arménska varoval Európsku úniu pred rastúcou agresiou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana tým, že „by mala v nie tak vzdialenej budúcnosti Turecko očakávať pri Viedni“, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


K zrážkam došlo aj v španielskom meste Logrono, kde demonštranti pálili odpadkové kontajnery, rozbíjali okná a vyplienili niekoľko obchodov. Stupňujúce sa protesty boli zaznamenané aj v Granade, Malage a Bilbau.

Španielsky premiér Pedro Sanchez vyzval Španielov v sobotu večer prostredníctvom tweetu aby ukázali trpezlivosť a preukázali "zodpovednosť, jednotu a obetavosť" pri porážaní globálnej pandémie, zatiaľ čo odsúdil "násilné a iracionálne správanie menšiny populácie".

Protestujúci proti lockdownu sa stávajú "teroristami", tvrdí líder nemckého Durínska
Prebiehajúce protesty proti obmedzeniam Covid-19 ohrozujú „vnútornú bezpečnosť“, uviedol pre nemecké médiá Durínsky premiér Bodo Ramelow a naznačil, že sa terorizmus formuje v rukách pravicového a „protiočkovacieho“ spojenectva, informuje portál... Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Španielsky parlament minulý týždeň schválil šesťmesačné predĺženie vnútroštátneho výnimočného stavu, čím regionálnym orgánom krajiny udelil viac právomocí pri riešení druhej vlny Covid-19. Toto je tretie rozšírenie španielskeho výnimočného stavu počas pandémie, ktoré bude v platnosti do 9. mája, avšak s možnosťou jeho zrušenia 9. marca.

V rámci tohto nového rozšírenia majú regionálne vlády právomoc kontrolovať slobodu pohybu a zákaz vychádzania bez toho, aby museli absolvovať komplikované dvojtýždňové postupy v parlamente. Odvtedy mnohé regióny sprísnili svoje koronavírusové opatrenia zavedením nočných zákazov vychádzania, blokovania a cestovných obmedzení.

Teroristický útok v Rusku. Polícia zastrelila 16-ročného tínedžera
Ruská polícia vo väčšinovej moslimskej oblasti Tatarstan v piatok zastrelila dospievajúceho chlapca po tom, čo zaútočil na miestnu policajnú stanicu s Molotovovými kokteilmi a bodol policajta nožom, informovalo ministerstvo vnútra regiónu. Ruské... Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Diana Zaťková