Washington by mohol zmierniť sankcie proti Huawei, ale iba mimo 5G
01 | 11 | 2020 I Marek Molnár

USA by mohli zmierniť svoje sankcie proti spoločnosti Huawei tým, že umožnia ďalším dodávateľom čipov dodávať komponenty čínskej technologickej spoločnosti - pokiaľ sa nepoužijú na vývoj technológie 5G, informuje portál RT.


Naznačilo to americké ministerstvo obchodu počas rozhovorov s výrobcami elektrických komponentov, informoval portál Financial Times s odvolaním sa na ľudí z Washingtonu. Podľa agentúry sa „v nedávnych rozhovoroch hovorilo o tom, že zatiaľ čo licencie na dodávku spoločnosti Huawei sa zameriavajú na odmietnutie, dá sa to prekonať, ak preukážu, že ich technológia nepodporuje 5G.“

Po Trumpovej sprísnenej administratíve voči poprednému čínskemu výrobcovi smartfónov a telekomunikačných zariadení, ktoré USA považujú za bezpečnostnú hrozbu, sa od výrobcov vyžadovalo získanie licencií na predaj produktov vyrobených v zahraničí americkou technológiou alebo softvérom spoločnosti Huawei.

Tento krok ohrozuje podnikanie v oblasti smartfónov spoločnosti Huawei, ktoré sa vo veľkej miere spolieha na dodávky čipov.

Moslimovia v Európe sú „lynčovaní“ ako boli Židia pred druhou svetovou vojnou, uviedol Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyčistil žalúdok francúzskemu Emmanuelovi Macronovi a ďalším európskych vodcov, pričom označil jeho kolegov za fašistov a šampiónov islamofóbie, ktorí sa zúčastnili na „lynčovacej kampani“, informuje portál... Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Spoločnosti, ktoré neboli ochotné stratiť veľkého klienta, sa ponáhľali získať tieto povolenia. Juhokórejský Samsung údajne začiatkom tohto týždňa získal licenciu od americkej vlády na predaj „niektorých svojich produktov“ - konkrétne organických diód emitujúcich svetlo alebo OLED displejov - spoločnosti Huawei. Minulý mesiac sa taktiež tvrdilo, že Intel a AMD dostali licencie na pokračovanie predaja niektorých dodávok čínskej technologickej spoločnosti.

Zatiaľ čo veľa podobných aplikácií stále čaká na schválenie, riadiaci pracovníci dvoch ázijských komponentných spoločností uviedli, že pokiaľ ide o získanie licencie, boli optimistickí, informoval FT. "Bolo nám naznačené, že čipy pre mobilné zariadenia nie sú problémom," uviedol jeden z nich.

Niektorí analytici tvrdia, že zmiernenie sankcií by mohlo uľahčiť oživenie podnikania v čínskych technologických firmách so smartfónmi, zatiaľ čo jej rýchlo sa rozvíjajúca 5G pobočka by mohla byť stále ohrozená.

Pápež František vymenoval 13 nových kardinálov, medzi ktorými je aj prvý Afroameričan
Pápež František oznámil 13 nových kardinálov, z ktorých najvýznamnejším je arcibiskup z Washingtonu DC Wilton Gregory, prvý čierny americký prelát, ktorý si túto česť vyslúžil, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Marek Molnár