Neuveriteľné: Vláda sa pomýlila asi o 150-tisíc infikovaných! Experti ich odhadujú menej
13 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Reálny počet infikovaných v populácii odhadujú experti na maximálne 50-tisíc. Richard Kollár z Katedry aplikovanej matematiky UK vyhlásil, že vláda šíri konšpirácie.


Podľa Richarda Kollára z Katedry aplikovanej matematiky a štatistiky na Univerzite Komenského v Bratislave je počet 200-tisíc nakazených, ktoré komunikovali členovia vlády, jeden omyl. Ako konštatoval na sociálnej sieti, reálny počet infikovaných v populácii podľa portálu sme.sk odhaduje na 30 až 45-tisíc. Opäť podľa neho šermujeme číslami, ktoré nedávajú v danej situácii žiadny zmysel.
Členovia vlády šíria konšpiračné správy

Konšpiračné správy podľa Kollára tentokrát šíria priamo na tlačovej besede členovia vlády. „Je to nebezpečné, pretože také číslo by sa veľmi hodilo konšpiračnej scéne a podporilo ich argument, že všetky naše opatrenia sú zbytočné. Tento omyl odporúčam čo najskôr opraviť, prípadne jasne komunikovať, že nejde o počet infikovaných dnes, ale o ich možný počet v budúcnosti,“ povedal pre portál vZdravotníctve.sk expert na dynamické matematické modelovanie.

Podľa bývalého šéfa Inštitútu zdravotnej politiky Martina Smatanu sa možno vláda snažila verejnosti adresovať varovanie o tom, čo nás čaká, ak nebudeme zodpovední. Počet infikovaných v populácii sa podľa neho síce dá odhadnúť viacerými spôsobmi, ani jednou z metód ale nedocielime taký vysoký výsledok.

Koronavírus sa stal politickým, už ho nedramatizujme, hovorí popredný nemecký virológ
Mali by sme prestať s dramatizovaním nového koronavírusu. Obzvlášť, ak tu s nami bude ešte dlho, hovorí popredný nemecký odborník na virológiu Hendrik Streeck. Jeho slová citoval portál CNN Prima News. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Natália Sollárová

Analytik - Ide o krčmové porovnania

Jednou z možností, ako odhadnúť počty infikovaných v populácii, je podľa zdravotníckeho analytika Martina Smatanu porovnávanie údajov s inými krajinami a následným hrubým približným vyjadrením čísel. „Ide o krčmové porovnania a ani neviem, s akou krajinou by sa to porovnávalo, aby sme dosiahli 200-tisíc nakazených, keď jedna z najhorších – Česko, má 62 170 pozitívnych (pozn. red.: počet aktívnych prípadov), ale cca 2-krát takú populáciu, čiže to vychádza na cca 31-tisíc infikovaných u nás,“ ozrejmil Smatana.

Ďalšou možnosťou je dopočítanie infikovaných na základe porovnania našich pozitívnych, asymptomatických, hospitalizovaných, zomretých a čísel zo zahraničných štúdií. Podľa toho však vychádza, že Slovensko má od 25 do 50-tisíc nakazených, to pri extrémne pesimistických odhadoch.

Belgickí lekári požadujú koniec nezmyselného „boja“ s koronavírusom
Belkickí lekári požadujúci koniec nezmyselného "boja" s koronavírusom zároveň vyzývajú médiá, aby prestali robiť jednostrannú „hlásnu trúbu“ a dali konečne priestor významným odborníkom. Uviedol portál American Institute for Economic... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič

Hrozné čísla vlády sú len odhadované

Na nedeľňajšej tlačovej besede po zasadnutí Ústredného krízového štábu minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak  uviedol, že koronavírus  môže prenášať každý 25-ty človek na Slovensku. Konštatoval, že nakazených je až 200-tisíc ľudí. „Ide o odhad počtu možných infikovaných osôb podľa v súčasnosti existujúcich percent potvrdených ochorení COVID-19 vo svete,“ doplnilo vo vyjadrení Ministerstvo zdravotníctva SR.

Ako na pondelkovom tlačovom brífingu vysvetlil premiér, číslo vychádza z predpokladu, že bude tento týždeň na Slovensku denne pribúdať dvetisíc pozitívne testovaných, dodáva v závere portál sme.sk.

Doktor Visolajský varuje: Ak neprídu zásadné opatrenia, Slovensku hrozí lockdown!
Ak v krátkom čase neprídu zásadné opatrenia na zabránenie šírenia COVID-19, Slovensku hrozí lockdown celého štátu, uviedol na sociálnej sieti lekár Peter Visolajský. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.