Doktor Visolajský varuje: Ak neprídu zásadné opatrenia, Slovensku hrozí lockdown!
12 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Ak v krátkom čase neprídu zásadné opatrenia na zabránenie šírenia COVID-19, Slovensku hrozí lockdown celého štátu, uviedol na sociálnej sieti lekár Peter Visolajský.


Možný, azda najčernejší, scenár predostrel podľa portálu cas.sk na sociálnej sieti predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, ktorý sa obáva podobného scenára ako v prípade Česka, kde bude niekoľkotýždňový lockdown možno jediným riešením. „Čas sa nám míňa každým dňom. Prvá línia na boj s koronavírusom na Slovensku je prekonaná - regionálne úrady verejného zdravotníctva nestíhajú, veľa infikovaných im uniká, testujeme málo a izolácia infikovaných je nedostatočná,“ konštatuje vo svojom statuse Visolajský.

COVID-19: V nemocniciach sa plnia infekčné oddelenia. Pozitívnych už máme aj takmer 600 zdravotníkov
Počty pozitívne testovaných ľudí na koronavírus rastú rýchlejšie ako v prvej vlne a už sme presiahli aj hranicu 800 prípadov denne. Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Situáciu ešte môžeme zachrániť

Tento stav podľa predsedu LOZ ohrozuje každého občana, lebo nemocnice, záchranky ani ambulancie zakrátko nemusia stíhať ošetrovať iných pacientov. „Najväčšia hrozba pre Slovensko však je v tom, že pre naše, už aj tak na hrane fungujúce zdravotníctvo, toto môže byt smrteľná rana. Ešte stále však situáciu môžeme zachrániť, ale podmienkou je, že si musíme uznať chyby, ktoré sa stali a problémy, ktoré máme,“ uviedol okrem iného doktor.

Aj skúsenosti krajín z južnej pologule podľa Visolajského ukazujú, že najlepšie riešenie pandémie je masívne testovanie, vyhľadávanie a izolácia infikovaných. „Pre štáty, ktoré toto nezvládli zostalo jediné riešenie - lockdown. Ten je však pre obyvateľov aj pre ekonomiku devastačný,“ uzavrel Peter Visolajský.



Malo by byť očkovanie proti koronavírusu povinné? Zaočkovaní by mohli mať výhody
V diskusii o tom, či by malo byť očkovanie proti COVID-19 povinné pre všetkých, sa väčšina slovenských expertov či politikov zhoduje na tom, že očkovanie by malo prebiehať na dobrovoľnej báze. Niektorí z nich si vedia predstaviť, že by zaočkovaní... Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok