Zbrane z orbitu do hodiny na Zemi? Pentagon žiada od SpaceX, aby preukázali, že je to možné
13 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Predtým, ako dopraví kolonistov na Mars, môže systém SpaceX Starship dodávať tanky do vojnovej zóny. Ministerstvo obrany USA (DoD) požiadalo firmu financovanú Elonom Muskom, aby preskúmala možnosť prepravy vojenského nákladu z obežnej dráhe, informuje portá RT.


Pred rokom sa prezidentka a prevádzková riaditeľka spoločnosti SpaceX Gwynne Shotwell zamýšľala nad tým, ako by mohol Pentagón využiť svoj budúci štartovací systém Starship. Nie na pristátie vesmírnych vojakov na Marse, ale na rýchle dodanie nákladu na Zem z obežnej dráhy.

Nápad zjavne našiel úrodnú pôdu, pretože americké dopravné velenie (TRANSCOM) podpísalo dohodu so spoločnosťou SpaceX o preskúmaní práve tejto možnosti.



Podľa predstaviteľa DoD ide o víziu „presunúť strategické transportné lietadlo C-17 kamkoľvek na svete za menej ako hodinu“. C-17 Globemaster III môže preniesť až 77,5 tony, čo je dosť na to, aby sa do neho zmestil tank M1 Abrams.

Kľúčové technológie pre orbitálne nákladné lety existujú už nejaký čas. Náklady na takúto službu v porovnaní s bežnou dopravnou leteckou dopravou sú však neúnosne vysoké aj pre organizácie, ktoré sú zaplavené dolármi daňových poplatníkov, ako je Pentagón. Po celé desaťročia bol jediným nákladom, ktorý si vyžadoval takýto spôsob prepravy, jadrová hlavica.

SpaceX si pripisuje zásluhy za vývoj opakovane použiteľnej rakety, čo znižuje náklady na štart. Generál Lyons uviedol, že „si nebol vedomí toho, ako rýchlo sa SpaceX pohybuje“ v tejto oblasti, ale po aktualizácii bol presvedčený o uskutočniteľnosti orbitálnej dopravy.

Putin zasahuje! Ministri zahraničných veci Azerbajdžanu a Arménska sú na ceste do Moskvy
Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že diplomati Arménska a Azerbajdžanu boli pozvaní na piatkové mierové rozhovory v Moskve, aby bolo možné v spornom Náhornom Karabachu uzavrieť „humanitárne“ prímerie, píše rt.com Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Výsledkom sú dve dohody podpísané so spoločnosťou SpaceX a spoločnosťou s názvom Exploration Architecture Corporation (XArc). Podpísané v marci, respektíve v apríli, ich prvýkrát zverejnil generál Lyons na stredajšej virtuálnej konferencii Združenia pre dopravu národnej obrany, pričom médiá informácie okamžite prezdieľali.

Zmluvy sú dohodami o spolupráci v oblasti výskumu a vývoja alebo CRADA, čo znamená, že SpaceX a XArc nie sú za svoju prácu platení. Radšej dobrovoľne poskytnú svoje odborné znalosti a dúfajú v budúce zmluvy.

„Som dokonalý fyzický exemplár“: Trump tvrdí, že porazil Covid-19, pretože je „mimoriadne mladý“
Donald Trump sa opísal ako „dokonalý fyzický exemplár“ a vyhlásil, že svoj boj s Covid-19 prekonal vďaka tomu, že je „extrémne mladý“ a zdravý, čím u svojich kritikov vyvolal šialenstvo, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár