„Navaľniáda“ alebo záchrana agenta v priamom prenose (Gevorg Mirzajan)
11 | 10 | 2020 I Imrich Kovačič

Komentár Gevorga Mirzajana (Life.ru)


Množia sa hlasy, že prípad Navaľnyj je len dômyselná operácia s cieľom udržiavať studenú vojnu v Európe i vo svete a zarobiť na predaji amerického plynu Nemecku.


Otrava rukého opozičného predstaviteľa je naďalej v centre pozornosti svetových médií. Novinári, odborníci a aktivisti diskutujú o Alexejovi Navaľnom a jeho budúcnosti.


Je pochopiteľné, že väčšina článkov a komentárov sa riadi západnými pokynmi postavenými na princípe „nech sa stane čokoľvek, môžu za to Putin a Rusko“. Avšak tá časť odborníkov, ktorá ešte neodhodila zdravý rozum do koša konzumnej spoločnosti a nezamenila národné záujmy za nadnárodnú hystériu, je voči rastúcej „Navaľniáde“ skeptická. V najlepšom prípade ju kritizuje a v horšom si z nej jednoducho robí žarty.


Napríklad prázdny a naivný propagandistický rozhovor Navaľného pre Der Spiegel. „Mohol to byť veľmi zaujímavý rozhovor s osobou, ktorá sa ocitla v dramatickej situácii, keby nezačal s obvineniami proti ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Moje dojmy z rozhovoru sa preto rýchlo zmenili,“ uviedol prezident medzinárodného fóra BRICS Purnima Anand. „Bohužiaľ ukázal celému svetu, že nechce skutočné vyšetrovanie,“ dodal.


Jedným z najslabších miest Navaľného tvrdenia je myšlienka, že príkaz na jeho otrávenie pochádza od samotného Putina. Neobjasnil ale logiku tohto konania. Nerozumejú jej ani v tých krajinách, kde vodcovia nezvyknú robiť okolky so svojimi politickými súpermi. „Je smiešne si to myslieť. Prečo by to robil? Pretože je nebezpečný súper? Samozrejme, že nie," povedal alžírsky poslanec Ayub Sharaiti. Navaľnyj je pre Putina podľa neho nebezpečným súperom iba vo fantáziách členov jeho politickej sekty.


Realitu dokazujú i výsledky volieb. Ako poznamenal fínsky aktivista za ľudské práva Johan Beckman, jeho stranícki aktivisti získali v posledných komunálnych voľbách iba sedem z desiatok tisíc kresiel. Tiež prieskumy verejnej mienky. Napríklad odborníci z Levada Center odhadujú Navaľného popularitu veľmi skromne.


Ako môže byť Putinovým nebezpečným súperom, keď s ním sympatizuje iba 10 % z tých, ktorí o ňom vôbec počuli. „Je nedôležitý a predstavuje len malú časť opozície. Prečo by ho ruské úrady chceli otráviť. Veď nie je vážnou hrozbou,“ hovorí podpredseda flámskeho parlamentu Philip Devinter. „Navaľnyj je ale populárny v západných krajinách. Pre Európu sa stal symbolom,“ vysvetlil.



Navaľnyj ako symbol boja proti Putinovi

A to je vlastne celá podstata. Navaľnyj sa stal symbolom, ktorý treba vždy živiť. Bežným Európanom treba „vysvetliť“, že to nie európski politici sami priviedli EÚ do stavu chaosu a polčasu rozpadu. Že je to chyba „zlého ruského vodcu“. A preto ho treba neustále démonizovať.


„Putin môže za všetko, čo sa deje v Rusku. Na čo dôkazy, stačia čo najhlasnejšie obvinenia v čo najväčšom počte médií. Stačí ho neustále očierňovať," ironizuje šéf rumunskej mimovládnej organizácie Skupina Východ Vlad-Alexander Krisan. Veď sa znížil až k tomu, že otrávil popredného opozičníka. Nemožno teda pochybovať, že zlý Putin zasahuje do európskych záležitostí a vyvoláva európsky separatizmus. Že trávi Skripaľovu mačku a maľuje graffiti na steny domov čestných európskych mešťanov.



„Berlínska opera“ Kremeľ uráža

Navaľného zahraniční kurátori najskôr presvedčia európsku a americkú verejnosť, že Navaľnyj je nádejou demokratického Ruska. Potom sa snažia prinútiť Kremeľ a Rusov, aby ho prijali. Bude to fungovať? Súdiac podľa reakcie Kremľa, ruské úrady sa cítia trochu urazené takouto primitívnou akciou. „Lepšie to nemohla zrežírovať ani Berlínska opera. Hotová dráma o troch dejstvách.


Údajne otrávený Navaľnyj je napriek koronavírusu a cestovným obmedzeniam prevezený do Berlína. Potom je ruským úradom odopreté spolupracovať s nemeckými pri vyšetrovaní. Nakoniec je ruská vláda obvinená z otravy a prichádza výzva na stopku pre Nord Stream 2. Naozaj si novinári v Der Spiegel myslia, že je Kremeľ takí hlúpy?“ uviedol Gunnar Norbert Lindemann.


A za akú hlúpu považujú autori „Navaľniády“ samotnú ruskú verejnosť? „Sedím a smejem sa nad novými pokusmi. Najprv jeho milenka, teraz osobne Putin. Už len čakám na video, kde Navaľnému ruský prezident osobne pridáva do vody jed. A potom ešte môže nakrútiť fantazijný film Hollywood,“ píše spolupredseda lotyšskej strany Akcia Jevgenij Koroľ.


„Navaľnyj, ktorý si v moskovských uliciach nikdy nezískal podporu viac ako hŕstky priaznivcov, sa teraz zúfalo snaží využiť svojich 15 minút slávy. Tie mu Západ daroval v ďalšom patetickom pokuse ovplyvňovať ruskú politiku. Dobre ale vieme, že takzvaný vodca ruskej opozície nie je nič iné ako bábka podobná Juanovi Guaidó vo Venezuele,“ pripomína Enrique Dominguez, výkonný riaditeľ Medzinárodného fóra komunít BRICS.


Ale vedia o tom Rusi? Neosloví ich predsa len Navaľného imidž? Niektorí zo západných expertov, ktorí videli už veľa svojich populistických politikov, preto vyzývajú Rusov, aby s takýmito vodcami neexperimentovali.



Boh ochraňuj Rusko pred takýmto mučeníkom

„Mučeník, ktorý má zachrániť dnešné Rusko? Boh ochraňuj Rusko pred týmto človekom!“ zdôraznil šéf rakúskeho Suvorovovho inštitútu Patrick Poppel. Ako poznamenala Purnima Anand, Navaľnyj, pracuje proti svojej krajine. Pretože vytvára novú konfrontáciu medzi Ruskom a Západom. „Využíva situáciu, svoje zdravotné problémy a údajnú otravu, aby sa ešte viac zblížil so západnými špeciálnymi službami. Obviňuje ruskú vládu zo všetkých smrteľných hriechov s cieľom destabilizovať situáciu v Rusku!“ dodal poslanec mestského zastupiteľstva v Belehrade Dragiňa Vlk.



„Navaľniáde“ ale nefandia všetci

Niektorí komentátori tvrdia, že nezmyselné európske pokusy poškodiť Rusko v prípade Navaľnyj zasiahnu európske národné záujmy. Sú to hlavne politici, ktorí nepatria k hlavným európskym stranám. Napríklad zástupcovia Bulharska majú teraz hlavu v smútku, lebo poslúchli EÚ a vzdali sa projektu South Stream. Teraz s hrôzou pozerajú, ako kvôli Navaľnému môžu prísť i o Nord Stream 2. Ten mal totiž odstrániť závislosť juhovýchodnej Európy od ukrajinského tranzitu plynu.


„Prípad Navaľnyj nemožno politizovať. A už vôbec nie spájať so strategickými projektmi, ktoré prinesú Európe ekonomické výhody,“ hovorí podpredseda politickej strany Alternatíva bulharskej obrody Ľubomíra Gančevová. „Všetko pripomína rukopis transatlantických a amerických lobistov. Iba oni by z toho mali úžitok. Chcú totiž Nemecku predávať plyn z USA, ktorý je o 30 % drahší. A vytlačiť dodávky ruského plynu, ktoré sú spoľahlivé už celé desaťročia," vysvetľuje poslanec berlínskeho parlamentu Gunnar Norbert Lindemann.


Ozývajú sa i hlasy, že kampaň proti Rusku ohrozuje nielen európske plynárenské projekty, ale aj globálnu bezpečnosť. „Toto je vynikajúci príklad západnej politiky zameranej na podkopávanie svetového poriadku založeného na viacerých mocenských centrách.


Vidíme dômyselne koncipovanú operáciu, ktorej dôležitou súčasťou sú falošné správy. Ich cieľom je udržiavať studenú vojnu v Európe aj vo svete. Takéto prípady iba prispievajú k rozpadu systému medzinárodných vzťahov a mali by byť dôkladne vyšetrené,“ povedal zástupca mozambickej strany Frelimo Milton Valente.


Prípad je rizikom i v súvislosti so situáciou okolo šírenia koronavírusu. „V týchto ťažkých časoch venujeme pozornosť zahraničnej politike Ruska, ktoré bezplatne zasiela prvú očkovaciu látku na svete rôznym národom nášho kontinentu. Najmä tým, ktoré odolávajú zločineckej blokáde USA. Hlavne Kube, Nikarague a Venezuele. Odsudzujeme mediálnu kampaň škodiacu dodávkam ruskej vakcíny,“ zdôraznil bývalý honduraský prezident José Manuel Zelaja Rosales.



Len záchrana agenta?

Nemožno však vylúčiť, že cieľom Západu nebolo ani tak oklamať Rusov, ako len banálne zachrániť svojho agenta. „Len krátko pred svojou údajnou otravou totiž zatvoril svoj fond. Zostal bez peňazí a ruský súd mu nariadil zaplatiť obrovské odškodnenie za jeho falošné správy. V Rusku dlhy neumožňujú vycestovať do zahraničia.


Ale Navaľnyj bol zrazu otrávený a v podstate nezákonne prevezený do Nemecka. Svet nevidel jediný dôkaz o chemickom útoku. Namiesto toho obrovské množstvo nepodložených obvinení. Keď je všetko okolo klamstvom, je zrejmé, že myšlienka Navaľného návratu do Ruska je z rovnakej kategórie. Pretože doma ho čakajú iba dlhy a nulová popularita,“ uzavrel Beckman.