Americkí „demokrati“, tureckí teroristi, nemeckí proatlantisti, ukrajinskí radikáli, kto všetko ešte profituje z aféry Navaľnyj?
14 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Hlavným problémom súčasnosti vo vzťahoch medzi Ruskom a “Západom” je naďalej zdravotný stav Alexeja Navaľného. Možno ešte téma Lukašenko, ale to až niekde v úzadí.


Štyridsaťštyriročný ruský opozičník leží už tri týždne na berlínskej klinike „Charité“ , kam ho po záhadnej „otrave“ urýchlene previezli. Mnoho médií a politikov okamžite vyhlásilo, že za to môže Rusko. Bez akéhokoľvek vyšetrovania, bez analýzy alternatívnych verzií. Okamžite. Na svete je však veľa hráčov, ktorí majú záujem o rozhádanie Moskvy a Berlína, pripomína portál kp.ru.

A čo je najdôležitejšie, to je eminentný záujem spomínaných na vykonštruovaní takejto provokácie. Kto všetko by teda mohol mať ešte prospech z Navaľného „otravy“? Ak, samozrejme, hľadáme v priestore mimo už spomenutých spolitizovaných médií a propagandistických politikov.

Desiateho septembra zvýšila berlínska polícia naozaj razantne a nečakane bezpečnostné opatrenia na klinike, kde sa Navaľnyj lieči. Koho sa bojí? Čo očakáva, či prinajmenej nevylučuje? Žeby to boli opatrenia proti najpočetnejšej a extrémne radikálnej organizácii v Nemecku s názvom „Šedí vlci“?

S otravou Navaľného to bolo od začiatku všetko úplne inak
Známy ruský opozičný bloger Alexej Navaľnyj. Kritik režimu v Rusku. Miláčik "západných" médií i politikov takzvaného "slobodného" sveta. Obeť režimu, alebo - nebodaj - svojich "priateľov"? Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


(Vsuvka redakcie HD - „šedí vlci“, prípadne “siví vlci” sú podľa Alexandra Vasilieva, vedeckého pracovníka Inštitútu orientálnych štúdií Ruskej akadémie vied, jednou z tureckých pobočiek neslávnej teroristickej organizácie GLADIO. Šedí vlci sú  turecká organizácia ultrapravicových nacionalistov. Bola vytvorená koncom 60. rokov na podnet plukovníka Alparslana Türkesha pod záštitou strany Nacionalistického hnutia. Podľa iných verzií existovala od roku 1948. Je to najradikálnejšie krídlo hnutia, drží sa ideológie panturkizmu a neofašizmu. Aktívne sa podieľala na politickom násilí v 70. rokoch 20. storočia. Bojovníci organizácie boli obvinení z množstva vrážd a teroristických činov, vrátane pokusu o atentát na pápeža Jána Pavla II. )
Turecká karta

Určité sily v Ankare (podporujúce Erdogana) by určite mali prospech z akýchkoľvek problémov s Navaľným. Nakoniec sa potom Západ obráti chrbtom k Rusku a Turecko sa zmení na privilegovanú tranzitnú krajinu ruského paliva do Európskej únie (prostredníctvom nedávno otvoreného plynovodu Turkish Stream) a bude môcť diktovať svoju vôľu Rusku aj Európe. A ešte sa možno ukáže ako dôveryhodný partner pre EÚ.
Karta “amerických demokratov”

Zbližovanie medzi Ruskom a Amerikou na čele s Donaldom Trumpom je pre jeho oponentov z tábora Demokratickej strany USA nočnou morou. Nakoniec by ešte mohol byť Kremeľ a Biely dom schopný vyriešiť krízy vyvolané bývalým demokratickým prezidentom Barackom Obamom - od Blízkeho východu po Ukrajinu. To ešte viac posilní Trumpovu pozíciu a zlepší jeho hodnotenie. Ale teraz - najmä ak sa Navaľného stav zhorší - bude pravdepodobne stretnutie Putina a Trumpa - naplánované na jeseň - zrušené, čo znamená, že „kontrolovaný chaos“ nebude mať kto zastaviť.

Chystá sa Čína uštedriť zdrvujúcu ranu USA v obchodnej vojne?
Komentár Gordona G. Changa (Gatestone Institute) Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Diana Zaťková

Globálni neokonzervatívci

Ide o tých istých „jastrabov“ - tú časť americkej elity, ktorá sa zasadzuje za pokračovanie dominancie USA vo svete za každú cenu a je zoskupená okolo republikánskej strany. Je zaujímavé, že majú chladný postoj k prezidentovi Trumpovi (tiež republikánovi), ktorý netúži rozpútať nové vojny.

Pritom hrozby ekonomickej dominancie Ameriky a jej schopnosti ovplyvňovať Európsku úniu rastú. Napríklad takmer dokončený plynovod Nord Stream 2 zabezpečí priame a neprerušované dodávky ruského paliva do Nemecka. To znamená, že posilní tie skupiny v Nemecku, ktoré presadzujú normalizáciu vzťahov s Ruskom.

V posledných rokoch vykresľovali zahraničné médiá Navaľného ako hlavného vodcu ruskej opozície. Ak sa mu niečo stane, získajú výhodu odporcovia Nord Stream 2 v Európe. A vždy budú mať čas obviniť z tragédie niektorých „agentov Kremľa“.
Ukrajinskí agenti

Takéto provokácie "Západu" zvyčajne pripravujú ruky „juniorských partnerov“. Napríklad v novembri 2018 podnikli ukrajinské námorné sily samovražedný pokus o prelomenie Kerčského prielivu na troch lodiach, ktoré mala zadržať ruská pohraničná služba. Potom sa v západných médiách začala ďalšia hystéria a plánované stretnutie Putina a Trumpa na samite G20 v Argentíne bolo zrušené.

Smeruje Amerika k rasovej vojne?
13 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


V tomto roku, krátko pred mimoriadnou situáciou s Navaľným, bol vymenený vedúci Hlavného spravodajského riaditeľstva (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny. Piateho augusta bol na tento post vymenovaný Kirill Budanov. Predpokladá sa, že Budanov pripravoval prielom skupiny ukrajinských sabotérov na Krym v auguste 2016. Pokus bol zastavený, dvaja dôstojníci ruských špeciálnych služieb však boli zabití.

Dvadsiateho augusta, v rovnaký deň ako sa stala Navaľného „otrava“, bolo v Moskve zatknutých sedem agentov SBU(Ukrajinská bezpečnostná služba - pozn. red. HD) - plánovali únos jedného z politikov Donbasu, ktorý sa tam zdržiaval. To znamená, že ukrajinská spravodajská skupina je celkom schopná preniknúť do Ruska. A možno táto akcia bola iba odbočkou na “hlbší nálet”. A bez ohľadu na to, čo sa v skutočnosti stane s Navaľným, Západ bude za „otravu“ viniť Rusko.

Príliš veľa náhod a zvláštnych okolností sa koncentruje k udalosti “Navaľnyj”. Až príliš veľa na to, aby táto kauza nesmrdela.

Trump zatiaľ nevidel žiaden dôkaz, že Navaľnyj bol otrávený
Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že zatiaľ nevidel žiaden dôkaz, ktorý by potvrdil že ruského opozičného politika Alexeja Navaľného otrávili tak, ako to tvrdí Nemecko. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR