Politika lockdownu bola chyba a spôsobí viac úmrtí na Covid-19, tvrdia vedci (Rob Lions)
10 | 10 | 2020 I Diana Zaťková


Komentár Roba Lyonsa (RT)





Správa analyzujúca informácie, ktoré majú politici v Spojenom kráľovstve k dispozícii už od marca tvrdí, že školy by sa nemali zatvárať, že by sa mali izolovať iba zraniteľné skupiny, ako je staršia generácia, a že imunita stáda môže byť lepšou cestou.




Nový dokument vedcov z Edinburghskej univerzity naznačuje, že lockdown nepomáha znižovať počet obetí  Covidu-19, ale môže iba tieto úmrtia jednoducho oddialiť. Je to ďalší dôkaz, ktorý naznačuje, že je potrebná iná stratégia boja proti pandémii, ktorá nezavádza plošné obmedzenia v celej spoločnosti.

Výskum robil tím z Edinburghskej fakulty fyziky a astronómie. Ak to znie zvláštne, profesor Graeme Ackland, jeden z autorov, má dobré vysvetlenie. Povedal mi: „Od marca bol každý serióznejší epidemiológ vyslaný do skupiny SPI-M (Vedecká skupina pre pandemickú chrípku) a SAGE (Hlavná vedecká poradná skupina pre mimoriadne situácie), ktoré v časovom rozmedzí dní pripravujú nový výskum. Jednoducho ich nie je dosť na to, aby vykonali aj replikáciu alebo dokonca starostlivé preskúmanie. Ale boli tu tisíce ľudí, ktorí mohli robiť čistenie dát, kontrolu kódu, validáciu a replikáciu.“

Tisíce popredných svetových vedcov konečne vystupujú proti lockdownu (Peter Andrews)
Komentár Petera Andrewsa (RT) Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Ackland a jeho kolegovia boli podľa neho „poverení spoločnosťami SPI-M a SAGE preskúmaním akýchkoľvek obmedzení. SPI-M veľmi dobre pochopil problém skupinového myslenia v uzavretej komunite a požiadal nás, aby sme to všetkého „nafúkli“. Ďalšia vec, ktorú by epidemiológovia urobili sami, keby mali dostatok času.“

Ich príspevok nie je v skutočnosti kritikou pôvodného modelovania uskutočneného pred uzamknutím. V skutočnosti používa model, ktorý používa Imperial College, na hodnotenie širšej škály scenárov. „Môj celkový názor je," hovorí Ackland, „že vládni experti spoľahlivo vyprodukovali lepšie predpovede."

Jedna veta v novom dokumente je obzvlášť zarážajúca, pokiaľ ide o pôvodnú prácu Imperial College: „Na rozdiel od všeobecného vnímania, uzamknutie, ktoré sa potom implementovalo, nebolo v tejto práci konkrétne vymodelované.“ Vzhľadom na to, že výluka prebiehala celé mesiace a školy zostali zatvorené až do jesene, je pozoruhodné naše zlyhanie pri návrate vlny Covidu.

„Som dokonalý fyzický exemplár“: Trump tvrdí, že porazil Covid-19, pretože je „mimoriadne mladý“
Donald Trump sa opísal ako „dokonalý fyzický exemplár“ a vyhlásil, že svoj boj s Covid-19 prekonal vďaka tomu, že je „extrémne mladý“ a zdravý, čím u svojich kritikov vyvolal šialenstvo, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Cieľom príspevku je „replikovať a analyzovať informácie, ktoré mali britskí politici k dispozícii v čase prijatia rozhodnutia o blokovaní v marci 2020“. Príspevok uvádza, že pôvodný model by poskytol dobrú predpoveď, ak by bol založený na reprodukčnom čísle vírusu 3,5 ( Cisárska správa 16. marca bola založená na tom, že „R“ je medzi 2,2 a 2,4.).  Výsledok modelu naznačuje, že „zatvorenie škôl a izolácia mladších ľudí by zvýšila celkový počet úmrtí, aj keď by tieto úmrtia boli "odložené" do druhej a ďalších vĺn“.

Model naznačuje, že rýchle intervencie boli účinné pri znižovaní dopytu po lôžkach intenzívnej starostlivosti, ale tiež predĺžili epidémiu. V niektorých scenároch by to z dlhodobého hľadiska mohlo viesť k ďalším úmrtiam. Prečo? Pretože, ako sa uvádza v príspevku, „úmrtnosť súvisiaca s Covid-19 je veľmi skreslená smerom k starším vekovým skupinám. Ak by neexistoval efektívny očkovací program, žiadna z navrhovaných zmierňovacích stratégií vo Veľkej Británii by neznížila predpokladaný celkový počet úmrtí pod 200 000.“

Ruská vakcína „Sputnik V“ sa môže ukázať ako účinná, ale pandémiu neukončí
Ruská priekopnícka vakcína proti koronavírusu „Sputnik V“ sa môže ukázať ako medicínsky úspech, je však nebezpečné očakávať, že vzorec bude „striebornou guľkou“, ktorá magickým spôsobom obnoví normálny predpandemický život, varuje expert v oblasti... Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Je rozumné postupovať opatrne pri konkrétnych číslach. Keď vedci použili podobný model napríklad vo Švédsku, čísla vysoko prevyšovali skutočné výsledky. Skutočnosťou, ktorá v marci spôsobila poplach, však nebolo pol milióna úmrtí v dôsledku politiky „nerobiť nič“. Bolo to tvrdenie cisárskeho tímu, že „najefektívnejšia stratégia zmierňovania“, ktorú skúmali - izolácia prípadov, karanténa domácnosti a sociálne dištancovanie sa starších - povedie k asi 250 000 úmrtiam.

Z tohto dôvodu nám vláda povedala, že nič iné ako uzamknutie neurobí. Keby vláda požiadala Fergusona o modelovanie výluky a výsledkom by bolo 200 000 úmrtí - inými slovami, s rovnakým výsledkom - dostali by sme sa do výluky vzhľadom na škody, ktoré spôsobila?

Konkrétne sa zdá, že zatváranie škôl a univerzít pre Covid-19 bolo vážnou chybou (na rozdiel od aprílových komentárov profesora Neila Fergusona, ktorý viedol pôvodné modelovanie). Otvorenie škôl by znamenalo, že by sa vírus dostal k množstvu mladších ľudí s relatívne malými následkami, ale urýchlilo by to proces dosiahnutia „stádovej“ imunity.

Európa musí ísť nad rámec vedy, aby prežila krízu Covid-19, tvrdí WHO
Orgány mnohých štátov vyzývajú na vypracovanie politík na riešenie „vírusového vyčerpania“, keďže Fínsko, Poľsko a Rusko sa pripájajú k národom s rýchlo rastúcim množstvom prípadov, píše theguardian.com Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Na záver autori píšu: „Optimálna stratégia na záchranu životov v epidémii Covid-19 sa líši od stratégie predpokladanej pre chrípkovú epidémiu s iným vekovým profilom úmrtnosti.“ Prinajmenšom Ackland tvrdí, že školy mohli zostať otvorené a robiť všetko pre ochranu najzraniteľnejších skupín. Absolútnou prioritou bolo udržať chorobu mimo nemocníc a domovov starostlivosti.

Nie je prekvapením, že presne toto je správa od spoločnosti SAGE pred zverejnením výsledkov modelovania Imperial College 16. marca. Napríklad profesor Graham Medley - predseda SPI-M a člen SAGE, pre BBC Newsnight 13. marca povedal : „Tento vírus bude s nami dlho, budeme mať epidémiu a potom sa stane  endemickým a spojí sa so všetkými ostatnými koronavírusmi, ktoré máme všetci neustále. Budeme musieť vygenerovať to, čo nazývame stádová imunita. To je situácia, kedy je väčšina populácie imúnna voči infekcii. A jediný spôsob, ako sa to dá vyvinúť pri absencii vakcíny, je infikovanie väčšiny populácie.“

Trik spočíva v zabezpečení ochrany ľudí, ktorí sú touto chorobou najviac postihnutí - čo sa vláde Spojeného kráľovstva napriek blokáde nepodarilo.

Rodičia sa viac obávali o kvalitu vzdelania ako nákazy koronavírusom
Rodičia na Slovensku sa v súvislosti s novým koronavírusom až tak nebáli pustiť deti do školy z dôvodu možnej nákazy, ako sa obávali o kvalitu ich vzdelania v prípade zavretia škôl. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | TASR


Odkladanie lavíny prípadov nemusí byť nevyhnutne zlá vec. Umožnilo nám to nájsť niektoré špecifické spôsoby liečby. Napríklad, že steroid dexametazón môže zachrániť život niektorým z najviac chorých pacientov. Dozvedeli sme sa, že ventilátory, ktorým sa na začiatku krízy venovala taká veľká pozornosť, sú menej užitočné, ako sa pôvodne myslelo. Na druhej strane sme sa dozvedeli, že prístroje na dialýzu obličiek môžu byť životne dôležité. Ak by sa vakcína dala čoskoro zaviesť, mohlo by to byť tiež veľmi dôležité, ale pred budúcou jarou to vyzerá nepravdepodobne.

Faktom však zostáva, že táto epidémia sa skončí až vtedy, keď bude ňou nakazený dostatok ľudí na ukončenie rozsiahleho prenosu, alebo kým nebude k dispozícii účinná vakcína. Bolo by oveľa lepšie, keby ľudia, ktorí to dostanú, boli mladí a zdraví, skôr ako starí alebo s už existujúcou chorobou.

Vláda Spojeného kráľovstva namiesto toho, aby vydržala, ako to urobilo Švédsko, spanikárila a uvalila na našu slobodu bezprecedentné obmedzenia. Týmto sa enormne poškodilo hospodárstvo, duševné zdravie, vzdelávanie detí a oveľa viac. Najhoršie je, že ak majú vedci pravdu, uzamknutie nebude mať naozaj veľký vplyv na záchranu životov. A po tom, čo sa vláda zaviazala ísť týmto smerom, sa nezdá, že by dvakrát skontrolovala, či to malo zmysel.

"Ľudia potrebujú reformy a nie nejaké súbory opatrení" - Boris Kollár k Národnému plánu obnovy
Sme rodina má vlastný reformný plán. Obnoviť chce nemocnice, školy, aj železnicu Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Skutočnosť, že v celej Európe pribúda prípadov - najmä v krajinách ako Francúzsko a Španielsko, ktoré zaviedli najprísnejšie obmedzenia - by nás mala znepokojovať, ale nie vystrašiť. Existujú náznaky, že rýchlosť šírenia sa spomalila, čo môže odrážať vplyv určitej imunity populácie, aj keď počet prípadov stále rastie. Počty ľudí, ktorí na ňu zomreli, sú však nízke a v súčasnosti tvoria iba asi 2% všetkých úmrtí v Anglicku a vo Walese.

Mohli by sme skončiť v najhoršom zo všetkých scenárov - stále viac obmedzení, čoraz viac starších ľudí nakazených vírusom a začiatok zimy s obvyklým sezónnym nárastom iných chorôb, ako je chrípka a Covid na vrchole - so všetkými tlakmi na zdravotnú starostlivosť.

Voliči ĽSNS sa cítia vírusom najmenej ohrození a najviac veria hoaxom
Pocit ohrozenia koronavírusom je najmenší medzi ľuďmi, ktorí v posledných parlamentných voľbách volili stranu Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Spomedzi nich 38 percent uviedlo, že sa vírusom necítia vôbec... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | SITA


Stále je čas zmeniť smerovanie, otvoriť spoločnosť mladých ľudí, chrániť a podporovať zraniteľné skupiny a umožniť vývoj epidémie. Neexistuje scenár, že nikto nezomrie a všetko je v poriadku a pekné. Zasiahol nás nový smrteľný vírus. To nie je ospravedlnením pre zlú politiku, pri ktorej hrozí, že sa z krízy stane katastrofa.

Rob Lyons je britský novinár špecializujúci sa na vedu, životné prostredie a zdravie. Je autorom knihy Panika na tanieri: Ako spoločnosť vyvinula poruchu stravovania

AKTUALIZOVANÉ: Na Slovensku pribudlo ďalších 1 184 nakazených koronavírusom
Na Slovensku pribudlo ďalších 1 184 nakazených koronavírusom. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | SITA