Voliči ĽSNS sa cítia vírusom najmenej ohrození a najviac veria hoaxom
09 | 10 | 2020 I SITA

Pocit ohrozenia koronavírusom je najmenší medzi ľuďmi, ktorí v posledných parlamentných voľbách volili stranu Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Spomedzi nich 38 percent uviedlo, že sa vírusom necítia vôbec ohrození.


Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos, ktorý na reprezentatívnej vzorke 1 050 respondentov vo veku 18 a viac rokov realizovala v dňoch 29. septembra až 1. októbra pomocou on-line zberu dát. V tlačovej správe o tom informoval Roman Pudmarčík z agentúry Ipsos.

Prieskum ďalej ukázal, že z regionálneho hľadiska je podiel ľudí, ktorí necítia žiadnu hrozbu, najvyšší na Východnom Slovensku, predovšetkým v Košickom kraji, kde zaznel od 23 percent jeho obyvateľov. Naopak, pocit osobného ohrozenia koronavírusom vyjadrilo 65 percent ľudí.

Podľa výsledkov prieskumu súhlasilo 54 percent populácie s tvrdením, že nevedia, ktorým informáciám o koronavíruse majú veriť. Tvrdenie, že rúška môžu pomôcť zabrániť šíreniu koronavírusu, považuje za pravdivé takmer 72 percent respondentov. Takmer polovica (48 percent) opýtaných považuje za pravdivé tvrdenie, že šírenie vírusu môže byť zastavené vakcínou. Povinnosť očkovania však považuje za správne 27 percent respondentov, 33 percent opýtaných si myslí, že vakcína proti koronavírusu môže byť pre človeka nebezpečná.

Boj s Pentou zrejme myslí Matovič vážne. Odkaz vlády súkromné poisťovne isto nepoteší
Ak chcete štátnu pomoc, štát chce vaše akcie. Aj tak by sa dal charakterizovať odkaz, ktorý posiela vláda vlastníkom súkromných zdravotných poisťovní. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


S výrokom, že koronavírus bol umelo vytvorený za účelom zisku farmaceutických firiem a médií súhlasí 47 percent opýtaných. Ďalších 42 percent respondentov si myslí, že dýchanie vlastného CO2 pri nosení rúška je pre zdravie nebezpečné. S takýmito tvrdeniami najčastejšie súhlasili ľudia, ktorí v posledných parlamentných voľbách volili ĽSNS, alebo strany Vlasť, Sme rodina, Slovenská národná strana či Smer – sociálna demokracia.

Najväčšej dôvere medzi ľuďmi pri riešení situácie týkajúcej sa koronavírusu sa teší prezidentka SR Zuzana Čaputová. Svoju dôveru jej vyjadrilo 64 percent respondentov. Premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) dôveruje 37 percent opýtaných. Ľudia, ktorí premiérovi dôverujú, sa najčastejšie objavovali v skupine, ktorá v posledných parlamentných voľbách odovzdala hlas hnutiu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Ani medzi voličmi OĽANO však nie je Matovičova pozícia vnímaná iba pozitívne, pri riešení aktuálnej krízy mu nedôveruje 28 percent z nich. Vyššiu dôveru ako premiér získal aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (44 percent) a Vláda SR (42 percent).