Kremeľ tvrdí, že Lukašenka považuje za legitímneho bieloruského prezidenta
16 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Kremeľ považuje Alexandra Lukašenka za legitímneho bieloruského prezidenta, povedal novinárom hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina, informuje portál RT.


Komentáre Dmitrija Peskova prišli po vyhrážkach opozičnej líderky Svetlany Cichanovskej, že jej hnutie neuzná akékoľvek dohody uzavreté medzi Moskvou a Minskom, ak by sa vôbec niekedy dostala k moci. Popísala Lukašenka ako „nelegitímneho“ prezidenta a uviedla, že podľa jej názoru akékoľvek dohody, ktoré uzavrie, nemajú právnu silu.

"Lukašenko je legitímny bieloruský prezident a je protipólom prezidenta Putina v medzištátnych vzťahoch,“ zdôraznil Peskov. „Pokiaľ ide o tých, ktorí nesúhlasia s výsledkami volieb, všetci sú občanmi bratského Bieloruska a vážime si ich a milujeme ich. Chceme však, aby sa všetko, čo sa stane v Bielorusku, neuskutočnilo vo forme protiústavných manévrov,“ dodal hovorca Kremľa.

Počas samitu v Soči Putin súhlasil s Lukašenkovou žiadosťou o novú pôžičku v hodnote 1,5 miliardy dolárov. Peskov uviedol, že by sa to nemalo interpretovať ako zásah Moskvy do vnútorných záležitostí Bieloruska, a vysvetlil, že časť sumy je určená na reštrukturalizáciu starých dlhov krajiny.

Lukašenko pricestoval do Soči na rokovania s Putinom
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko pricestoval v pondelok do ruského čiernomorského letoviska Soči, kde sa stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putin. Ich rokovanie sa uskutoční medzi štyrmi očami, informovali agentúry TASS a... Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Cichanovská, ktorá je v súčasnosti v Litve, uviedla, že je presvedčená, že 1,5 miliardy dolárov by mal nakoniec vrátiť Lukašenko, a nie štát.

"Dúfam, že Putin chápe, že je to Lukašenko, a nie naši ľudia, ktorí budú musieť vrátiť túto pôžičku," napísala opozičná osoba vo svojom príspevku.

Putin dal svoj súhlas Lukašenkovému návrhu na zmenu a doplnenie bieloruskej ústavy. V ruských médiách sa špekulovalo, že zmeny umožnia usporiadaný prechod moci v priebehu budúceho alebo dvoch rokov. "Vieme o vašom návrhu na začatie prác na ústave," uviedol Putin. "Verím, že je to logické, včasné a vhodné."

V Taliansku spustila polícia rozsiahlu operáciu ’Ndrangheta, od rána masívne zatýka
Desiatky karabinierov ráno zlaňovali z vrtuľníkov špeciálnych protidrogových jednotiek a obsadili kompletne celé San Remo. Pokračuje masívne zatýkanie, akcia má medzinárodný rozmer. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Ruský prezident poznamenal, že už bola vytvorená štruktúra, v ktorej čele je zástupca vedúceho bieloruského ústavného súdu. „Som si istý, že vzhľadom na vaše skúsenosti s politickou prácou bude práca na tejto trati organizovaná tiež na najvyššej úrovni, čo umožní dosiahnuť nové hranice v rozvoji politického systému krajiny, čo znamená vytvorenie podmienok pre ďalší vývoj."

Putin dodal, že je na bieloruských občanoch, aby normalizovali situáciu v ich krajine bez vonkajšieho vplyvu. "Naše stanovisko je, že Bielorusi by mali túto situáciu zvládnuť sami, prostredníctvom pokojného dialógu a bez narážok a tlaku zvonku, a dospieť k spoločnému riešeniu," uviedol.

Ruská centrálna banka nevylučuje ďalšiu vlnu pandémie a ani nízke ceny ropy
Pri hodnotení rizík pre ruskú ekonomiku finančný regulátor krajiny varoval, že nová vlna Covid-19 môže mať za následok nižšie ceny ropy a hlbší ekonomický pokles, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Marek Molnár