Ruská centrálna banka nevylučuje ďalšiu vlnu pandémie a ani nízke ceny ropy
14 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Pri hodnotení rizík pre ruskú ekonomiku finančný regulátor krajiny varoval, že nová vlna Covid-19 môže mať za následok nižšie ceny ropy a hlbší ekonomický pokles, informuje portál RT.


Ruská centrálna banka predložila začiatkom tohto týždňa správu, v ktorej načrtla štyri možné scenáre ruského ekonomického vývoja v nasledujúcich troch rokoch.

V najhoršom alebo „rizikovom“ scenári môže ruský hrubý domáci produkt (HDP) tento rok klesnúť až na 5,5 percenta a ekonomika sa začne pomaly zotavovať v roku 2021. Táto prognóza naznačuje, že opätovné rozšírenie smrtiaceho vírusu po celom svete sa bude zhodovať s ďalšími šokmi pre globálnu ekonomiku, ako je napríklad eskalácia obchodných línií a geopolitické napätie, ako aj problémy s dlhmi v niektorých krajinách a odvetviach.

Ak sa ukáže, že je to tak, úsilie kľúčových producentov ropy, známych ako skupina OPEC+, o posilnenie trhu s energiou môže byť márne, ukazuje analýza. Podľa regulátora by sa cena ruskej ropnej značky Urals mohla v budúcom roku prepadnúť na 25 dolárov za barel a v roku 2023 porastie na 35 dolárov za barel.

Zlato má jednu obrovskú nevýhodu, kvôli ktorej zlyhal zlatý štandard
Aj keď sa drahým kovom, najmä zlatu, v časoch turbulencií na trhu mimoriadne dobre darí, veľmi mu chýba jedna kľúčová schopnosť, ktorá by umožnila prevziať fiat meny, uviedol analytik David Lawant v ďalšej epizóde Keizer Report od portálu... Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Ďalšie možné scenáre neznamenajú taký prudký pokles cien ropy, ktorý udržuje komoditu na minimálnej hodnote 35 dolárov za barel. Ak bude ohnisko koronavírusu potlačené a obmedzenia sa zrušia podľa očakávania základného výhľadu, bude globálne hospodárske oživenie do konca plánovaného obdobia pomalé a očakáva sa, že ceny ropy sa do konca roku 2022 stabilizujú na hodnote 50 dolárov za barel. Medzitým je ruská ekonomika pripravená čiastočne kompenzovať straty a dosiahnuť svoju potenciálnu úroveň produkcie za dva roky.

Proinflačná prognóza naznačuje, že napriek klesajúcim epidemickým rizikám by bol pokles globálnej produkcie väčší. V tomto prípade zostanú ceny ropy v roku 2023 naďalej potlačené na úrovni 42 - 43 dolárov za barel.

Podľa prognózy deflácie budú opatrenia na zadržanie koronavírusu v platnosti dlho, čo zabráni rýchlemu oživeniu ekonomiky. V tomto prípade ruská centrálna banka očakáva, že hlavní svetoví producenti ropy budú musieť ďalej predlžovať produkčné limity a ceny ropy zostanú na úrovni 35 dolárov v roku 2022 a dostanú sa na 50 dolárov za barel najskôr za tri roky.

Takmer polovica Rusov nechce byť zaočkovaná a myslia si, že nebezpečenstvo koronavírusu je prehnané
Podľa novej štúdie Moskovskej ekonomickej vysokej školy (HSE) len necelá polovica (45,6 percenta) opýtaných Rusov nechce byť očkovaných proti koronavírusu bez ohľadu na to, odkiaľ vakcína pochádza, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Marek Molnár