Výsmech ako zbraň propagandy (Richard Semaškov)
15 | 09 | 2020 I Imrich Kovačič

Komentár Richarda Semaškova (Life.ru)


YouTube má dvojaký meter, z čoho si možno a z čoho nemožno robiť žarty. Protesty v Bielorusku sú nedotknuteľné, vysmievať sa Rusku je ale povolené.


Existuje populárna ruská šou na YouTube s názvom Comment Out. Stručne povedané, moderátor a pár hviezdnych hostí, ktorí majú pod fotografiu na Instagrame napísať provokatívny komentár. V prípade odmietnutia musia splniť nejakú nepríjemnú úlohu. Niektoré diely majú sledovanosť až desať miliónov. Poslednými hosťami boli Lolita a Jurij Muzyčenko.


Účastníci mali „vtipkovať“ o protestoch v Bielorusku a Chabarovsku. Jurij Muzyčenko sa musel rozhodnúť. Buď prirovná vlajku bieloruskej opozície k tesneniu, alebo zverejní fotografiu s protestmi v Chabarovsku na Instagrame a napíše: „Mačička dávaj si pozor na prsty! Chabarovsk nie je Bielorusko! Žiadne koncerty! Je to špinavé mesto, ktoré sa zastáva vraha. Nový kúpeľný princ ho vyčistí“.


Muzikant odmietol obe možnosti. Preto moderátor privolal producenta Alexandra Gudkova. Ten mu ponúkol tretiu možnosť. A to vypiť rýchlo účinkujúce preháňadlo. Teraz má video 2,5 milióna prezretí a kliknutí „nepáči“ dvakrát viac ako „páči sa mi“.


Najviac kyberútokov na svete majú na svedomí Američania, tvrdí Khramov
Napriek celosvetovej mediálnej propagande o "ruských a čínskych hackeroch" až 75 percent globálnych kybernetických útokov pochádza z americkej pôdy - tvrdí Oleg Khramov, zástupca tajomníka Bezpečnostnej rady Ruskej federácie. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Ivan Brožík

O niekoľko dní zareagoval bieloruský web Tut.by. „Je to hanba. Ľudia tu zomierajú. Za mrežami sú desiatky ľudí, vrátane našich novinárov. A vám to príde smiešne. Radi s vami urobíme rozhovor, aby ste nám ozrejmili pôvod takýchto vtipov“.


Následne sponzorská spoločnosť Unilever, ktorá vlastní značky ako Lipton, Rexona či Calve uviedla, že o obsahu relácie nemala pred jej uvedením vedomosť. Bola sklamaná a odmietla ďalšiu spoluprácu.


Spoločnosť Chicken Curry, ktorá vyrába šou Comment Out, si napokon „uvedomila“, že môže prísť o veľa peňazí. Na sociálnych sieťach uviedla: „Sme nezávislý autorský tím. Nie sme prepojení so žiadnou politickou silou. Nikto nás necenzuruje. Zároveň si uvedomujeme, že naša vlastná autocenzúra zlyhala. Prekročili sme hranicu a ľutujeme, že sme mnohých urazili. Mier a dobro!“


Spoluprácu so šou už odmietli i Yandex.Shop, Magnit a Mars vlastniaci značky M&M's, Snickers a Orbit.



Vysmievať sa Rusku je povolené

Celý tento príbeh je ale značne veľavravný. Chalani vytvárajú módny a veľmi populárny obsah so svojským humorom bez hraníc. Pravidelne zachádzajú až k „vulgárnosti do špiku kostí“. Mladým sa to páči. Zrazu sa však ukázalo, že pre mnohých divákov YouTube predsa len existujú sväté veci. V tomto prípade zhromaždenia v Chabarovsku a protesty v Bielorusku. Zrazu sa „pankáči humoru“ akosi rýchlo spamätajú. Zrazu tvrdia, že situáciu podcenili. Je to „ekonomicky“ veľmi zábavné.


Vyčíňanie  Silikónovej mafie, alebo hra bez pravidiel (Leonid Savin)
Komentár Leonida Savina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Iveta Machová

Celý internet zrazu diskutuje o vzniknutej situácii. Mnohí sú znechutení, ako možno žartovať o takýchto vážnych veciach. Na celom tomto rozruchu je pozoruhodné, že YouTube nevadia žarty na adresu ruských „posvätných vecí“. Vysmievať sa ruskej pravoslávnej cirkvi či ruskému náboženstvu všeobecne je úplne v poriadku.


V zásade je tiež možné zosmiešniť i Deň víťazstva vo Vlasteneckej vojne. Nikto v takom prípade sponzorské zmluvy neruší.


Minulý rok napríklad v ďalšej populárnej šou na YouTube KuJi Podcast známy komik Timur Karginov s Andrejom Koňajevom „hravo“ diskutovali o udeľovaní občianstva Doneckej ľudovej republiky na Ukrajine. Všemožným spôsobom zosmiešňovali poľných veliteľov Donbassu a vtipkovali o spoločnosti Motorola.


Po padnutých poľných veliteľoch zostali manželky, deti, priatelia a spolubojovníci. Prišlo sa s nimi rozlúčiť až 60 tisíc ľudí. Myslíte si, že sa niekto ospravedlnil za vtipy na ich adresu?



Žiadne žarty o protestoch v Bielorusku

Nie, nič také. A ani šou KuJi Podcast nestratila svojich sponzorov. Pretože na YouTube možno žartovať o všetkom. Len nie o „posvätných zhromaždeniach“ v Minsku a Chabarovsku.


Takže smiech už nie je len prostriedok zarábania peňazí, ale štandardnou zbraňou propagandy a ideológie.


Stanica Hlas Ameriky sa môže stať propagandou "zlého druhu", varujú liberálne médiá
Mainstreamové médiá a demokrati vyjú na protest, že nový vedúci americkej propagandistickej agentúry by z toho mohol urobiť… propagandistickú agentúru, pričom tiež "doslova" zabíjajú ľudí tým, že im odopierajú víza, píše vo svojom komentári Nebojsa... Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Marek Molnár