Izrael sa vracia k opatreniam z mája, uzatvára celú krajinu
15 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Izrael od 18. septembra vstupuje do úplného uzamknutia, zatvorí školy a zatvorí väčšinu nepodstatných firiem. Tel Aviv je pripravený vyhlásiť celú krajinu za „červenú zónu“, informuje portál RT.




V dôsledku prudkého nárastu prípadov Covid-19, bol obmedzený pohyb ľudí na 500 metrov od domu a zatvorili sa všetky nepodstatné podniky, ktoré slúžia zákazníkom. Drvivé uzamknutie má začať platiť 18. septembra o šiestej ráno miestneho času, informovali v sobotu viaceré izraelské médiá. Očakáva sa, že izraelský kabinet schváli nové prísne obmedzenia pohybu osôb a obchodu už v nedeľu ráno, informoval portál Haaretz.


Aj keď obavy z bezprostrednej „druhej vlny“ koronavírusu stále vzrastajú, najmä pokiaľ ide o jeho možné prekrývanie s bežnou sezónnou chrípkou, a niekoľko európskych krajín už zaznamenalo nárast prípadov, Izrael sa stáva prvým národom, ktorý sa vrhne späť do celonárodnej výluky spoločnosti.


Návrh uznesenia, ktorý pripravilo ministerstvo zdravotníctva zastavuje alebo sprísňuje obmedzenia činností všetkých podnikov, ktoré vyžadujú, aby personál slúžil klientom osobne najmenej na dva týždne. Obyvatelia však budú môcť naďalej nakupovať potraviny, supermarkety a obchody s potravinami sú zo zákazu vyňaté.


Druhá vlna? Surferka, ktorá mala pozitívny test na Covid-19, bola zatknutá za porušenie karantény (VIDEO)
Zatiaľ nemenovaná žena bola v Španielsku zatknutá za to, že porušila karanténu a išla surfovať na verejnú pláž, a to aj napriek pozitívnemu testu na Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Existuje tiež výnimka pre obchody so zdravotníckymi potrebami vrátane drogérie, ako aj pre obchody s mobilnými telefónmi a opravárske služby. Vo všetkých kaviarňach a reštauráciách bude zakázané obsluhovať stravníkov vo vnútorných priestoroch. Je však povolené ponúkať donášku a jedlo so sebou.


Podniky, ktoré budú môcť pracovať, budú musieť obmedziť počet zamestnancov na 30 percent alebo na 10 ľudí, v závislosti od toho, ktorý údaj je vyšší. Rovnaké pravidlo 30 percent bude platiť pre vládne úrady. Okrem vychádzania za účelom zabezpečenia potrebného zásobovania alebo do práce budú musieť Izraelčania dodržiavať pravidlo 500 metrov, čo znamená, že nemôžu ďalej od miesta bydliska.


Azda najprísnejšie obmedzenia zo všetkých sa dotknú škôl, ktoré podľa návrhu zatvoria svoje brány už v stredu tento týždeň. Očakáva sa, že žiaci, ktorí práve začali nový školský rok, prechádzajú na dištančné vzdelávanie. Tento krok bude pravdepodobne znamenať iba ďalšiu dovolenku pre predškolákov, pričom izraelská rada pre predškolské zariadenia uviedla, že pedagógovia budú nútení proces učenia pozastaviť. Zmeny sa nedotknú špeciálneho školstva a internátov.


Rusko sa chystá dodať až 50 miliónov dávok vakcíny proti Covid-19 do ťažko zasiahnutej Brazílie
Brazília, ktorá trpí druhým najvyšším počtom obetí na Covid-19 na svete, plánuje prijať až 50 miliónov dávok ruskej vakcíny Sputnik V, prvej registrovanej vakcíny proti koronavírusu na planéte, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Tento krok prichádza po tom, čo židovský národ vo štvrtok oznámil najvyšší denní prírastok infekcií Covid-19 - 4 038 prípadov, keď v stredu prvýkrát prekročil hranicu 4 000. V súčasnosti je v Izraeli viac ako 33 000 aktívnych prípadov vrátane takmer 500 ľudí vo vážnom stave. Od začiatku epidémie tam malo pozitívny test na vírus viac ako 146 000 Izraelčanov. Nové obmedzenia Covid-19 sú prvou fázou trojkrokového plánu, ktorý predpokladá postupné zrušenie opatrení, akonáhle sa situácia zlepší.


Krajina sa stále spamätáva z ničivých ekonomických dopadov prvého blokovania, ktoré zvýšilo mieru nezamestnanosti na približne 20 percent a uvrhlo ekonomiku do recesie. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý je v súčasnosti vyšetrovaný pre korupciu, dostal masívnu kompenzáciu za svoju zbabranú reakciu na pandémiu, ako aj za dlhoročné obvinenia z korupcie. V sobotu v noci protestovalo proti vláde Netanjahua asi 10 000 ľudí, protivládne demonštrácie pokračujú už 12. víkend za sebou.


Smrť J. Chovanca bola politickým škandálom roka aj v Belgicku
Smrť Jozefa Chovanca nešokovala len verejnosť na Slovensku, ale aj v Belgicku. Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / SITA