Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že armáda sa úplne zbavila šikany
28 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Ruská armáda sa takmer úplne zbavila desaťročia zlého šikanovania a „kasárneho chuligánstva“, vyhlásil námestník ministra obrany Andrej Kartapolov, pričom dodal, že to bude motivovať viac mladých ľudí, aby slúžili v armáde, informuje portál RT.


Podľa Kartapolovových slov vojenské orgány „venovali osobitnú pozornosť obnoveniu poriadku v ozbrojených silách“. „Preventívne opatrenia“, ktoré sa prijali v posledných rokoch, viedli k „ výraznému zníženiu šikany“ v kasárňach.

Výsledkom bolo zvýšenie motivácie ruských náborových pracovníkov, ktorí majú slúžiť v ozbrojených silách. Minulý september minister obrany Ruskej federácie Sergey Shoigu tiež vyhlásil, že medzi jednotkami už viac neexistuje šikana. Pripustil však, že „bežný chuligánizmus“ prežil.

Oficiálne štatistiky sú úplne v súlade s týmito tvrdeniami. Podľa údajov ruského najvyššieho súdu, ktoré získali noviny RBK, sa v poslednom desaťročí prípady obťažovania ozbrojených síl, v ktorých je dnes 1,9 milióna jednotiek, päťkrát znížili.

Čína protestuje proti údajnému vpádu amerického špionážneho lietadla počas vojenských cvičení
Čína protestuje proti údajnému vpádu špionážneho lietadla amerického letectva do bezletovej zóny, do ktorej stíhačka typu Lockheed U-2 vletela počas vojenských cvičení na severe krajiny, informuje portál AP. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Timotej Dudka


Nekomerčná organizácia Recruits Assistance Service tiež súhlasí s tým, že buzerácia prudko poklesla po skrátení dĺžky vojenskej služby z dvoch rokov na jeden v roku 2008.

Avšak počet incidentov stále zostáva vysoký, pričom sa predpokladá, že nie všetky prípady šikanovania sú skutočne hlásené.

Najnovší prípad, ktorý sa dostal do centra pozornosti verejnosti, sa uskutočnil v októbri 2019. Vojak Ramil Šamsutdinov zastrelil štyroch brancov, dvoch zmluvných zamestnancov a dvoch dôstojníkov v regióne Ďalekého východu. Pri streľbe boli zranení ďalší dvaja vojaci.

Vojak v marci 2020 informoval posádkový súd, že zabil osem mužov potom, čo mu hrozili znásilnením. Súd zistil, že okrem Šamsutdinova bolo v tejto jednotke opakovane šikanovaných päť ďalších brancov.

Viac než polovica Rusov sa obáva, že ich očipujú bez ich vedomia
Až 77 % Rusov, ktorí počuli o čipovaní ľudí, má k nemu odmietavý postoj, uviedol portál Pravda.ru. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič