Čína protestuje proti údajnému vpádu amerického špionážneho lietadla počas vojenských cvičení
27 | 08 | 2020 I Timotej Dudka

Čína protestuje proti údajnému vpádu špionážneho lietadla amerického letectva do bezletovej zóny, do ktorej stíhačka typu Lockheed U-2 vletela počas vojenských cvičení na severe krajiny, informuje portál AP.


V utorkovom vyhlásení čínske ministerstvo obrany uviedlo, že toto konanie „závažne zasiahlo do bežných cvičebných činností“ a „riskovalo zlé vyhodnotenie situácie a dokonca aj neúmyselný incident nad morom“.


„Bol to jasný akt provokácie,“ uviedol hovorca ministerstva Wu Qian. Čína podala prísny protest a požadovala, aby USA takéto kroky neopakovali. Vo vyhlásení niesu uvedené žiadne podrobnosti o čase a mieste cvičenia, ale správa námornej bezpečnosti uviedla, že cvičenia sa začali v pondelok a budú prebiehať do 30. septembra na zálive Bohai východne od Pekingu.


Generálny riaditeľ TikToku Kevin Mayer odstúpil kvôli sporu s Bielym domom (AKTUALIZOVANÉ)
Výkonný riaditeľ spoločnosti TikTok Kevin Mayer rezignoval. Ako dôvod rezignácie uviedol, že rozsah jeho úlohy riaditeľa tejto sociálnej platformy na zdieľanie videí je v súčasnosti oveľa väčší, ako sám dokáže zvládnuť, pretože spoločnosť čelí... Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič

Vzťahy medzi USA a Čínou za posledné desaťročia klesli na najnižšiu úroveň v sporoch týkajúcich sa nespočetných problémov vrátane obchodu, technológie, Taiwanu či Juhočínskeho mora.


Čína vykonáva námorné cvičenia na Juhočínskom mori, na ktoré si nárokuje prakticky v plnom rozsahu, ale na ktoré uplatňuje nároky aj päť ďalších vlád. Čína namieta proti akejkoľvek vojenskej činnosti USA na týchto vodách či nad nimi, najmä proti „slobode plavebných operácií“, počas ktorých lode amerického námorníctva plávajú v blízkosti ostrovov patriacich Číne.


Ďalšie námorné cvičenie sa plánuje od štvrtka do nedele na Východočínskom mori, a to napriek varovaniam týkajúcich sa tajfúnu Bavi, ktorý postihol Kórejský polostrov.


Bill Gates vyhlásil, že presne vie, kedy sa pandémia COVID-19 skončí
Bill Gates urobil minulý týždeň v rozhovore pre týždenník The Economist prekvapujúcu a jednoznačne precíznu predpoveď: „Až keď vo svete zomrie niekoľko miliónov ľudí, tak sa pandémia infekčného ochorenia na Covid-19 skončí. Do konca roku 2021... Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Gabriel Matta

Ministerstvo obrany začiatkom tohto mesiaca uviedlo, že v Taiwanskom prielive a okolitých vodách sa uskutočnili bojové cvičenia, ktoré boli „nevyhnutným krokom v reakcii na súčasnú bezpečnostnú situáciu v Taiwanskom prielive a boli určené na ochranu národnej suverenity“.


Čína tvrdí, že Taiwan je jeho územím a hrozí, že použije vojenské sily na to, aby ovládlo ostrov, ktorý je samosprávnou demokraciou a ktorý uzavrel spojenectvo s USA. Washington a Tchaj-pej v posledných rokoch zintenzívnili vojenské a vládne kontakty a tento mesiac sa americký minister zdravotníctva Alex Azar stal najvyšším predstaviteľom USA na návšteve Taiwanu, čo podnietilo čínsky protest.


Východné velenie Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády „ostane vo vysokej pohotovosti a podnikne všetky potrebné opatrenia na boj proti provokáciám a na ochranu národnej suverenity a územnej celistvosti“, uviedol hovorca čínskeho ministerstva Zhang Chunhui.


Šéf ruského Roskozmosu sa odtrhol z reťaze a predstavil svoju víziu vesmírneho programu
Šéf ruského Roskozmosu, Dmitrij Rogozin, ponúkol niekoľko interview, v ktorých hovorí o svetlej budúcnosti ruského vesmírneho programu. Jeho ambiciózne plány však môžu zastaviť financie, píše ruský portál rambler.ru. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič