3 dôvody, prečo sa ceny ropy v najbližšej dobe nebudú zvyšovať
24 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Pre ropné trhy je to znepokojujúce obdobie, pretože najnovšie správy neinformujú o zvýšení cien ropy a zdá sa, že v nasledujúcich týždňoch zasiahne priemysel vlna negatívneho vývoja, informuje portál RT.


Pre investorov je skľučujúce, že ceny ropy sa v posledných týždňoch nezvýšili, a to aj napriek množstvu pozitívnych správ vrátane klesajúcich zásob a faktu, že výrobcovia OPEC+ viac menej dodržali svoje prisľúbené škrty.

Po krátkom závode ceny klesli späť na úroveň obchodovania v 40-tich rokoch, keď ministerstvo práce minulý týždeň oznámilo, že nezamestnanosť v USA dosiahla 1,106 milióna. Správa prichádza len týždeň po tom, čo od marca prvýkrát poklesla pod hodnotu 1 milióna, čo vyvoláva vážne pochybnosti o udržateľnosti hospodárskeho oživenia.

"So všetkými investorskými správami, ktoré sme videli v posledných týždňoch, pokiaľ ide o zásoby, schopnosť preraziť na vyššie ceny nie je dobrá," povedal pre Bloomberg Tariq Zahir, riadiaci člen globálneho makro programu v spoločnosti Tyche Capital Advisors LLC. "Surová ropa nezvládla preraziť ceny a ste na kontangovom trhu, takže riziko je nepriaznivé," dodal Zahir.

Stiahnutie vojsk USA z Nemecka a Nord Stream 2 zviazal Washington do jedného uzla (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


Kolísanie cien ropy sa vrátilo na úroveň, ktorá bola ešte pred krízou a zdá sa, že v tomto okamihu nič nenarúša trhy.

Tu sú 3 dôvody, prečo by ceny ropy mohli zostať tam kde sú oveľa dlhšie, ako by mohli investori dúfať.
1. Dôvod: Ďalší zdroj dodávok

Obrovský nedostatok dodávok a nedostatok skladovacích priestorov je najväčším dôvodom, prečo sa ceny ropy v apríli po prvýkrát započítali do záporného pásma. Situácia je našťastie oveľa lepšia ako pred štyrmi mesiacmi, čo je dôvod, prečo ceny ropy dosiahli príjemné oživenie.

Amerika v očakávaní dokonalej búrky (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Iveta Machová


Ale tu je alarmujúca časť: Aj keď americké ropné zásoby v posledných týždňoch klesali, miera čerpania sa značne znížila.

Podľa údajov o hodnotení vplyvov na životné prostredie poklesli zásoby ropy za týždeň v USA 24. júla o 10,6 milióna barelov a v nasledujúcich troch týždňoch klesli o 7,4 milióna barelov, 4,5 milióna barelov a len 1,6 milióna barelov. Existuje reálne nebezpečenstvo, že sa tento trend čoskoro zmení a zásoby by sa mohli opäť začať zvyšovať - ​​veľmi negatívny vývoj pre ceny ropy.

Tieto obavy zo zásob nepomáhajú tým, že prišli v čase, keď OPEC+ znížil výrobu. Od tohto mesiaca OPEC obmedzil svoju výrobu približne o 2 milióny barelov za deň na 7,7 mb/d. Ale ako uviedol vedúci komoditnej stratégie BNP Paribas Harry Tchilingurian pre portál Bloomberg, existujú vážne obavy, že rastúca produkcia OPEC+ by sa mohla časovo zhodovať s nerovnomerným oživením dopytu po rope.

Najväčšie sociálne siete vstúpili do vojny s Trumpom (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Iveta Machová


Spoločnosť Rystad Energy tiež varovala, že obnovený prebytok by sa mohol znovu uvoľniť po zrušení obmedzení výroby OPEC+.

„Experiment spoločnosti OPEC na zvýšenie produkcie od augusta by mohol zlyhať, pretože sme stále stratení, pokiaľ ide o dopyt po rope. Celkový trh sa vráti späť do zásobovania malých dodávok a do deficitu sa nedostane až do decembra 2020," uviedla spoločnosť Rystad Energy.

Saudskoarabský minister energetiky, princ Abdulaziz bin Salman, sa pokúsil zmierniť obavy, že k uvoľneniu došlo príliš skoro, a poukázal na to, že krajiny, ktoré nesplnili svoje sľuby v máji a júni, to kompenzujú znížením výroby v nadchádzajúcich mesiacoch. Všetci však vieme, že pri OPEC+ nie je nič zaručené.

V Juhočínskom mori to doslova "vrie". Povedie konflikt medzi USA a Čínou až k vojne?
Juhočínske more patrí k najrušnejším vodným cestám. Čo ho robí ešte zaujímavejším, sú bohaté prírodné zdroje. Ide tiež o jednu z najspornejších námorných oblastí a vládu nad ňou by rado prevzalo niekoľko krajín, predovšetkým Čína, ale aj Vietnam či... Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Natália Sollárová

2. Dôvod: Neistota kvôli Covid-19

Veľa z nedávnych ropných a majetkových závodov sa dá optimalizovať, aby sa vakcína Covid-19 čoskoro stala skutočnosťou. Závod zameraný na vývoj účinnej vakcíny je skutočne v plnom prúde: Celosvetovo je do závodu zapojených 185 výskumných tímov, ktorých cieľom je vytvoriť vakcínu, pričom sedem z nich sa dostalo do poslednej fázy rozsiahlych testovaní.

Správny vývoj vakcíny je, bohužiaľ, zvyčajne veľmi dlhý proces, pričom bezpečnosť je zvyčajne tou najvyššou prioritou. Napríklad bola objavená vakcína proti horúčke dengue, ktorá skutočne vystupňovala túto chorobu u očkovaných detí, keď boli neskôr vystavené vírusu dengue, zatiaľ čo rovnaký problém vyvolala ďalšia vakcína vyvinutá pre respiračný syncytiálny vírus. Je to najväčší dôvod, prečo veľa krajín odcudzuje ruskú vakcínu „Sputnik V“.

Bez jasných časových harmonogramov, kedy by životaschopná a bezpečná vakcína mohla zasiahnuť globálne trhy, sú svetová ekonomika a ropné trhy obzvlášť zraniteľné voči tzv. "druhej vlne infekcií Covid-19." OPEC+ minulý mesiac skutočne vyjadril obavy, že tempo oživenia na trhu s ropou bolo pomalšie, ako sa očakávalo, v dôsledku rastúcich rizík predĺženej druhej vlny pandémie.

Päť najväčších mýtov o koronavíruse, ktoré nie sú pravdivé! Šíria strach, propagandu a klamstvá
Dezinformácie o koronavírusoch, ktorými vedci, politici a médiá kŕmili verejnosť, sú šokujúce. Pozrite sa na bizarné, protichodné a vyložene smiešne mýty, ktoré spôsobili viac škody ako samotný Covid-19, píše vo svojom komentári Peter... Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Marek Molnár

3. Dôvod: Rozmach obnoviteľných zdrojov

Keď investori myslia na súvislosť medzi obnoviteľnými zdrojmi ropy, zvyčajne sa naň pozerajú z hľadiska toho, ako nízke ceny ropy môžu spomaliť prechod na obnoviteľné zdroje energie. Zatiaľ čo to v zásade platí, zatiaľ neexistujú dôkazy o tom, že nízke ceny ropy negatívne ovplyvnili tempo obnoviteľnej energie. Naopak, dopyt po obnoviteľnej energii naďalej rastie aj počas pandémie, keď fosílne palivá čelia najväčšej deštrukcii dopytu v histórii.

Prebiehajúca vlna rozsiahlych odpisov aktív v ropnom a plynárenskom odvetví je jasným znakom toho, že vedúci pracovníci konečne uznali, že nízka úroveň cien by mohla byť novou normou pre ropu, ako predpovedal generálny riaditeľ spoločnosti Shell už pred tromi rokmi.

Investori by sa mohli smiať naposledy, pretože trvalé nedostatočné investovanie do ropných projektov by v skutočnosti mohlo viesť k stlačeniu ponuky nadol, čo by mohlo spôsobiť prudký nárast cien ropy.

Demokracia v Amerike je mŕtva - otázka moci sa bude riešiť silou (Vladimír Kudrjavcev)
Komentár Vladimíra Kudrjavceva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová