Amerika v očakávaní dokonalej búrky (Vladimír Prochvatilov)
23 | 08 | 2020 I Iveta Machová

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Ak Trump nezastaví verejné výzvy na vojenský prevrat, jeho politická kariéra je na konci


Dňa 11. augusta americký vojenský portál  Defence One (Obrana jeden) zverejnil otvorený list predsedovi Zboru  náčelníkov štábov ozbrojených síl USA, generálovi Markovi Milleymu, od dvoch dôstojníkov, ktorí odišli do výslužby. Autori listu, John Nagl a Paul Yingling, podplukovníci vo výslužbe, vyzývajú predsedu Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA, aby vykonal vojenský prevrat. Nepochybujú o tom, že Trump prehrá prezidentské voľby, ale odmietne opustiť Biely dom.

Dvaja vojaci  sú presvedčení, že  v prípade porážky vo voľbách sa Trump obáva  trestného stíhania a údajne zbiera súkromnú armádu. "Ak Donald Trump odmietne opustiť svoje miesto po uplynutí funkčného obdobia, ozbrojené sily USA ho musia odstrániť násilím a vy musíte tento rozkaz vydať" , obracajú sa  autori listu ku generálovi Milleymu

Verejná výzva na vojenský puč je obzvlášť závažným trestným činom. O liste dvoch vojakov sa však v Amerike diskutuje ako o niečom bežnom.

Dňa 13. augusta, hovorca Pentagonu Jonathan Hoffman  odmietol  možnosť vojenskej intervencie v akomkoľvek povolebnom konflikte s odkazom na to, že Američania "majú ústavu ... na ktorú prisahal všetok vojenský personál . Jednako už tá skutočnosť, že tlačový tajomník ministerstva obrany musí vyvrátiť názor oboch vyslúžilcov, a Defence One  otvorila diskusiu o požiadavke na vojenský prevrat, hovorí o hĺbke rozvratu  spoločnosti.

Povesti, podľa ktorých Donald Trump odmietne uznať výsledky novembrových volieb, ak ich  vyhrá  Joe Biden sú v USA v obehu už takmer rok.

Najväčšie sociálne siete vstúpili do vojny s Trumpom (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Iveta Machová


 Publicista The American Conservative  Kelley Vlahos  pripúšťa  možnosť „ústavnej krízy“, o ktorej píšu Nagl a Yingling, ale je presvedčený, že nie je potrebné hľadať východisko z krízy cestou „protiústavných opatrení“.

Vojenský publicista časopisu Slate Fred Kaplan  píše :"Trump sa možno bude chcieť uzamknúť v oválnej kancelárii, ale  tým nič nedosiahne ... o 12 hodine, 20. januára 2021, kdekoľvek sa Trump rozhodne usadiť, ho všetci, s výnimkou malej skupiny ochrancov, opustia, zmenia sa štartovacie kódy jadrových zbraní." jeho tajomníci kabinetu a veľvyslanci stratia všetku moc a celý americký vojenský establišment sa obráti chrbtom k bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, aby pozdravil prezidenta Joea Bidena ... Tajná služba eskortuje pána Trumpa mimo úrad. Ak dav Trumpových verných šerifov a milícií zablokuje dvere a obklopí Biely dom, keď skrátka,  bude musieť niekoľko tankov zlikvidovať Pennsylvánsku triedu aby sa obnovil poriadok, potom tento príkaz vydá Biden, riadne zvolený a daný prísahou Najvyšší veliteľ . 

Možnosť neuznania volebných výsledkov Trumpom (ako aj Bidenom) existuje pomerne realisticky. Ak v júni povedal Trump    novinárom, že v prípade, ak prehrá, pokojne opustí Biely dom a „bude robiť iné veci“, potom v júli, na otázku Fox News, či  prijme výsledky volieb, Trump odpovedal inak: „Nie som pokorný porazený. Nerád prehrávam.“ A dodal, že po voľbách sa „bude musieť rozhliadnuť“ (have to see) .

Svojimi komentármi Trump zhoršuje situáciu. Hovorí  že "ak korešpondenčné hlasovanie nebude zrušené súdom, povedie to k najskorumpovanejším voľbám" v americkej histórii. Varuje, že voľby 3. novembra 2020 budú „najväčšou volebnou katastrofou“ , pretože  „všetko bude sfalšované  ... Zároveň on sám  „nerád prehráva“ ...

Vyčíňanie  Silikónovej mafie, alebo hra bez pravidiel (Leonid Savin)
Komentár Leonida Savina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Iveta Machová


Oponenti Trumpa sú znepokojení tým, že agenti vnútornej bezpečnosti nasadení do Portlandu a Seattlu  boli  neoznačení a jazdili v neoznačených autách; čo len zvyšuje podozrenie, že prezident vytvoril súkromnú armádu.

Ako hovorí plukovník vo výslužbe Lawrence B. Wilkerson, bývalý náčelník  generálneho  štábu  Colina Powella, „je otázne, čo sa stane, ak v deň inaugurácie 20. januára 2021, „Trump privedie svojich ozbrojených podporovateľov do ulíc , ktorí, podľa jeho vlastných slov vlastnia približne 60 až 70 percent z 300 - 400 miliónov zbraní v Amerike. "Ak oni ... vyjdú so zbraňami do ulíc, potom, pravdepodobne, bude potrebná armáda." A kto vie, koľko krvi sa môže preliať . ““

Trump a Mark Milley


Časopis Politico  uskutočnil prieskum u  niekoľkých tuctov úradníkov, vojenských a vrcholových manažérov popredných amerických spoločností, ktorí uviedli faktory, ktoré môžu v deň volieb spôsobiť „dokonalú búrku“. Je to sociálna psychóza okolo notoricky známej pandémie;  problémy spôsobené korešpondenčným hlasovaním; vonkajšie zasahovanie. A hovorí sa, že hlavným destabilizujúcim faktorom je Vulkán, to znamená sám Donald Trump na poste prezidenta.

„S veľkou pravdepodobnosťou odhadujeme, že novembrové voľby budú poznačené chaotickým právnym a politickým prostredím, “ uvádza  správa univerzity Georgetown „Zabezpečenie integrity prechodného obdobia“. - Víťaz nemusí byť známy vo volebnú noc, pretože úradníci počítajú lístky na pošte. Toto obdobie neistoty dáva bezohľadnému kandidátovi príležitosť spochybniť legitimitu procesu a zorganizovať bezprecedentný útok na výsledok . 

Demokracia v Amerike je mŕtva - otázka moci sa bude riešiť silou (Vladimír Kudrjavcev)
Komentár Vladimíra Kudrjavceva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


Podľa prieskumov Voter Study Group, (študijnej skupiny voličov), takmer každý štvrtý volič - 22 percent demokratov a 21 percent republikánov - tvrdí, že „určitý stupeň násilia“ bude opodstatnený, keď kandidát, proti ktorému vystupujú, vyhrá voľby. Asi 29 percent respondentov uviedlo, že násilie by bolo opodstatnené, ak Trump prehrá voľby, ​​ale odmietne odísť.

Vulkán mlčal v reakcii na zverejnenie otvoreného listu od dvoch vojakov v ktorom vyzývali na vojenský prevrat. Ani generálny prokurátor William Barr neodpovedal na list Johna Nagleho a Paula Yinglinga. V Amerike sa deje to, čo sa včera zdalo nemysliteľné. Politická tradícia krajiny bola porušená. Demokracia v Spojených štátoch, ktorá má zásadu  nezasahovania  armády do politiky, je v kríze. „Krajina smeruje tak či onak ku kolapsu,“ hovorí vojenský pozorovateľ Fred Kaplan.

Kto vládne Amerike? Biely dom alebo Silicon Valley? (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Iveta Machová