Stiahnutie vojsk USA z Nemecka a Nord Stream 2 zviazal Washington do jedného uzla (Dmitrij Sedov)
22 | 08 | 2020 I Zuzana Perželová

KomentárDmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry)


Keď Európanom chcete nanútiť americký LNG namiesto ruského potrubného plynu


Minulý týždeň minister obrany USA Mark Esper oznámil, že USA zvyšuje počet stiahnutých vojakov z Nemecka. Vojenský kontingent v Nemecku sa teraz nezníži o 9,5 tisíc, ako sa plánovalo, ale o 12 tisíc vojakov. Po znížení zostane v NSR 24 000 amerických vojakov a sídlo americkej skupiny bude presunuté z nemeckého Stuttgartu do Belgicka.


Toto rozhodnutie, ako obvykle, komentoval Trump na Twitteri: „Nemecko platí Rusku miliardy dolárov za energiu a my sme nútení brániť Nemecko pred Ruskom. O čom sa bavíme? Nemecko jasne porušuje dohodu o výdavkoch vo výške 2% HDP do rozpočtu NATO. Preto sťahujeme časť vojsk z Nemecka.“


Všetko priamo a bez okolkov. Z narážky amerického prezidenta na projekt Nord Stream 2 vyplýva, že Washington neoddeľuje vojenskú politiku NATO od presadzovania svojich ekonomických záujmov. Stiahnutie amerických vojakov z NSR je nástrojom nátlaku na Berlín v otázke plynovodu. 


Zdá sa, že Američania určitý výsledok dosiahli. Vedúci politici CDU/CSU reagovali v duchu, ktorý Washington požadoval. Kandidát CDU na post nemeckého kancelára po odchode Angely Merkelovej Norbert Röttgen je znepokojený tým, že stiahnutie amerických vojsk „oslabí alianciu“ a predseda bavorského CSU Markus Söder vidí v stiahnutí vojsk „vznik nových problémov vo vzťahoch medzi Nemeckom a Spojenými štátmi“. Obavy tejto časti nemeckej politickej triedy však neodrážajú všeobecné nálady. 


Stránka southfront.org v článku „Zbavujujú sa Nemci definitívne 70-ročného komplexu menejcennosti?“ píše, že podľa meraní verejnej mienky je väčšina Nemcov za zníženie americkej vojenskej prítomnosti. Potom, ako Trump zopakoval, že „trestá Nemecko za projekt Nord Stream 2 a nedostatočné financovanie armády“, podpora myšlienky stiahnutia amerických vojsk v Nemecku vzrástla. Prieskum britskej British International internet-based Market Research and Data Analytics Firm, uskutočnený na objednávku agentúry DPA, ukazuje, že namiesto toho, aby sa báli, je väčšina Nemcov za stiahnutie Američanov z krajiny. 42% podporuje stiahnutie zahraničných vojsk, 37% to nechce a 21% nemá jednoznačný názor. 


Nord Stream 2 vzďaľuje Európu od USA (Anton Kanevský)
Komentár Antona Kanevského (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Iveta Machová

Myšlienku stiahnutia amerického kontingentu najviac podporujú v ľavicovej strane (67%), kde požaduju úplné stiahnutie americkej armády.




Veliteľ amerických pozemných síl v Európe generálporučík Bena Hodges salutuje poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi (vľavo) / TASR (AP)

Medzi členmi strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) túto myšlienku podporuje 55%. Spolupredseda AfD Tino Chrupalla privítal rozhodnutie Washingtonu a uviedol, že zodpovedá programu AfD, ktorý predpokladá úplné oslobodenie Nemecka od zahraničných vojsk a jadrových zbraní: „To urobí Európu trochu mierumilovnejšou a dá Rusku pozitívny signál, čo by pomohlo aj pri zrušení hospodárskych sankcií voči RF, zavedených v roku 2014“. Podľa lídra AfD „Trump nastavuje pozitívne zahraničnopolitické akcenty; toto je prvý americký prezident, pod ktorým Amerika nevedie ani jednu vojnu’’. Vraj, Američania sťahujú svoje jednotky z Nemecka - aj dobre.


Medzi zelenými podporuje myšlienku stiahnutia amerických jednotiek 48% členov strany. Stúpenci stredopravých strán podporujú túto myšlienku v menšej miere: CDU - 35%, SPD - 42%, FDP - 37%. 


Ten istý prieskum ukázal, že Nemci nemajú sklon podporovať požiadavky USA o zvýšení vojenských výdavkov. Sľub Merkelovej, že do roku 2024 sa vojenské výdavky Nemecka zvýšia na 2% HDP, nachádza pochopenie len u 15% opýtaných a 36% sa domnieva, že vojenský rozpočet krajiny je už aj bez toho príliš vysoký.


Poľsko po voľbách - protiruský kurz pretrváva (Sergej Pavlenko)
Komentár Sergeja Pavlenka (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová

Neočakávané kroky Trumpovej administratívy len zvýšili zmätok v sídle NATO, ktoré musí upraviť vojenské plány bloku. 7. augusta navštívil Brusel minister obrany USA Mark Esper, ktorý sa pokúsil presvedčiť spojencov, že s nimi budú konzultovať akékoľvek rozhodnutia týkajúce sa premiestnenia vojsk. Je pravda, že Esper zároveň požadoval, aby sa do roku 2024 pokračovalo v práci zameranej na dosiahnutie vojenských výdavkov členských krajín NATO na 2% HDP. Pripomenul, že Spojené štáty dnes s vojenskými výdavkami 3,4% HDP vynakladajú viac, než všetci ostatní členovia bloku dohromady. V ten istý deň Merkelová poskytla rozhovor šiestim európskym novinám, v ktorom objasnila situáciu a povedala, že "vojská USA pomáhajú chrániť nielen Nemecko, ale chránia aj záujmy USA.»


Washington medzitým pevne zviazal problémy vojenskej politiky NATO s obchodnými a hospodárskymi záujmami Spojených štátov v Európe alebo ešte presnejšie s pokusmi nanútiť Európanom namiesto ruského potrubného plynu americký LNG.


„Molekuly slobody“: Amerika ide exportovať LNG ako „slobodný plyn“.
Americké ministerstvo energetiky premenovalo skvapalnený plyn na skvapalnený zemný plyn (LNG) v snahe presvedčiť európske a ázijské trhy, že jeho produkt je lepší ako lacnejšie dodávky z Ruska. Čítať ďalej
30 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič