Protestná skupina StandUpX bojuje proti „nedemokratickým“ opatreniam Covid-19 a spája skutočné obavy s teóriami o sprisahaní
17 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Britská protestná skupina StandUpX získava popularitu. Jej členovia protestujú aktuálne proti reštriktívnym opatreniam v súvislosti s Covid-19, ale jej členovia nesúhlasia ani so sieťou 5G či vakcínami. Celkovým presvedčením skupiny je skutočnosť, že demokracia je ohrozená, píše vo svojom komentári Chris Sweeney.


StandUpX si získal pozornosť pre nedávny vpád do supermarketu Morrisons v Londýne. Tento víkend majú naplánované pochody po celej Británii vrátane Londýna, Birminghamu, Bedfordu, Bournemouthu a Norwicha.

Ak prejdete cez informačný kanál skupiny na Facebooku, uvidíte obavy, ktoré zdieľajú mnohí v širšej britskej verejnosti - prekročenie obmedzení súvisiacich s Covid-19, manipulácia s číslami, strach z drastického presadzovania maskovania, nosenie rúšok a izolácia. Skupina "pláva v polievke" pochybných tvrdení a konšpiračných teórií, ktoré zahŕňajú anti-vakcínové špekulácie, pričom tvrdí, že veže 5G šíria vírusy a niektorí popierajú samotnú existenciu koronavírusu. Skupina neodmieta teóriu žiadneho člena, čo by mohlo byť príčinou vzrastu jej čísel.

Portál RT prehovoril s vyššie postaveným členom a aktivistom Jossom, ktorý bol súčasťou pochodu v supermarkete Morrisons, ale nechce zverejniť jeho celé meno zo strachu, že by bol zacielený.

„Sme komunita, ktorá sa snaží šíriť uvedomelosť. Táto nová norma sa rozširuje a je nám povedané, že ju musíme prijať. Malo to byť trojtýždňové blokovanie na vyrovnanie krivky. Urobili sme to, nemocnice nikdy neboli ohromené, napriek tomu sme tu o 14 týždňov neskôr opäť čiastočne uzamknutí, uviedol na úvod Joss.

Demokracia v Amerike je mŕtva - otázka moci sa bude riešiť silou (Vladimír Kudrjavcev)
Komentár Vladimíra Kudrjavceva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


Nie len členov StandUpX trápi uzamknutie krajiny. Nájde sa mnoho ľudí, ktorí nemajú radi, keď celý ich život riadi vláda, ktorá sama preukázala, ako veľmi zle chápe situáciu.

„Obmedzenia sú absurdné a zbytočné pre vírus s tak nízkou úmrtnosťou. Podľa môjho názoru je to skutočný vírus, ale preháňanie je obrovské,“ hovorí Joss. "Nazývajú to pandémia, ale pri pandémii je úmrtnosť najmenej päť percent populácie a podľa doktora Dan Ericksona má koronavírus iba 0,03 úmrtnosť - je to malé množstvo a nie je to pandémia."

Tvrdenia Dr. Ericksona z Kalifornie boli medzi tými, ktoré boli odstránené zo služieb YouTube a Facebook, a video z jeho rozhovoru vo FoxNews bolo tiež stiahnuté kvôli tvrdeniam o nepresnosti. Kým úmrtnosť na populačnej báze je nízka, väčšina lekárov odporúča meranie úmrtí na základe počtu zaznamenaných prípadov. Na tomto základe je globálna úmrtnosť 3,5%. V Spojenom kráľovstve je to 14,8 percenta, 3,2 v USA, 1,7 v Rusku a 8,5 v Španielsku.

Kto vládne Amerike? Biely dom alebo Silicon Valley? (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Iveta Machová


StandUpX je poháňaný potrebou spochybňovať to, o čom sa hovorí, a prečo médiá, sociálne aj tradičné, dostali právomoc potlačiť názory lekárov a vedcov. Joss, ktorý pochádza zo severného Londýna, verí, že Spojené kráľovstvo je príliš spokojné.

"Je to nebezpečná dôvera, keď si myslíme, že sme v poriadku a vieme, čo sa deje. Musíte sa pýtať na všetko," ďalej poznamenal vyššie postavený člen kontroverznej skupiny.

"Učíme sa na dejepise, ako Anglicko zachránilo svet vo vojne a aké veľké je Anglicko - zatiaľ čo Nemecko už spoznalo nebezpečenstvo vlády. Je tu oveľa viac ľudí ako niekde v Nemecku," dodal Joss.

(Členovia skupiny sa rovnako ako mnohí teoretici o sprisahaní označujú ako „prebudení“.)

„V Nemecku mali obrovské demonštrácie, videl som fotografie a videá, ako bolo na ulici viac než tisíc ľudí, ale opatrenia neboli. Spomínajú si, čo sa v ich krajine stalo predtým, hovorím tomu kultúrna jazva, nemáme to a brzdí nás to,“ pokračuje aktivista.

O informačnom supermonopole v USA (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Iveta Machová


Jednou z hlavných pochybností skupiny StandUpX a tou, ktorá ich priviedla do rozsahu médií, je vyhliadka na povinné nosenie rúšok. Spravodajské správy ich nazývajú „anti-mask“ (proti-maskový), ale Joss hovorí, že je to nepresné.

„To sú nepresné slová, pro-choice (tí čo sú za správne rozhodnutia) je správny,“ prezradil pre RT. „Ak niekto chce masku nosiť, je to v poriadku. Ale to, aby ju nosil každý jeden, je to proti čomu tu sme. Na našich pochodoch kričíme slogany, aby ľudia zložili masky, ale nikoho sa nesnažíme zastrašiť. Pôjdem k ľuďom, ktorí ich nosia a v pokoji im poviem, že dýchajú svoj vlastný oxid uhličitý a baktérie."

„Teraz musíme nosiť masky, ale počas vrcholu tzv. pandémie bolo ľuďom povedané, aby masky nenosili. Vláda cenzurovala každý inzerát, podľa ktorého by maska ​​pomohla zastaviť šírenie Covid-19. Zrazu musíte nosiť masku,“ dodal Joss.

Zasielanie správ o maskách bolo počas pandémie skutočne veľmi nekonzistentné. Ich účinnosť bola spochybnená, ale stali sa takmer náboženským symbolom prchavého konceptu verejnej bezpečnosti počas pandémie.

Bill Gates na čele staviteľov bezhotovostného raja (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | Iveta Machová


V celom Atlantiku sa dokonca navrhuje, aby sa masky nosili doma alebo pri videohovoroch s kolegami, a členovia StandUpX sa obávajú možných trestov za to, že to odmietajú.

Očkovanie je ďalším základným kameňom úrazu pre StandUpX. Členovia majú obavy z unáhlenej vakcíny proti Covid-19, o ktorej sa domnievajú, že by mohla byť povinná.

Citujú Norimberský zákon z roku 1946, v ktorom sa uvádza, že „akýkoľvek preventívny, diagnostický a terapeutický lekársky zásah sa má uskutočniť iba s predchádzajúcim, slobodným a informovaným súhlasom dotknutej osoby“.

"Hovoril som s jednotlivcami na podujatiach StandUp, ktorých deti boli poškodené predchádzajúcimi vakcínami, a tieto vakcíny sa stále len skúšajú a testujú," uviedol Joss. „Čo keď bola vakcína až moc urýchlená a neurobí to čo má?“

„Veda je rozdelená, ale opäť počúvame iba jednu stranu. Existujú ďalšie vedecké argumenty, ktoré hovoria, že tieto veci pre vás nie sú dobré. Vakcína má v sebe ortuť, ktorá je uvedená ako najnebezpečnejší kov na Zemi. Nechcem v mojom krvnom obehu ortuť. A mojím zdrojom týchto informácii je web Oxfordskej univerzity,“ vysvetľuje britský aktivista.

Pandémia pomáha bohatým stať sa ešte bohatšími. Je čas zdaniť ich obscénne bohatstvo
Nerovnosť sa zhoršuje. Desiatky miliónov Američanov čelia nezamestnanosti, strate zdravotnej starostlivosti, vysťahovaniu a hladu. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Táto webová stránka spomína tiomersal na báze ortuti (známy tiež ako Thimerosal), bežne používaný konzervačný prostriedok vo vakcínach. Oponenti očkovacích látok už dlho tvrdia, že môžu spôsobiť autizmus, čo je konšpiračná teória, ktorá prežila aj napriek tomu, že začiatkom dvadsiatych rokov 20. storočia viaceré lekárske organizácie odmietli toto spojenie.

Ďalšou témou skupiny je 5G. StandupX chce, aby sa jeho zavádzanie zastavilo a tvrdia, že sú stromy vypílené okolo Británie, pretože rušia signál. Sú presvedčení, že signály 5G sú pre ľudí škodlivé, a to je dokonca uvedené aj na titulnej stránke ich webových stránok.

Jossove vysvetlenie je jednoduché: „V StandupX sa všetci zhodneme na tom, že 5G nie je všeobecne dobrý, ale ľudia majú rozdielne názory na jeho účinky. Podľa môjho názoru sme elektrické bytosti, vďaka elektrickému signálu môžete pohnúť rukami. Ak si myslíte, že vás iné elektrické magnetické polia a žiarenie neovplyvnia, nerozumiete ľudskej biológii, ale v médiách nepočujete nič negatívne o 5G, a to preto, že tradičné médiá sú regulované Ofcomom, ktorý je zodpovedný aj za udeľovanie 5G kontraktov. Takže nemôžete povedať nič zlé o 5G alebo Ofcom podnikne kroky. Toto je konflikt záujmov a je to problém celej vlády."

„Bola európska výzva, keď sa stovky vedcov a zdravotníckych odborníkov postavili proti zavedeniu 5G a požadovali ďalšie testovanie? Nie, médiá to ignorovali.“

Politické potýčky okolo 5G (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


K tomuto odvolaniu skutočne došlo. V januári 200 lekárov uverejnilo otvorený list, kde označili 5G ako „experiment s ľudstvom a životným prostredím“.

S tým súvisí aj ich nesúhlas so spoločnosťou Track and Trace, ktorej bude pomáhať sieť 5G.

„S Track and Trace vám môže byť povedané, aby ste boli doma vo svojich domoch dva týždne. Sme proti tomuto druhu kontroly. Keď im poskytneme právo prikázať nám, aby sme ostali v našich domoch, už to nie je demokracia,“ podotkol vyššie postavený člen skupiny StandUpX.

Joss, ktorý sa zúčastňuje pochodov StandUpX každý víkend od začiatku blokovania, potvrdil, že členstvo presahuje vekové a rasové hranice. Napriek správam o tom, že Piers Corbyn - brat vysokoprofilového socialistického politika Jeremyho - je zodpovedný za rozhodovanie na základe konsenzu, neexistuje žiadny vodca.

Kotleba, komsomolci a ohrozená zvrchovanosť Slovenska
Na Slovensku sa dnes stali rôzne neuveriteľné veci. Po Piešťanoch pobehovala živá zebra ako zo Safari. Mičovskému nefunguje ministerstvo a Kotlebovi Facebook vymazal video. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič


Skupina tiež zdôrazňuje, že je úplne pokojná. Joss odhaľuje, že čelí agresii zo strany tých, ktorí s nimi nesúhlasia a často sú počas pochodu verbálne šikanovaní.

„Ľudia si môžu myslieť, že robia správnu vec,“ dodal. „Predstavte si, že lekár povedal premiérovi, že to všetko je len horšia chrípka. Potom by Boris Johnson vyzeral ako idiot, bez diskusie by tieto obmedzenia uložil. Hypoteticky by sa teraz mohol prikryť, pretože vie, že to nie je také zlé, ale urobil všetky tieto veci, takže sa zakopal do diery,“ pokračuje Joss.

„Neviem, či použijem slovo zlovestný, ale robia úmyselné rozhodnutia, aby sa kryli - to je to, čo sa deje v politike. Aj v publikovanej dokumentácii SAGE sa uvádza, že médiá sa využívajú na zvýšenie úrovne obáv. Inými slovami, je to strach. Hovoria tým, že to všetko preháňame, aby sme zvýšili strach. Možno si myslia, že je to najlepšie, ale pre mňa je irelevantné, pretože strach zabíja,“ poznamenal aktívny člen skupiny.

Ak to tiež znie ako konšpiračná teória, preverte si informácie. Noviny sú skutočným nástrojom podľa odborníka na behaviorálne správanie spoločnosti SAGE, pričom fungujú ako nástroj „na zvýšenie dodržiavania sociálnych dištančných opatrení“.

Slovensko je v prvej fáze nastupujúcej druhej vlny pandémie, v tretej fáze opäť vyhlási núdzový stav
Slovensko je podľa schváleného pandemického plánu aktuálne v prvej fáze nastupujúcej druhej vlny pandémie nového koronavírusu. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | SITA


Na prvých protestoch skupiny StandupX sa zúčastnilo iba okolo 20 ľudí. V súčasnosti priťahujú tisíce ľudí a podľa skupiny ich počet neustále narastá, a preto sa v celom Spojenom kráľovstve koná viac udalostí.

A čo skeptici, ktorí ich označujú za bandu šialených konšpiračných teoretikov?

"Vieme, že sme v menšine, ale cítime sa v pohode," povedal Joss. "Ale hovorím každému, prosím, staňte sa nezávislým výskumníkom a pozrite sa na obe strany argumentu."

„Mali by sme byť v demokracii - mali by sme mať na výber, čo vložíme do našich tiel a čo si položíme na svoje tváre,“ dodal na záver vyššie postavený člen a aktivista Joss.

Je očkovanie iba biznis?
Očkovanie by malo závisieť od preukázanej spoľahlivosti vakcíny, ale aj od dobrovoľnej ochoty občanov. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | Gabriel Matta