Irán zmení svoj prístup k SAE kvôli dohode s "izraelským režimom, ktorý vraždí deti"
17 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Čerstvo oznámená mierová dohoda s Izraelom, zmenila postoj Teheránu k Spojeným arabským emirátom (SAE), varoval najvyšší iránsky veliteľ a uviedol, že Abú  Dabí bude teraz hlavným podozrivým aj pri tom najmenšom probléme v Perzskom zálive, informuje portál RT.


"Spojené arabské emiráty, žiaľ, dosiahli dohodu o normalizácii vzťahov s izraelským režimom, ktorý vraždí deti," uviedol v nedeľu šéf štábu iránskeho generálneho predstaviteľa ozbrojených síl Mohammad Bagheri.

"Teheránsky prístup k SAE sa zmení. Ak sa niečo stane v oblasti Perzského zálivu a ak bude naša národná bezpečnosť poškodená, obviníme z toho SAE a nebudeme to tolerovať," ďalej poznamenal Bagheri.

Mierová dohoda sponzorovaná USA, ktorá obnovuje diplomatické vzťahy medzi Izraelom a SAE, bola podpísaná začiatkom tohto týždňa. Izrael sa okrem iného dohodol na „pozastavení“ svojich plánov na pripojenie častí Západného brehu. Avšak izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že anexia je stále „na stole“.

Podľa šéfa európskej diplomacie, nie sú USA oprávnené vynútiť si opätovné sankcie voči Iránu
Spojené štáty podľa šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella nemajú oprávnenie vynútiť si opätovné zavedenie sankcií voči Iránu prostredníctvom mechanizmu prepojeného s jadrovou dohodou, ktorú s Iránom v roku 2015 uzavrelo šesť veľmocí. Informovala o tom... Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Dohoda vyvolala v Iráne, ako aj v mnohých ďalších moslimských krajinách veľa hnevu. Iránsky prezident Hassan Rúhání uviedol, že je to „veľká chyba“ zo strany SAE.

Okrem iránskych vládnych predstaviteľov dohoda vyvolala aj masové protesty pred veľvyslanectvom SAE v Teheráne. V sobotu sa zhromaždilo mnoho študentov z univerzít pred diplomatickým zariadením, aby protestovali proti tejto dohode, a odsúdili ju ako zradu Palestínčanov a celej moslimskej veci.



Nové ustanovenie spojené s Perzským zálivom by mohlo mať pre Spojené arabské emiráty ďalekosiahle následky, najmä preto, že problémové vody sú stálym zdrojom medzinárodného napätia.

V regióne došlo od minulého leta k zvýšeniu zahraničnej vojenskej prítomnosti v dôsledku rôznych námorných incidentov vrátane záhadných útokov na ropné tankery.

Irán a EÚ sa spolu postavili proti návrhu USA. Obnovenie sankcií nechcú
Irán a Európska únia odmietli plán amerického prezidenta Donalda Trumpa spustiť mechanizmus prepojený s jadrovou dohodou z roku 2015, ktorý by obnovil sankcie voči Iránu. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | TASR