Pandémia pomáha bohatým stať sa ešte bohatšími. Je čas zdaniť ich obscénne bohatstvo
12 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Nerovnosť sa zhoršuje. Desiatky miliónov Američanov čelia nezamestnanosti, strate zdravotnej starostlivosti, vysťahovaniu a hladu.


Komentár pre theguardian.com píše bývalý kandidát na prezidenta USA, Bernie Sanders.


Nachádzame sa uprostred mimoriadneho okamihu americkej histórie: kríza v oblasti verejného zdravia, najhorší hospodársky pokles od Veľkej hospodárskej krízy, existenčná hrozba zmeny klímy a prezident, ktorý sa pohybuje v našej krajine autoritatívnym smerom.

Uprostred všetkých týchto kríz existuje ešte väčší problém, ktorý však získava iba malú pozornosť. A to je obscénna úroveň nerovnosti príjmov a bohatstva, ktorá v našej krajine existuje, a skutočnosť, že počas pandémie sa táto nerovnosť ešte zhoršuje.

Zatiaľ čo desiatky miliónov Američanov teraz čelia ekonomickému zúfalstvu - nezamestnanosti, strate zdravotnej starostlivosti, vysťahovaniu, hladu - veľmi bohatí sa stávajú oveľa bohatšími. Tu sú tri čísla, ktoré by pre každého v Amerike mali byť šokom:

  • $ 13.000.000.000. Toľko zarobil Jeff Bezos, najbohatší človek na svete, za jeden deň, zatiaľ čo spoločnosti, ktoré vlastní, neponúkajú platenú PN-ku, rizikové príplatky a bezpečné pracovisko stovkám tisícov svojich pracovníkov.

  • $ 21.000.000.000. Toľko zarobila rodina Waltonovcov, najbohatšia rodina v Amerike, za posledných 20 týždňov, zatiaľ čo americkí daňoví poplatníci naďalej dotujú "žobrácke" mzdy vo Walmarte, najväčšom súkromnom zamestnávateľovi v Amerike.

  • $ 731.000.000.000. O toľko sa zväčšilo bohatstvo 467 miliardárov, keď Federálny rezervný systém začal v marci podnikať núdzové kroky na podporu akciového trhu.


TikTok zhromažďoval identifikátory zariadení Android, čím porušil pravidlá spoločnosti Google
TikTok údajne najmenej 15 mesiacov zhromažďoval údaje, ktoré identifikovali milióny jednotlivých zariadení Android - týmto krokom spoločnosť porušila pravidlá spoločnosti Google. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Je neuveriteľné, že vďaka daňovému zákonu prezidenta Trumpa miliardári teraz platia nižšiu daň ako učitelia, zdravotné sestry, hasiči alebo vodiči kamiónov.

Mimoriadne zisky z majetku, ktoré miliardári dosiahli počas pandémie, prichádzajú v čase, keď 92 miliónov Američanov nie je poistených alebo sú nedostatočne poistení a desiatky miliónov Američanov čelia vysťahovaniu alebo zabavovaniu majetku.

V čase, keď toľko našich ľudí ekonomicky iba prežíva, je morálne obscénne, že nepatrná hŕstka miliardárov - najvyšších 0,0001% - využíva globálnu pandémiu ako príležitosť na dosiahnutie poburujúcich ziskov po tom, čo získali de facto pomoc z FEDu.

Je čas zmeniť naše národné priority. Kongres sa musí namiesto toho, aby umožnil multimiliardárom stať sa oveľa bohatšími, by sa mal postaviť za pracujúce rodiny. Dobrým štartovacím bodom by bolo zdanenie obrovských výnosov, ktoré miliardári dosiahli počas pandémie, a použitie týchto peňazí na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti počas trvania stavu ohrozenia verejného zdravia.

Úrad vlády spustil portál na prerozdeľovanie financií z Fondu vzájomnej pomoci
Úrad vlády (ÚV) SR v stredu spustil webový portál určený na prerozdeľovanie pomoci z Fondu vzájomnej pomoci. Každý overený žiadateľ dostane automaticky z fondu 200 eur. Ďalšie príspevky sa budú odvíjať od toho, koľko prispeje verejnosť. Fond môže... Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | TASR


Podľa Americans for Tax Fairness (Američanov pre daňovú spravodlivosť) by uvalenie 60% dane na zisky, ktoré dosiahlo 467 miliardárov v Amerike, prinieslo do rozpočtu vyše 420 miliárd dolárov. To je dosť peňazí na to, aby Medicare mohlo celý rok platiť všetky výdavky na zdravotnú starostlivosť každého Američana v tejto krajine vrátane liekov na predpis.

Na chvíľu o  tom premýšľajte. Uložením 60% dane na bohatstvo, ktorá by sa týkala iba 467 miliardárov, by sa zdravotná starostlivosť rozšírila na všetkých v Amerike prostredníctvom Medicare a nikto, bez ohľadu na ich pokrytie, by v najbližšom období nemusel platiť žiadne lekárske účty. 12 mesiacov. To je presne to, čo by priniesol "Zákon o tom nech miliardári platia" (Make Billionaires Pay Act), ktorý som nedávno predstavil so senátormi Edom Markeyom a Kirsten Gillibrandovou.

Podľa tejto legislatívy by nikto, u koho bola diagnostikovaná rakovina, nemusel žobrať peniaze od cudzincov na GoFundMe. Nikto s diabetom by nezomrel, pretože si nemohli dovoliť kúpiť inzulín. Nikto s príznakmi koronavírusu by sa nemusel báť ísť k lekárovi kvôli nákladom a miesto toho ohrozovať svojich susedov, kolegov, rodinu alebo priateľov.

Rezort práce podľa Krajniaka zmení legislatívu k pandemickým OČR, ak to bude potrebné
Ministerstvo práce a sociálnych vecí je pripravené zmeniť súčasnú legislatívu o poskytovaní pandemických OČR, ak to bude od začiatku septembra potrebné. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | SITA


Zatiaľ čo boj za Medicare pre všetkých pokračuje najmenej ďalších 12 mesiacov, každý Američan by bol schopný získať zdravotnú starostlivosť, ktorú potrebuje počas tejto krízy v oblasti verejného zdravia. A všetko by sa dalo zaplatiť 60% daňou z nadmerných prímov, ktoré najbohatší ľudia v Amerike získali počas tejto hroznej pandémie.

Chápem, že existujú ľudia, ktorí môžu veriť, že 60% daň znie ako dosť prudký nárast daní. Dovoľte mi zmierniť tieto obavy. Dokonca aj po zaplatení tejto dane týchto 467 miliardárov stále zarobí 310 miliárd dolárov. Dôverujte mi. Ich rodiny to prežijú.

Ako národ sme sa už dávno mali začať zaoberať zvrátenou úrovňou príjmov a majetkovej nerovnosti, ktorá existuje. Podľa môjho názoru už nemôžeme tolerovať stav, kde traja najbohatší ľudia v Amerike vlastnia viac bohatstva než dolných 50%. Stav keď 1% vlastní viac bohatstva ako spodných 92% a treba spomenúť aj to, že 45% všetkých nových príjmov smeruje priamu k jednému percentu.

V čase obrovskej hospodárskej bolesti a utrpenia máme na výber. Môžeme naďalej dovoliť bohatým, aby sa stali bohatšími, zatiaľ čo väčšina ostatných bude chudobnejšia. Alebo môžeme zdaniť príjmy niekoľkým miliardárom, ktorí získali obrovské množstvo peňazí počas pandémie, aby sme zlepšili zdravie a blaho desiatok miliónov Američanov.

Nastal čas, aby kongres konal v mene robotníckej triedy, ktorá sa topí v takých problémoch ako nikdy predtým. Nemali by sme pomáhať triede miliardárov, ktorá sa má fenomenálne dobre a nikdy jej tak dobre nebolo. Dobrým miestom, kde začať, je prinútiť miliardárov platiť za rozšírenie Medicare na všetkých počas núdzovej situácie v oblasti verejného zdravia.

Izraelská koalícia uviazla na mŕtvom bode. Prichádzajú obavy z ďalších volieb
Netanjahu sa nepohodol s Gantzom kvôli načasovaniu štátneho rozpočtu. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Mário Martinka