Politické potýčky okolo 5G (Elena Pustovojtová)
08 | 08 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry)


Vášne okolo piatej generácie mobilnej siete


Pred týždňom zverejnili čínske médiá informáciu, v ktorej obviňujú britskú banku HSBC z nepravdivých výpovedí v prípade Huawei. Ako sa uvádzalo, banka dobre vedela o podnikaní spoločnosti Huawei v Iráne a od roku 2012 čínskej spoločnosti ‘’nastavovala pasce’’, keďže Irán je už dávno pod sankciami USA.


Zdá sa však, že hlavný tu nie je Irán, ale vášne pre mobilnú sieť 5G (piata generácia mobilných sietí), ktoré nútia Washington zachádzať do krajností.


Americké technologické a telekomunikačné spoločnosti (Microsoft, Dell, AT&T) intenzívne vyvíjajú softvér pre 5G zariadenia, pričom pod kontrolou americkej armády. Pentagon vyžaduje, aby spoločnosti používali jednotné vývojové štandardy, ktoré umožnia spustiť softvér 5G -systému na zariadeniach ktoréhokoľvek výrobcu. Len tak je možné zbaviť amerických telekomunikačných poskytovateľov od techniky Huawei. Prezident Trump nariadil, aby celá architektúra a infraštruktúra 5G v Spojených štátoch bola vytvorená samotnými Američanmi a v úlohe partnerov povolil zapojiť iba európskych výrobcov telekomunikačných zariadení - Ericsson a Nokia.


Obviňujúc Huawei z úzkej väzby na čínsku armádu, čo podľa Trumpa predstavuje hrozbu pre americkú národnú bezpečnosť, Biely dom zapojil v tom istom čase do projektu ministerstvo obrany v úlohe hlavného garanta. A Pentagon vyzval amerických výrobcov IT zariadení, aby spojili sily v oblasti 5G technológií, aby vytlačili Huawei z trhu. Za dva roky, ktoré uplynuli od zatknutia dcéry zakladateľa Huawei Technologies a finančnej riaditeľky Meng Wanzhou v Kanade (stále je vo väzbe vo Vancouveri a čaká na vydanie do Spojených štátov), sa však toho zmenilo len málo.


Očakáva sa konečné rozhodnutie o zapojení firmy Huawei do britskej siete 5G
Spoločnosti Huawei bolo povolené mať podiel na britskej sieti - avšak vláda je pod tlakom, vďaka ktorému má byť toto rohodnutie zrušené. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Mário Martinka

V minulom roku sa čínska spoločnosť Huawei Carrier stala svetovým lídrom v nasadení 5G sietí a po celom svete zriadila inovačné centrá na podporu 5G riešení. Do marca 2020 bola technológia Huawei Carrier použitá v 50 krajinách a regiónoch a poskytla mobilný internet vyše 40 miliónom ľudí v odľahlých oblastiach. 24. júla agentúra Reuters  informovala, že príjmy spoločnosti Huawei, ktorá sa umiestnila na druhom mieste po  spoločnosti Apple vo výrobe smartfónov, vzrástli za šesť mesiacov o 13,1 percenta. Teraz, v snahe dobehnúť Číňanov (Čína „je dominantným protivníkom USA v informačnom priestore“), musia Spojené štáty čo najrýchlejšie vybudovať vysokorýchlostnú bezdrôtovú sieť 5G.


Podľa správy Bloombergu, na poslednom súdnom pojednávaní vo Vancouveri právnici Meng Wanzhou tvrdili, že Washington uviedol do omylu kanadské úrady, zamlčiac kľúčové informácie, ktoré poslúžili ako dôvod k žiadosti o vydanie dcéry zakladateľa spoločnosti Huawei do Spojených štátov. Toto už však nie je také dôležité; najmä pre Londýn, ktorý koncom júla odstavil Huawei od účasti na budovaní 5G siete v Británii.




V Británii pália veže 5G


 

 

 

 

 

 

Borisa Johnsona, ktorý už vo februári schválil čínske investície v rámci pekinskej iniciatívy ‘’Jeden pás, jedna cesta’’ a horel túžbou posilniť  spoluprácu s Čínou, nebolo ľahké otočiť smerom, ktorý je výhodný pre Washington. Avšak, pomohol Hongkong, píše  The Economist"ktorý z politického hľadiska Johnsonovi uľahčil vyhlásiť zákaz pre spoločnosťHuawei, pretože Čína zaviedla nový zákon o národnej bezpečnosti pre Hongkong’’. Borisa Johnsona nezastavila dokonca ani skutočnosť, že HSBC - najväčšia banka v Spojenom kráľovstve, získava viac ako polovicu svojich ziskov z operácií v Hongkongu. Podľa The Economist, zatvoriť HSBC v Hongkongu, znamená zničiť mesto ako svetové finančné centrum, „pretože Čína nenájde inú svetovú banku, ktorá by mohla zohrávať takúto úlohu“.


Hromadný úhyn vtákov v Haagu nespôsobil test 5G siete. Išlo o dezinformáciu
Na sociálnych sieťach sa nedávno začal šíriť dva roky starý článok, ktorý spája hromadný úhyn škorcov v holandskom Haagu s testovaním 5G siete. Dezinformáciu koncom minulého roka šíril nechtiac aj Hlavný denník. Článok bol redakciou po zistení... Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok

Myslíme si však, že v tomto vyhlásení je príliš veľa britskej sebadôvery. Po prvé, podľa štúdie Národnej univerzity v Pekingu sa Šanghaj stane finančným centrom východnej Číny, podobne ako New York alebo Londýn. O tejto možnosti sa nedávno diskutovalo na pekinskom medzinárodnom investičnom fóre. Zároveň, na rozdiel od západných finančných centier, ktoré vykonávajú operácie v dolároch, sa Šanghaj stane svetovým centrom pre správu aktív v juanoch, pretože hospodársky rast v Číne bude zameraný na miestne trhy. Internacionalizácia juanu je proces, ktorý sa už začal a podkopáva nadvládu amerického dolára v medzinárodnom finančnom systéme.


Po druhé, politické hry okolo 5G sú bitkou medzi Spojenými štátmi, Čínou a Európskou úniou, ale výsledok bitky nemusí závisieť od hlavných nepriateľských síl. Teraz treba pozorne sledovať Nemecko: ak po USA, Kanade a Veľkej Británii odmietne čínske vybavenie a technológie 5G, pravdepodobne ho bude nasledovať celá Európska únia. A potom „dôjde k rozhodujúcemu obratu“, tvrdí The Economist.


"V jadre tohto všetkého leží dilema, s ktorou sa Západ doteraz nestretol: ako sa vysporiadať s technologickou superveľmocou, ktorej hodnoty sú zásadne protikladné našim vlastným», - hovorí Robert Hannigan, bývalý šéf ústredia vlády pre komunikáciu (Government Communications Headquarters) britskej tajnej služby, zodpovednej za vykonávanie rádiotechnickej rozviedky a informačnej bezpečnosti medzi vládou a armádou.


V Nemecku je Deutsche Telekom  (najväčší poskytovateľ mobilnej komunikácie v krajine) v súčasnosti úplne závislý od zariadenia spoločnosti Huawei a odmieta akékoľvek pokusy spomaliť rozvoj 5G v Európskej únii. U Nemcov politika nepredchádza ekonomiku. Angela Merkelová odložila rozhodnutie s Huawei až na jeseň, zdôraznila však, že nechce odmietnuť spoločnosť na základe jej štátnej príslušnosti a že ktorejkoľvek spoločnosti, ktorá spĺňa určité bezpečnostné normy, by malo byť povolené predávať svoj výrobok v Nemecku. Koniec koncov, Angela Merkelová nie je Boris Johnson.


Európska politika by sa mala definovať v Európe, nie v zámorí (Peter Iskanderov)
Komentár Petra Iskenderova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Iveta Machová